-
Inici -
Serveis - Atenció a la ciutadania
- Acollida i Nova Ciutadania
- Barris i Acció Comunitària
- Comerç, fires i mercats
- Cooperació i Solidaritat
- Cultura
- Comunicació
- Empresa i emprenedoria
- Ensenyament
- Esports
- Feminismes
- Gestió documental i arxiu
- Gestió tributària i recaptació
- Habitatge
- Infància
- Joventut
- LGTBI
- Llengua
- Medi Ambient
- Mobilitat
- Participació ciutadana
- Residus i Neteja
- Persones grans
- Policia local, protecció civil i emergències
- Població
- Projectes urbans
- Sanitat
- Serveis funeraris
- Serveis Socials
- Tresoreria - pagaments
- Treball i ocupació
- Coneixement
- Urbanisme
- Via pública
- Adreces i telèfons municipals
-
Barris i Acció Comunitària
Política de proximitat
Els Ajuntaments són l’administració més propera a la ciutadania, són el primer referent on la ciutadania es dirigeix per formular les seves demandes. És per tant important que els Ajuntaments es puguin relacionar amb la ciutadania amb la major proximitat possible. La pràctica de la proximitat des dels ens locals vol dir trobar-se, parlar i, sobretot, escoltar a la gent del territori.
Implica tanmateix conèixer a fons la ciutat, els diferents barris i des de totes les òptiques possibles. Conèixer què passa a la ciutat, què preocupa a la ciutadania, ser capaç de percebre els canvis socials, tenir en compte les diferents sensibilitats i interessos i fomentar la participació real per tal d’arribar a decisions compartides amb els diferents agents socials només es pot fer des de la complicitat i des de l’acostament directe a les persones..
Les politiques de proximitat no es poden entendre sense la participació activa dels agents socials del territori. Entre aquests agents socials cal destacar la tasca que desenvolupen les associacions de veïns i veïnes dels diferents barris de la nostra ciutat. Les associacions de veïns i veïnes són entitats sense ànim de lucre formades per la ciutadania dels barris que, des del coneixement directe que dóna la proximitat, intenten millorar la qualitat de vida dels habitants d’un barri, i ho fan fomentant la participació dels veïnatge i des de l’acció col·lectiva.
L’Ajuntament de Manresa reconeix la tasca que durant anys s’ha realitzat des del moviment veïnal com agents cohesionadors del territori i, en aquest sentit, s’ha donat un pas més a l’hora de materialitzar aquest suport a les entitats veïnals manresanes, creant un nou servei : La Unitat de Barris de l’Ajuntament de Manresa.