Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

L'Ajuntament de Manresa organitza diferents activitats al voltant del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

Imatge de la notícia
03/02/2023

L’objectiu de les accions és apropar els estudis de ciències i tecnologia a les nenes, trencar estereotips i reconèixer el talent femení. Les activitats inclouen l’entrega del Premi Rosa Argelaguet i Isanta, xerrades de dones enginyeres i científiques a les escoles i la distribució entre l’alumnat de tríptics per fomentar les vocacions STEM femenines.

 

Amb l’objectiu de fomentar les carreres científiques i tecnològiques entre les nenes i reconèixer el talent femení, l’Ajuntament de Manresa organitza un conjunt d’accions amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que es commemora l’11 de febrer. Una bona part de les activitats es duran a terme a les escoles de Manresa per tal de trencar estereotips entre l’alumnat, promoure talent femení als estudis de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, i fer visibles nous referents femenins en aquests àmbits professionals.

L’escletxa de gènere als sectors de la ciència, la tecnologia, la enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix des de fa anys arreu del món. Malgrat l’augment de la participació de les dones als estudis universitaris, encara estan insuficientment representades en aquests camps. En l’actualitat, menys del 30% del personal investigador de tot el món són dones.

A més, i segons dades de la UNESCO, només el 30% de totes les estudiants escullen estudis superiors a l’àmbit STEM. Arreu del món la participació de dones és especialment baixa (inferior al 3%) en els estudis relacionats amb les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC), quan és un dels camps més sol·licitats al mercat laboral i amb més preponderància en la societat del futur.

En el marc de la commemoració de l’11 de febrer, l’Ajuntament de Manresa, ha programat diverses accions. D’una banda, des de la regidoria de Feminismes i LGTBI, a través del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), s’han organitzat diverses activitats per a les escoles de primària.

La primera d’elles consisteix en la visualització de diversos audiovisuals que facilitin un debat a les aules. També es facilitarà informació als centres per crear dos murals col·lectius, un sobre les grans científiques de la història i un altre sobre els invents més importants creats per dones.

Dones enginyeres i científiques oferiran xerrades a l’alumnat de 5è i 6è de primària

D’altra banda, la regidoria d’Ensenyament i Universitats, juntament amb UPC Manresa, oferiran xerrades als cursos de 5è i 6è de primària de les escoles de Manresa. Aniran a càrrec de dones científiques i enginyeres (entre les quals enginyeres de mines, d’aeronàutica, TIC, química i mecànica), amb l’objectiu d’apropar la seva vocació a l’alumnat.

Els explicaran, entre d’altres qüestions, per què van triar estudis d’enginyeria o tecnologia, quina feina fa un/a enginyer/a i quina és la seva experiència en un món tradicionalment masculinitzat. Les xerrades tindran una  hora de durada i seran dirigides a tots els grups classe.

Nous tríptics per fomentar les vocacions STEM femenines

A més a més, l’àrea de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Manresa, a través del projecte TTT (Treball, talent i tecnologia) ha creat uns tríptics per fomentar les vocacions STEM femenines. Es distribuiran entre l’alumnat durant les xerrades als centres educatius.

El tríptic recull quatre experiències de dones que, a partir de la seva vocació en l'àmbit científic i tecnològic, han fet camí en les STEM. També informen sobre la diversitat de cursos científics i tecnològics que es poden cursar a Manresa i la resta del Bages.

Divendres 10 de febrer s’entregarà el 3r premi Rosa Argelaguet i Isanta

Finalment, el divendres 10 de febrer tindrà lloc l’acte de lliurament del 3r premi Rosa Argelaguet i Isanta, que enguany s’entrega a Maria Roser Valentí Vall. Es tracta d’un premi impulsat per l’Ajuntament de Manresa, a través de les Regidories de Feminismes i LGTBI i d’Ensenyament i Universitats; per les universitats UPC Manresa i UManresa-FUB, i per la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM).

El guardó va ser creat l’any 2020 amb la voluntat de reconèixer, promocionar i sensibilitzar el paper de les dones que han contribuït activament en alguna activitat de docència, d’investigació o de divulgació en l’àmbit de les ciències. També té com a objectiu mantenir el llegat de la doctora Rosa Argelaguet i Isanta, que va ser professora i directora de la UPC Manresa fins a la seva mort, fa tres anys, i que sempre va estar implicada en l’objectiu de despertar vocacions científiques femenines.

La guanyadora del premi d’enguany, Maria Roser Valentí Vall (Manresa, 1963), és Doctora en física i experta en física teòrica de la matèria condensada. L’acte de lliurament es farà el divendres 10 de febrer, a les 18.30h, a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM). És un acte obert a tot el públic, les inscripcions estan obertes a través d’aquest enllaç.

 

- Document adjunt: Tríptic per fomentar les vocacions STEM femenines

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • App de seguretat per a comerços
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat