Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa i Sant Andreu Salut signen amb la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia un projecte pioner per incrementar el servei d'ajuda domiciliària a persones dependents

Imatge de la notícia
21/03/2023

L'objectiu principal del projecte és augmentar els serveis d’ajuda domiciliària i retardar o evitar l’ingrés de persones dependents en centres residencials. L’acord està finançat pels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

 

L’Ajuntament de Manresa, juntament amb Sant Andreu Salut, ha signat un conveni de col·laboració amb la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG) per desenvolupar conjuntament el projecte “Viure millor a casa”, que té l’objectiu d’incrementar els serveis d’ajuda domiciliària a les persones amb dependència per tal d’endarrerir el seu ingrés en centres residencials. El projecte és previst que beneficiï de forma directa 60 persones usuàries del Servei d’Atenció Domiciliària de l’Ajuntament, gestionat per contracte municipal per Sant Andreu Salut, per poder ampliar fins a 3,5 hores diàries de servei.

El projecte ha estat presentat avui en roda de premsa per la regidora d’Acció i Inclusió Social de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs Alsina; el president de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, José Augusto García Navarro, i el director general de Sant Andreu Salut, Manel Valls Martorell.

L'objectiu principal és buscar una major i millor atenció domiciliària i incrementar la qualitat de vida de les persones grans amb dependència. El projecte està subvencionat amb fons Next Generation, gestionats pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’acord també s’ha signat amb la Confederació Espanyola d’Organitzacions de Majors (CEOMA), que gestiona els fons.

La iniciativa busca, d’una banda, retardar o evitar l’ingrés en un centre residencial de persones amb dependència ateses pel Servei Municipal d’Ajuda a Domicili, amb una disminució del 75% de les sol·licituds d’ingrés en residència i d’ingressos reals. Aquest fet, a Manresa, és previst que impacti de forma directa en 60 persones i, de forma indirecta, en 1.200 professionals sanitaris i socials.

El projecte contempla una valoració  inicial cada tres mesos sobre la situació funcional mental i d'ànim, la qualitat de vida, la sobrecàrrega de la persona cuidadora i els suports socials i sanitaris; i també una valoració parcial cada mes sobre l'ús de suports socials i sanitaris i la progressió de l'ajuda. La durada de la intervenció i seguiment es perllonga 15 mesos. La valoració  dels primers resultats parcials serà el mes de desembre de 2023.

Sant Andreu Salut contractarà una vintena de professionals per aquest projecte

Sant Andreu Salut contractarà persones en situació de desocupació per incorporar-les al sector d'atenció a la dependència. Es tracta de contractacions de professionals a jornada completa, amb flexibilitat horària i contemplant també la contractació de persones en situació d'exclusió laboral i/o vulnerabilitat social.

La signatura del conveni també permetrà dissenyar un canvi de model d'atenció amb formació específica a les persones cuidadores no professionals de l'entorn familiar i la generació d'una nova dinàmica de treball flexible cuidadora no professional/cuidadora professional. Es busca un impacte en el 100% de les persones ateses i una disminució important de la sobrecàrrega de la persona cuidadora i de la utilització de suports tant socials com sanitaris.

Un model que comparteix valors i objectius amb el projecte

El model del Servei d’Atenció Domiciliària municipal té entre els seus objectius incrementar l'autonomia de la persona perquè pugui continuar vivint a casa seva el màxim de temps possible; facilitar la realització de tasques i activitats que no poden fer per si sols, sense interferir en la seva capacitat de decisió; i prevenir situacions de deteriorament i/o disminució de qualitat de vida a les llars.

Altres objectius del servei són potenciar el desenvolupament d'activitats a casa i a l'entorn comunitari, dins de les possibilitats reals de la persona; fomentar les relacions socials, estimulant la comunicació i pal·liar així possibles problemes d'aïllament i soledat, reforçant els vincles familiars, veïnals i d'amistat; i oferir temps lliure a les famílies per tal de prevenir crisis i/o claudicacions.

Tots aquests objectius estan alineats amb els del Projecte “Viure millor a casa” de Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i amb el Model d’Atenció Integral i Centrat en la persona de Sant Andreu Salut.


(*) Fotografia: La regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs Alsina; el director general de Sant Andreu Salut, Manel Valls Martorell, i el president de la SEGG, José Augusto García Navarro, durant la presentació d'avui.

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • App de seguretat per a comerços
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat