Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

El carrer i la participació ciutadana, claus a la 25a edició de Fira Mediterrània de Manresa

Imatge de la notícia
12/07/2022

La programació artística oficial inclou 70 propostes i potencia els maridatges entre creadors contemporanis i la cultura popular, els joves que presenten els primers treballs i reflexiona com la tradició travessa la creació i la programació cultural. Vuit itineraris estructuren tota la programació oficial amb els 25 anys de Fira, Manresa 2022, l’Obra del Cançoner Popular i el Pla d’impuls a la dansa d’arrel com a protagonistes. Es potencia la nova ÀreaPRO entorn del Centre Cultural el Casino amb una activitat professional que inaugurarà un diàleg entre Íngrid Guardiola i Raül Refree i recuperarà el pols internacional amb la trobada dels membres de l’European Folk Network.

 

Després de celebrar dues fires marcades per la COVID-19 i les restriccions derivades, Fira Mediterrània de Manresa encara la celebració de la 25a edició, que tindrà lloc del 6 al 9 d’octubre, sortint amb força al carrer i provocant la participació de la ciutadania. Amb aquest objectiu, la Fira generarà espais per cantar i ballar, contextos que propiciïn accions festives de forma espontània i participativa. El carrer i el fet comunitari són dos elements essencials de la cultura popular i seran l’eix principal de la celebració dels 25 anys de Fira.
 

Es tracta d’un any en que coincideixen altres celebracions que també es posaran de relleu dins la programació artística: els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a la capital del Bages (Manresa 2022) i el centenari de l’Obra del Cançoner Popular. La programació també recull els primers fruits del Pla d’impuls a la dansa d’arrel, engegat l’any passat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Fira.
 

Els detalls de la 25a Fira Mediterrània han estat presentats avui en roda de premsa per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, Adelaida Moya Taulés; la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo i Obiols; el director artístic de Fira Mediterrània, Jordi Fosas Colomer, i alguns artistes participants a la fira.
 

El carrer i el fet comunitari

El carrer tindrà tot el protagonisme en l’espectacle Inaugural i en el regal sonor dels 25 anys de Fira, amb una clara voluntat de reivindicar la recuperació de l’espai públic després de dos anys de pandèmia. A més, per segon any, la Fira ha impulsat l’Obrador d’arrel i tant l’espectacle inaugural com el regal sonor previst al final d’aquesta edició, estan inclosos en aquest programa d’acompanyament als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel i la cultura popular.
 

Pel que fa a la inauguració, la Fira ha optat per tornar al carrer amb un espectacle de gran format amb una proposta que combina circ, música i cultura popular i connecta amb la celebració de Manresa 2022. Es tracta de El Pou de la gallina, de la Cia Voël, que revisa la llegenda manresana des del llenguatge contemporani del circ en diàleg amb la colla castellera Tirallongues de Manresa.
 

El regal sonor en motiu dels 25 anys, Narro, posarà en relleu els trets que defineixen la Fira Mediterrània, el diàleg entre la tradició i la contemporaneïtat, en el marc de la ciutat de Manresa. Aquesta exploració sonora a tres bandes durant els quatre dies de Fira anirà a càrrec de Pau Benítez, flabiolaire que beu de la tradició, i de Joan Cot, compositor que treballa des de l'electrònica. El fruit dels enregistrament resultants serà un regal pels 25 anys, que es compartirà amb tothom i que clourà una edició ben especial.
 

La 25a Fira Mediterrània provocarà també espais de participació comunitària, amb la voluntat de generar contexts que puguin ser replicables en altres municipis, com la programació a la nova Plaça de la Fira i la Taverna Cervesa Guineu, entre altres, pensades per ballar i cantar. En aquesta línia, es potenciaran maridatges i diàlegs entre creadors contemporanis i associacions de cultura popular. Aquestes propostes volen estimular les noves mirades a la cultura popular i provocar que aquests diàlegs amb les associacions s’estenguin pel territori, més enllà de la compra i venda d’espectacles.
 

70 propostes artístiques a la programació oficial

La 25a Fira Mediterrànai comptarà amb 70 propostes dins de la programació oficial, de les quals 50, el 71%, tenen caràcter d’estrena.

Jordi Fosas, director artístic, segueix el fil del seu projecte artístic i torna a centrar la seva proposta en tres grans eixos: mirades (d’artistes del món contemporani que incorporen la mirada a l’arrel en les seves propostes), joves (amb artistes emergents que parteixen de l’arrel com a matèria prima) i present (reflexionant sobre la tradició avui i com travessa i impregna la creació artística i la programació cultural). Tot plegat, sense oblidar el treball de la Fira amb els 360 graus de l’arrel (partint del patrimoni i l’herència cultural, passant per la tasca de l’associacionisme que el connecta amb la societat, fins arribar al sector professional).
 

Mirades a l’arrel amb maridatges

La imatge de la 25a Fira Mediterrània proposa un maridatge entre la cultura popular i la contemporaneïtat. Aquest diàleg el veiem en la figura central, un dels capgrossos de Manresa vestit amb roba actual i amb el cos de Xavier Gumà, un dels joves que participen en les accions del Pla d’impuls i un dels artistes de l’Obrador d’arrel. Creada per l’estudi de disseny Kocori, lliga amb la idea de les mirades sobre l’arrel, la cultura popular i el patrimoni immaterial que fa la programació de la Fira i que marquen la seva especialització en relació a la resta de fires del sector cultural.

En aquesta línia, la 25a Fira proposa diversos diàlegs i maridatges entre creadors contemporanis i associacions de cultura popular: la Cia Voël amb la Colla Castellers els Tirallongues; el Cor Jove Amics de la Unió amb Marcel Bagés i David Soler; Israel Galván amb l’Escolania de Montserrat; Els Escarlata i Joana Gomila i Laia Vallès amb l’Esbart Manresà; Roberto Olivan i Arnau Obiols amb l’Esbart Ciutat Comtal, i Pep Gimeno “Botifarra” amb la Unió Musical de Bages, entre d’altres.

Protagonisme dels joves

Els artistes joves que utilitzen l’arrel com a motor creatiu continua essent un dels eixos principals de la programació. L’aposta pel talent emergent es fa palesa amb molts dels artistes que integren el cartell de la 25a edició, durant la qual presentaran els seus primers o segons treballs, com Júlia Colom, Mar Grimalt, Marala, Adrián Vega, Pere Seda, Clàudia Serrahima i Àfrica Llorens, entre altres.

Present: la tradició que ens travessa

Fira Mediterrània posa l’accent en una arrel creativa que no viu aliena a la realitat que ens envolta i que a partir de la cultura popular i tradicional ens parla en present i ens interpel·la avui. Aquest 2022, i en motiu de la 25a edició de la Fira, es vol analitzar com avui la tradició travessa i impregna (o pot impregnar) la creació artística i la programació cultural.
 

Vuit itineraris estructuren la programació de la Fira Mediterrània 2022

Música:

  1. Descobrirem les novetats de l’escena catalana d’arrel (entre d’altres ,amb la presentació de l’OMAC Juvenil i els nous treballs de Ros, Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries o Fenya Rai!).
  2. També l’escena mediterra?nia de mu?siques del mo?n, amb Antonio Castrignanò, Marala, Júlia Colom o Mélodie Gimard presentant nou disc.
  3. I per primera vegada la Fira estructura un itinerari a partir de les propostes que beuen de la tradició i que juguen amb l’experimentació i l’electrònica, amb Tarta Relena i Los Sara Fontán amb Cocanha, i Ikram Boulum, Cernadas i Jonás de Múrias, entre altres.

Música i arts escèniques:

  1. Una mirada més enllà de la Mediterrània. Fira Mediterrània oferirà una mirada més enllà del seu principal espai programàtic, la Mediterrània, per descobrir artistes que proposen una interessant mirada a l’arrel, com per exemple la taiwanesa Lin I-Chin, els quebequesos Les Archipels i el portuguès Omiri, entre d’altres.

Arts escèniques:

  1. Un itinerari de dansa amb Israel Galván, Adrián Vega i Magí Serra, entre d’altres, i amb els primers fruits del Pla d’impuls a la dansa d’arrel.
  2. I un nou itinerari de teatre i circ, centrat en la memòria, llegat i narració oral, on podrem veure a Àfrica Llorens, Cia. Voel, Mos Maiorum i Zum-Zum Teatre, entre d’altres.

Propostes familiars:

  1. Un itinerari defineix les propostes familiars i escolars de la Fira, que aquest any inicia una reestructuració i a més de recollir propostes que porten els infants als teatres, amb projectes dels Samfaina de Colors o De Paper, també recull propostes que porten els infants al carrer (per exemple amb Memòria sota l’aigua d’Alícia Buil), i propostes que porten els artistes a les aules, com és el cas del taller del Cor Jove Amics de la Unió vinculat a l’Obra del Cançoner Popular.

Cultura popular i ciutat:

  1. I aquest 2022 neix un nou itinerari que vincula la cultura popular i ciutat, on a partir d’entitats manresanes descobrim manifestacions de cultura popular d’arreu del país, com la Diada Castellera, amb els Tirallongues de Manresa, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Lleida, i la Trobada de Bestiari de foc.

L’Obra del Cançoner Popular a l’Obrador, el rizoma d’aquest 2022

El rizoma és una tija subterrània que creix horitzontalment respecte a la superfície del sòl i conserva la capacitat d'emetre nous brots i arrels a partir dels seus nusos. Així doncs, a partir d’un nus, una proposta artística de la programació de la Fira, el públic pot descobrir persones o fets de la cultura popular mitjançant brots i arrels en forma d’activitats paral·leles com exposicions, conferències i/o col·loquis.

El Rizoma de la 25a Fira Mediterrània té l’objectiu de donar a conèixer l’Obra del Cançoner Popular, aprofitant la celebració del seu centenari. La programació artística inclou dos projectes de l’Obrador d’arrel que basen el seu repertori en l’immens llegat tradicional del recull. És el cas de Les eines, del Cor Jove Amics de la Unió de Granollers, un testimoni de les melodies que sonaven durant les jornades de treball al camp a principis del segle XX, amb arranjaments i acompanyament musical en directe de David Soler i Marcel Bagés. I de Solc, de l’Esbart Ciutat Comtal i Arnau Obiols, sota la mirada de Roberto Olivan, que se centra en les figures dels missioners i missioneres que es van encarregar de fer el treball de recerca de l’Obra.

Així, en relació al centenari, es podrà visitar l’exposició oficial dedicada a l’Obra, es programaran conferències, hi haurà espais de cant comunitari i es realitzarà un taller interactiu vinculat al projecte de Les Eines del Cor Jove de la Unió de Granollers que es farà a les escoles.

 

ACTIVITAT PROFESSIONAL

Es potencia la nova ÀreaPRO al centre de la ciutat

Fruit de l’experiència de l’edició anterior, i amb l’excel·lent valoració de la seva ubicació per part dels professionals participants, enguany es potenciarà la nova ÀreaPRO creada l’any passat, amb epicentre al Centre Cultural el Casino i que genera un eix professional ubicat en ple centre de Manresa.

 

Un diàleg entre Íngrid Guardiola i Raül Refree inaugurà l’activitat professional

Ingrid Guardiola, directora del Bòlit - Centre d’Art Contemporani de Girona, i el músic i productor Raül Refree obriran l’activitat professional reflexionant sobre com la tradició travessa la creació artística i les programacions culturals. Aquest 2022, i en motiu de la 25a edició de la Fira, el mercat manresà reflexionarà sobre com avui la tradició travessa i impregna (o pot impregnar) la creació artística i la programació cultural, i dedicarà a aquest tema les jornades professionals del primer dia d’activitat professional, dijous 6 d’octubre. Les jornades, adreçades exclusivament als professionals acreditats, estan organitzades amb la col·laboració Subdirecció General de Promoció Cultural i el Servei de Desenvolupament Empresarial de l’ICEC.

Divendres 7 i dissabte 8 d’octubre, l’activitat professional girarà entorn a la descoberta de Nous Projectes Artístics, tant escènics com musicals, i vinculats alguns d’ells als processos de creació de l’Obrador d’arrel de la Fira i del Pla d’impuls a la dansa d’arrel. Aquesta activitat combinarà l'exhibició d’espectacles o concerts en format de showcase amb presentacions de novetats i treballs en procés de creació.

Diumenge 9 d’octubre es realitzarà la segona edició de Miralls, els reptes de futur de la cultura popular, organitzada en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i que en aquesta edició reflexionarà sobre els joves i la cultura popular.

Entre altres activitats, la Fira també comptarà amb les tradicionals reunions ràpides (concertades entre programadors i artistes).
 

L’activitat professional recupera el pols internacional amb la trobada a Manresa del European Folk Netwok

El mercat manresà tornarà a gaudir de la visita de professionals internacionals, i entre altres activitats, acollirà l’EFN Conference, la trobada anual de l’associació europea que aglutina els professionals del sector de les músiques d’arrel. La trobada inclourà conferències i debats oberts a totes els professionals de la Fira.

El termini d’acreditació per a professionals s’obre avui i romandrà obert fins als dies de la Fira
 

PROGRAMACIÓ OFF

Els OFF de Fira Mediterrània tenen com a objectiu donar suport al talent emergent cap a la professionalització i també potenciar la creació artística a l’associacionisme. En aquesta línia, la Fira reformula la seva programació OFF d’arts escèniques, creant un nou OFF de dansa vinculat al Pla d’impuls a la dansa d’arrel i un de teatre vinculat a la narració oral.

Pel que fa a la música, la Fira continua impulsant el Concurs Sons de la Mediterrània, organitzat pel Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius, adreçat a grups i solistes emergents amb propostes de folk i músiques d’arrel de la Mediterrània, que celebrarà la final en el marc de la Fira; l’Humus Mediterrani, que organitza D’Arrel amb les propostes emergents més properes a l’arrel, i l’Estepa Mediterrània, amb l’oferta més underground, on s’inclou l’escenari de Cases de la Música amb els grups seleccionats dins del Programa de Suport a la Creació.
 

PROGRAMA D’ACTES I VENDA D'ENTRADES

Les entrades dels espectacles de pagament es poden comprar al web de la Fira www.firamediterrania.cat, on es pot consultar el programa complet d’activitats.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat