Més de 600 alumnes del Bages han treballat l'emprenedoria a la 7a Trobada de Cooperatives CuEmE
06/05/2025L'acte s'inscriu dins del programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), promogut per la Diputació de Barcelona amb el suport del Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa. Aquest programa té com a objectiu fomentar la cultura emprenedora i desenvolupar les competències bàsiques entre els alumnes del cicle superior de l'educació primària.
Manresa ha tornat a ser l'escenari de la Trobada Comarcal de Cooperatives Escolars del Bages, que enguany ha arribat a la seva setena edició i ha reunit més de 600 alumnes de cicle superior de primària, acompanyats per una vuitantena de mestres provinents de 23 cooperatives escolars de diversos municipis de la comarca. Aquesta és la segona ocasió en què Manresa acull aquest esdeveniment com a ciutat amfitriona. La trobada s'ha celebrat al Palau Firal i forma part del programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE), impulsat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa, que s'encarreguen de l'organització.
Entre les escoles de Manresa participants, que representen prop de la meitat del total de cooperatives, hi ha l’Escola Bages, La Sèquia, Puigberenguer, La Salle, l’Institut Escola Manresa i l’Espill. Aquestes cooperatives han compartit espai i experiències amb altres escoles de la comarca, com ara l’Escola Joventut de Callús, l’Escola Collbaix de Sant Joan de Vilatorrada, l’Escola Ametllers i l’Escola Boix de Sant Salvador de Guardiola, l’Escola Sant Pere de Monistrol de Montserrat, l’Escola Sant Josep i el FEDAC Súria de Súria, l’Escola Josep Maria de Segarra d’Artés i l’Escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada.
Durant la jornada, l'alumnat ha presentat els projectes desenvolupats al llarg del curs dins del programa CuEmE, que fomenta l'esperit emprenedor, la creativitat, el treball cooperatiu i els valors socials. Cada cooperativa ha muntat la seva parada en un espai delimitat amb palets, on han exposat els productes que han elaborat i han explicat el procés seguit per crear la seva cooperativa. A més, l'alumnat ha participat en activitats lúdiques i educatives relacionades amb el cooperativisme.
L'acte ha comptat amb la presència destacada de la diputada adjunta de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, Glória Colom i Puigbó; del president del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez i Mosella, i de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, qui ha estat l'encarregat de tancar l'esdeveniment.
Com a novetat d'aquest any, s'ha impulsat una campanya de sensibilització ambiental adreçada als infants, amb la col·locació de cartells informatius i contenidors estratègicament distribuïts pel recinte, per fomentar una gestió més sostenible dels residus. En aquest sentit, la llúdriga ha estat la protagonista, ja que gràcies a les millores en la gestió ambiental i el foment de la biodiversitat, aquesta espècie ha tornat a habitació al parc fluvial del Cardener, un espai natural de gran valor situat al cor de la ciutat.
Amb aquest esdeveniment, Manresa reafirma el seu paper de referent comarcal en l’impuls de l’emprenedoria social i educativa, oferint un espai perquè els infants comparteixin aprenentatges, visquin experiències significatives i, sobretot, aprenguin a cooperar.
(*) Peu de foto: L'alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha assistit aquest matí a la trobada de cooperatives escolars del Bages.