Les visites a la Manresa Desconeguda superen totes les expectatives amb l'assistència de més de 1.800 persones
25/08/2016Les quatre propostes d’aquesta edició (les esglésies enderrocades durant la Guerra Civil, l’institut Lluís de Peguera, els espais d’oci nocturn de principis del segle XX de la mà de Josep Maria Planas i la Casa Fàbregas de la plaça Major) aconsegueixen una gran rebuda entre els ciutadans en el marc de la Festa Major.
Les visites de la Manresa Desconeguda ha esdevingut els darrers anys en una de les activitats culturals que generen una molt bona acollida dins els actes de la Festa Major de Manresa. Enguany però, les propostes d’aquesta edició han superat totes les expectatives amb una extraordinària rebuda per part dels ciutadans que han assistit massivament als itineraris per visitar les esglésies enderrocades durant la Guerra Civil, l’institut Lluís de Peguera, els espais d’oci nocturn de principis del segle XX de la mà de Josep Maria Planas i la Casa Fàbregas de la plaça Major.
En total han estat 1.860 persones les persones que han participat en les quatre visites: Les esglésies enderrocades (325 persones); la visita al Lluis de Peguera (425 persones); la visita als espais d’oci de Josep Maria Planas (430 persones) i la visita a la casa Fàbregas (680 persones). Aquesta darrera visita, celebrada ahir va generar una gran expectació amb llargues cues a la plaça Major.
A causa de la manca d’espai dels llocs a visitar, aquests quatre itineraris obligaven a fer grups petits d’assistents i algunes cues que requerien un temps d’espera. Tot i això, la professionalitat i l’esforç dels guies i la paciència i el bon humor dels visitants han fet que les propostes ofertes hagin estat un autèntic èxit i hagin deixat un gran regust de satisfacció tant a assistents com a organitzadors.
L’Ajuntament de Manresa vol fer un agraïment públic a totes les persones que han participat en l’organització de les visites: membres de les entitats que han fet de guies i d’organització, persones a títol individual, propietaris i empreses i treballadors del consistori per la bona feina realitzada i que ha permès donar a conèixer als ciutadans el patrimoni i fets històrics menys coneguts de la ciutat.
Les Visites a la Manresa Desconeguda les organitza l’Ajuntament de Manresa, i compten amb la col·laboració de les següents entitats, col·lectius i persones: Associació Memòria i Història de Manresa, Amics de l’Art Romànic del Bages, Amics de la Seu, Armats de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages, Centre d’Estudis del Bages, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – Delegació del Bages-Berguedà, MBICI, Museu Comarcal de Manresa, Oficina de Turisme de Manresa, VoluntarisCulturals, INS Lluís de Peguera, AMPA de l’INS Lluís de Peguera, Comissió Any Josep M. Planes, Grup Sardanista Dintre el Bosc, Cos de Dansa de la Innocentada de l’Agrupació Cultural del Bages, Xaropsla Palmera, Pere Santamaría arquitecte i Duopros SL.
Visites realitzades
1. - Esglésies enderrocades. Escenaris de la destrucció del patrimoni durant la Guerra Civil. La visita es va fer dilluns passatun recorregut que va permetre conèixer quines eren les esglésies gòtiques i barroques avui desaparegudes de Manresa, i què en queda després de l’enderroc de què van ser objecte l’any 1936, a l’inici de la Guerra Civil. En l’itinerari es podien visitar espais normalment no accessibles al públic, com són les restes arqueològiques de l’antiga església de Sant Ignasi, el solar on hi havia la Sala Ciutat, el magatzem de lapidari del Museu Comarcal de Manresa, els espais originals de l’antic convent dels Predicadors i l’Espai Manresa 1522, on es va projectar un audiovisual sobre l’enderroc de les antigues esglésies. El recorregut es va iniciar sal Museu Comarcal de Manresa i va finalitzar amb la visita a l’Espai Manresa 1522.
2.- Visita a l’institut Lluís de Peguera, concretament a la sala d’actes i la biblioteca, les parts més antigues rehabilitades. La visita que va realitzar dimarts passat va permetre contemplar els espais de la biblioteca i de la sala d’actes recentment restaurats, amb un recorregut per la resta de l’edifici i amb una presentació de la història de la seva construcció a través d’un audiovisual.
3.- Amb el títol "L'oci nocturn a primers de segle XX de la mà de Josep M. Planes", dimecres passat es van recórrer els espais d’oci nocturn de la Manresa dels anys vint i trenta, des del Teatre Conservatori al Coro Sant Josep, a través de textos del periodista manresà Josep M. Planes. La visita va comptar amb alguns elements festius sorpresa i va permetre veure de prop alguns locals molt singulars i força desconeguts per la ciutadania. Aquest itinerari va ser guiat per membres dela Comissió Any Josep M. Planes amb l’objectiu de donar a conèixer la figura del periodista manresà assassinat ala Rabassada l’any 1936, enguany fa 80 anys. Un cop acabat l’itinerari, es va celebrar un acte de commemoració de l’assassinat de Josep M. Planes que es farà davant la seva casa natal, al carrer dela Canal.
4.- Visita a la Casa Fàbregas, un edifici històric a la plaça Major. La visita es va ser ahir dijous. Es tractava d’una oportunitat única per visitar les estances que configuren les plantes principals d’aquest casal barroc, habitualment tancat al públic, i que properament es dedicarà a altres usos. Els guies del Centre d’Estudis del Bages van oferir un passeig per les estances de planta baixa i planta primera del què havia estat un edifici residencial i seu de la coneguda Fonda Sant Antoni.
Per a més informació sobre aquests espais es pot consultar aquí