Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

La pressió estètica centrarà els actes del Dia Internacional de les Dones a Manresa

Imatge de la notícia
01/03/2024

L’Ajuntament de Manresa ha organitzat durant aquest mes de març una desena d’accions per commemorar el 8M, entre les quals, l’acte institucional, xerrades i un itinerari sobre dones manresanes. La programació d’enguany es completa amb una vintena d’activitats més organitzades per entitats, col·lectius i associacions de la ciutat.

 

 

Amb el lema “No som un producte: combatem la pressió estètica”, l’Ajuntament de Manresa, a través del Servei d’Atenció i Informació a la Dona, ha organitzat una desena d’actes i activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dones. Entre aquestes accions, en les quals també col·labora el Consell Municipal de la Dona, hi ha l’acte institucional i diverses xerrades al voltant de la pressió estètica i la grassofòbia. La programació del 8M a Manresa es completa amb una vintena d’activitats més organitzades per entitats, col·lectius i associacions de la ciutat.

La penjada del llaç lila a la façana de l’Ajuntament obrirà el 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, una acció que precedirà l’acte institucional que es farà a les 18 h a l’Auditori de la Plana de l’Om. L’acte comptarà amb una xerrada de l’assessora d’imatge i escriptora, Marta Pontnou Farré, i amb el lliurament de premis del concurs de fotografia “Desafiant la pressió estètica”, al qual ha participat l’alumnat de secundària, cicles formatius i batxillerat de Manresa durant el mes de febrer.

Xerrades

El programa del 8M inclou tot un seguit de xerrades per abordar el tema de la pressió estètica i la grassofòbia. El dia 7 de març, la formadora experta en gènere Diana Pinzón Sanàbria abordarà el tema “De nena a dona sota la pressió estètica” al Centre Cívic Mion Puigberenguer a les 17.30 h; i el 12 de març, l’escriptora i autora del llibre “Yo vieja”, Anna Freixas Farré, parlarà de dones i vellesa a “Les dones podem ser velles i semblar-ho” a les 18 h a l’Auditori de la Plana de l’Om.

Les xerrades continuaran el 19 de març. A les 10 del matí i al Teatre Els Carlins,  l’experta en gènere i diversitat corporal, activista grassa i feminista, Magda Piñeyro Bruschi, parlarà de “Grassofòbia i violència estètica a l’aula”, una proposta adreçada a l’alumnat de 3r d’ESO.  La mateixa Magda Piñeyro, a l’Auditori de la Plana de l’Om a les 19 h,  tornarà a parlar de grassòfobia, enn un acte que es completarà amb la projecció del curt “Cerdita” de la directora Carlota Pereda, guanyadora del Goya al millor curtmetratge del 2019.

 “Les illes interiors: descobrint a Clotilde Cerdà”, a càrrec de l’escriptora Maria Carme Roca Costa, tancarà les xerrades el 21 de març a les 19 h a Òmnium Cultural. Totes les xerrades disposaran de servei de canguratge que caldrà reservar dies abans per telèfon (93 875 23 10) o correu electrònic (siad@ajmanresa.cat).

Cursa de la Dona i itinerari històric “Manresanes del món de la música”

A banda de les xerrades, s’han programat altres activitats com la del diumenge 10 de març, que es durà a terme la ja tradicional Cursa de la Dona, organitzada pel Vela Club&Fitness, una activitat que celebra la seva vuitena edició i que enguany també s’emmarca en les activitat de Manresa, Ciutat Europea de l’Esport 2024.  Corrent o caminant, la cursa, que acostuma a reunir un miler de persones, majoritàriament dones, sortirà de la plaça de les Oques a les 10.30 h.

Una altra acció emmarcada en el 8M és el quart itinerari històric “Manresanes del món de la música”, que recorrerà el Conservatori Municipal de Manresa, el local de l’Orfeó Manresà i el teatre Kursaal. Serà un itinerari explicatiu, teatralitzat i amb experiències musicals que sortirà de la plaça Palmira Jaquetti a les 10.30 h. Aquest itinerari, organitzat pel Consell Municipal de la Dona, vol donar a conèixer dones manresanes que van dedicar la seva vida a la música com a intèrprets, com a pedagogues i com a compositores. Dones com la soprano Margarida Elias Casals, al compositora Teresa Borràs Fornell o les professores Blanca Morera Tardà, Concepció Piniella Blanqué i Rosa Miró Camps, entre altres.

L’activitat serà conduïda i coordinada per Conxita Parcerisas Estruch i Roser Rojas Simats, amb la participació d’actrius del grup de teatre Paranys i la col·laboració de la musicòloga Glòria Ballús Casòliva. L’activitat és gratuïta i necessita inscripció prèvia a www.manresa.cat/dona o trucant al telèfon 93 875 23 10.

A banda, d’aquestes propostes i amb l’objectiu de sensibilitzar i combatre la pressió estètica, des del Servei d’Atenció i Informació a la Dona, durant el mes de març, farà a les escoles la dinàmica “Estrelles úniques”, adreçada a l’alumnat de primària.

 

Podeu consultar tots els actes del programa en aquest Enllaç 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat