Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Crònica del ple: El ple de Manresa aprova l'adjudicació del nou contracte de residus i neteja viària

Imatge de la notícia
23/09/2022

El nou contracte, que s’ha adjudicat a FCC Medio Ambiente SA, inclou la implantació del nou model de recollida de residus, que es farà amb contenidors intel·ligents. Durant la sessió plenària, celebrada aquest dijous, també es va aprovar una moció per convertir els entorns escolars en àrees de protecció de la salut de la infància.

 

El ple municipal de l’Ajuntament de Manresa va aprovar en la sessió ordinària del mes de setembre, celebrada aquest dijous 22, l’adjudicació del nou contracte del servei de recollida de residus municipals i neteja viària de la ciutat a FCC Medio Ambiente SA, amb un pressupost d’explotació anual màxim de 8.204.651,09 (IVA no inclòs) i una durada inicial d’onze anys. El nou contracte inclou el canvi de model en la recollida de deixalles, que en l’àmbit domèstic es farà amb els anomenats contenidors intel·ligents (contenidors que estaran tancats i que s’obriran amb les identificacions de cada usuari), mentre que per al comerç es preveu realitzar una recollida porta a porta.

 

El dictamen es va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern d’ERC i Junts per Manresa. Els grups del PSC i C’s, i també el regidor no adscrit a cap grup Miquel Cerezo Ballesteros, es van abstenir, mentre que el grup de Fem Manresa hi va votar en contra.

 

A banda del canvi de model de recollida de residus, el nou contracte incorpora altres millores respecte del servei actual, com ara que la recollida de deixalles es farà en horari diürn per tal de minimitzar les molèsties de soroll a la ciutadania o que totes les àrees de contenidors passaran a ser completes, amb totes les fraccions.

 

Pel que fa a l’àmbit de la neteja, s’incrementen els recursos destinats a fer de Manresa una ciutat més neta, amb més personal i més maquinària especialitzada, i amb un major servei de neteja de voreres, de taques persistents, de papereres i de pintades. Cal ressaltar també que tota la maquinària serà elèctrica, la qual cosa permetrà una reducció de soroll i d’emissions contaminants, i que s’incorpora un nou sistema per poder recollir més incidències a la via pública i agilitzar-ne la resolució.

 

Un cop aprovada l’adjudicació per ple, l’acord es va traslladar a les dues empreses que van participar al concurs, que ara tindran un període per fer al·legacions. Depenent d’això, el nou contracte es podrà firmar amb més o menys celeritat. Si no hi ha al·legacions, es calcula que es podria signar a principis de novembre. Serà aleshores quan l’empresa adjudicatària podrà començar a fer la compra de maquinària i de contenidors i començar a programar amb l’Ajuntament el calendari d’implementació del nou sistema de recollida de residus i de les millores que s’incorporen.

 

 

Entorns escolars segurs

 

Durant la sessió plenària també es va aprovar, en aquest cas per unanimitat de tots els grups, convertir els entorns escolars en àrees de protecció de la salut de la infància. Es tracta d’una proposició que van impulsar associacions de famílies de les escoles Ítaca, Puigberenguer i Les Bases amb el suport de 27 centres escolars, associacions de famílies (AFA) i entitats de la ciutat. Al ple, la proposició va ser defensada per Andreu Font Masip, de l’AFA de l’Escola Ítaca.

 

Entre altres, els grups municipals es van comprometre a fer campanyes de sensibilització per fomentar els entorns saludables i sostenibles; promocionar l’ús de la bicicleta, la mobilitat a peu, el transport públic i el civisme; vigilar i fer complir la normativa viària a l’entrada i sortida dels estudiants; crear espais per aparcar bicicletes i patinets a dins dels centres; revegetar els patis escolars amb arbrat i plantes que proporcionin ombra; pacificar el trànsit als entorns dels centres, reforçar els itineraris de vianants o implementar un pla específic que fomenti la mobilitat als centres escolars en bus urbà amb monitoratge subvencionat, aprofitant la xarxa urbana d’autobusos existent.

 

 

Proposicions sobre la pista de gel i sobre transport ferroviari

 

A banda de la proposició sobre els entorns escolars, també es va debatre una proposició de Fem Manresa que demanava substituir la pista de gel que l’Ajuntament instal·la a Sant Domènec per Nadal a petició de la UBIC per una activitat apta pel clima de la ciutat. La proposició va rebre una esmena de substitució dels grups d’ERC i JxM, encarada al foment de la lluita contra el canvi climàtic i a la cerca d’alternatives de dinamització. El govern i el regidor no adscrit van votar a favor de l’esmena. El grup proposant, Fem Manresa, es va abstenir. I el PSC i C’s hi van votar en contra. Amb aquests resultats, la proposició va decaure i es va aprovar el text introduït amb l’esmena.

 

Les dues darreres proposicions es van debatre juntes, tal com s’havia acordat en junta de portaveus. Una, impulsada per ERC i JxM, demanava el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat de Catalunya i exigia al govern estatal a executar urgentment les inversions pendents. Va rebre el vot favorable dels grups proposants i l’abstenció de la resta de grups. L’altra estava impulsada pel PSC i demanava un pacte de ciutat per exigir el manteniment dels serveis directes de la línia de Ferrocarrils Manresa – Barcelona sense cap transbordament. Va ser rebutjada en no obtenir els suports necessaris. PSC, C’s i el regidor no adscrit hi van votar a favor, mentre que ERC i JxM hi van votar en contra i Fem es va abstenir.

 

 

Subvencions provinents dels Next Generation

 

Abans d’aquests punts, la sessió plenària havia començat amb la informació dels canvis de partides (modificacions de crèdit) dins el pressupost municipal vigent que s’han fet des de juliol, quan es va celebrar el darrer ple. La més significativa va ser la incorporació de 711.604 euros al pressupost com a conseqüència de la subvenció europea que s’ha atorgat a l’Ajuntament de Manresa, en el marc dels Next Generation, per promocionar el Camí Ignasià.

 

També es va informar d’altres subvencions provinents de la Diputació de Barcelona que també s’han incorporat al pressupost, en aquest cas per programes d’Ensenyament i de lluita contra la vulnerabilitat, entre altres. I del finançament provinent de la Generalitat per implantar l’escolarització gratuïta I2 en escoles bressol públiques, per pagar la campanya de vacunació que es va fer durant la Covid o per a un programa d’arts visuals.

 

Ja dins l’Àrea de Serveis Generals, també es va incorporar al pressupost una altra subvenció provinent dels Next Generation per a la digitalització de l’administració local, de 232.612,91 euros, i es van destinar fons per un nou servei de psicologia a l’Oficina Jove i per arranjar camins. Aquestes modificacions es van votar en dos punts de l’ordre del dia i van obtenir el vot favorable de l’equip de govern i l’abstenció dels grups de l’oposició.

 

 

Vehicles híbrids per la Policia Local

 

Durant la sessió plenària també es va aprovar autoritzar al Consorci del Bages per a la Gestió de Residus a iniciar un procés selectiu per incorporar un peó a jornada completa, amb els vots a favor de tots els grups excepte del PSC, que es va abstenir. I amb els vots de l’equip de govern i l’abstenció de la resta de grups es va aprovar la incorporació de la nova coordinadora general a l’organigrama de l’Ajuntament; el pagament d’una factura per un servei de missatgeria i correspondència; la modificació de la plantilla de personal i de la relació de llocs de treball, i la modificació del contracte de neteja de dependències i del contracte de climatització de l’Edifici Impuls, que ara passarà a ser gestionat per Fòrum.

 

Altres punts de l’ordre del dia van ser el dictamen per aprovar el lloguer de tres vehicles híbrids per la Policia Local, que en substituiran tres de gasolina (vots a favor del govern d’ERC i JxM i de C’s, i abstenció de PSC, Fem i del regidor no adscrit); una modificació del POUM perquè Sant Andreu Salut pugui posar en marxa una nova unitat de pal·liatius (es va aprovar per unanimitat); l’aprovació definitiva del Pla Especial Urbanístic que defineix les condicions d’ordenació de la zona del carrer Concòrdia on hi ha l’estació d’aigua potable (suport de tots els grups excepte de Fem Manresa, que es va abstenir), i la ratificació de la reducció temporal de tarifes al bus urbà provinent dels ajuts estatals (va rebre el suport de tots els grups excepte del PSC, que es va abstenir).

 

 

*Imatge: un moment del debat sobre la proposició d'entorns escolars

Destaquem
Banners anteriors
 • Opinió Grups Municipals
 • App de seguretat per a comerços
 • WC Publics
 • Síndic de Greuges
 • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
 • Banca ètica
 • Manresa ciutat civica
 • Banner PA ICAM
 • Municipis per la independència
 • Projecte simbiosi industrial
 • Banc ADN
 • Consulta del planejament vigent
 • Carrer del balç
 • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat