Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa tanca el 2022 amb un superàvit rècord de 5,7 milions i retalla el deute fins al 53%

Imatge de la notícia
28/02/2023

L’Ajuntament de Manresa ha tancat el 2022 amb les xifres de rècord. El superàvit a 31 de desembre era de 9,5 milions d’euros, tot i que a aquesta xifra s’hi han de restar pagaments de factures i el cost de projectes iniciats, de manera que el saldo final disponible és de 5,7 milions. En la presentació d’avui, l’alcalde i el regidor d’Hisenda han remarcat que el resultat satisfactori és fruit de la prudència i la responsabilitat en la gestió de les finances, especialment important en el moment actual, en el darrer exercici complet del mandat municipal. La xifra d’endeutament també ha baixat fins als 50 milions i el coeficient se situa al 53%, molt per sota del límit legal per accedir a crèdit, que és del 75%.

 

El consistori manresà ha tancat el 2022 amb un superàvit real de 5.736.771,13 euros, la xifra més alta de la història, molt per damunt dels 982.000 euros de l’any anterior. La xifra de romanent a 31 de desembre era encara significativament superior i es va situar exactament en 9.567.168,35 euros, però cal restar-hi la quantitat de 3.746.815,57 euros en concepte de despesa compromesa i obligacions de pagament de 2022. És a dir, factures de l’any anterior a les quals cal fer front i afegir al resultat de l’any. Així doncs, la xifra de romanent de tresoreria lliure o superàvit real és l’esmentada de 5,7 milions.

 

Aquest matí s’ha fet la presentació de la liquidació del pressupost municipal 2022, amb l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras. Els han acompanyat la interventora municipal, Mariona Ribera Esparbé, i la tresorera, Manuela Hervás Osuna.

 

L’alcalde ha manifestat que, “en un context complex per molts motius, amb incertesa i volatilitat fruit de l’increment de preus de l’energia i altres aspectes”, el govern municipal ha fet “una gestió prudent i responsable” de les finances municipals, estalviant recursos “perquè la incertesa no sabíem on ens duria” i el resultat final ha estat molt positiu, amb un consistori “sanejat” i “no havent estirat més el braç que la màniga”.

 

Marc Aloy Guàrdia ha explicat que les xifres positives de superàvit s’expliquen per diversos factors: la bona dotació del pressupost 2022 (les partides estaven ja d’entrada ben dotades per atendre tots els serveis); el romanent de tresoreria ja positiu del 2021, que va permetre atendre alguns pagaments; l’arribada de recursos d’altres administracions, com ara els fons europeus Next Generation, gràcies a “l’esforç extraordinari” que s’ha dut a terme per anar a buscar aquest finançament; i l’important estalvi en capítol 1: el pressupost preveu el 100% del cost de personal durant tot l’any, i al llarg de l’exercici hi ha baixes o jubilacions que permeten fer un estalvi.

 

El resultat de l'exercici 2022 ha estat de 8,1 milions d'euros positiu, un milió menys que l'anterior. El regidor d’Hisenda, Valentí Junyent Torras, ha explicat que hi ha hagut també una davallada de la morositat i actualment la provisió per insolvències és 665.000 euros menor a l’exercici anterior. Pel que fa al deute, a 31 de desembre se situava en 50,3 milions, si es té en compte únicament l’Ajuntament, mentre que el consolidat, incloent-hi Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, és de 50,7 milions.  També el coeficient d’endeutament s’ha retallat 3 punts: del 62 al 59% si es té en compte només l’Ajuntament, i del 56 al 53% el consolidat. Aquest percentatge (coeficient d’endeutament consolidat) és el que es té en compte per a l’accés al crèdit. En aquest cas, l’Ajuntament de Manresa se situa molt lluny del topall legal del 75% fixat per a l’accés al crèdit i a partir del qual cal sol·licitar autorització especial per poder endeutar-se.

 

Junyent ha remarcat que després de l’augment de l’endeutament fruit de la compra de la Fàbrica Nova fa un any, actualment l’índex ja ha tornat a davallar, fruit “de la bona gestió i la prudència”.


Ajuntament sanejat a final de mandat

 

L’alcalde de Manresa ha volgut fer un agraïment específic a l’equip tècnic de l’Ajuntament per la seva tasca i especialment a Valentí Junyent, regidor d’Hisenda, que “com a alcalde ja va fer una tasca important per sanejar l’Ajuntament en temps difícils, en plena crisi social i econòmica, en uns temps en què es van poder atendre poques inversions i es van ajustar els serveis. Ara, el moment és un altre però s’ha seguit fent una gestió eficient i s’ha tornat a tancar amb xifres positives”. Per a l’alcalde,  la gestió responsable permet “deixar uns bons números al proper equip de govern municipal perquè pugui fer front als serveis necessaris i donar resposta a oportunitats per a la ciutat”.  Aloy ha remarcat que era especialment important tancar l’exercici en positiu en el darrer exercici sencer d’aquest mandat municipal.


També ha remarcat que una part dels superàvit (1,5 milions aproximadament) es dedicarà a cobrir algunes partides o compromisos que no es van poder recollir en l’elaboració del pressupost 2023, que “va ser difícil de quadrar”, però la resta “serviran per fer front a les necessitats que sorgeixin o per finançar noves oportunitats per a la ciutat”.

 

Vegeu tota la informació sobre el tancament del Pressupost 2022 de l’Ajuntament de Manresa en aquest document.

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • App de seguretat per a comerços
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat