Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Exposicions


CENTRE CULTURAL EL CASINO

Art, pensament, coneixement i lectura: Un centre d'exposicions, un espai per al debat, una biblioteca.

Exposició "Joana Biarnés. Pionera del fotoperiodisme. El rostre, l'intant i el lloc".

Del 20 de gener al 26 de marçde 2017


Un projecte curatorialo de Mónica Carabaias Álvaro i Franciso José García Ramos, realitzat en el marc de la primera exposició individuao de Joana Biarnés com a pionera del fotoperiodisme, amb una pre-selecció fotogràfica de Cristóbal Castro.

Semblança de Joana Bianrés

Encara no amb quinze anys i una càmera fotogràfica penjada a l'espatlla, Joana Biarnés va començar una carrera professional prometedora que la convertirà en una de les pioneres del fotoperiodisme al nostre país i a treballar per un dels diaris de tarda més importants d'Espanya: el diari Pueblo.

Anys abans s'havia forjat una impecable i fructírfera experiència professional com a "fotògraf" esportiu en la premsa catalana. Un saber fer que va aprofitar per afrontar sense entrebancs tots els temes que se li presentessin: desfilades i editorials de moda, l'arribada de nous grups i ritmes musicals, rodatges cinematogràfics, successos i actualitat.... Ben aviat va deixar de ser una jove promesa -aquella noia que anomenaven Juanita- i va esdevenir, tal com ja avisava la informació publicada al mateix diari Pueblo, "un dels reporters més capacitats d'Espanya" i una de les poques "fotògrafs" que treballaven a Madrid i que, a més, oferia els seus propis reportatge.

I és que ja l'any 1931, quan la premsa madrilenya començava a enamorar-se del seu treball, aquesta "dona guapa de 26 anys, 1'77 d'alçada i sense xicot" reconeixia no ser ningú ni poder viure sense la seva únia i ben primerenca professió: la fotografia

La càmera de Joana Biarnés

Sabem que la imatge fotogràfica sempre perviu més enllà del model i acaba convertint-lo, inevitablement, en símbol i realitat recordada. De la mateixa manera, som conscients que l'objectivitat de la fotografia queda subordinada a la definició que en proporciona l'ull darrere la càmera fotogràfica.

Les fotografies seleccionades per a aquesta exposició, i emmarcades amb el títol d'El rostre, l'instant i el lloc, representen un recull variat de rostres anònims i públics en llocs i instants sorgits de l'ull sempre atent i honest de Joana Biarnés (Terrassa, 1935) en el transcurs dels anys seixanta i setanta del segle XX. La gran majoria d'aquestes fotografies foren publicades al setmenari ¿Por qué?, les revistes Ondas i Semana i els diaris Pueblo i ABC. La resta són inèdites i pertanyen a l'arxiu personal de Joana Biarnés.

Aquest conjunt fotogràfic de rostres polièdrics, d'instants ingenus, enganyosos però condemnats a desaparèixer i de llocs inesperats certifica la capacitat de l'autora de registrar una imatge del que s'esvaeix, del que és difícilment “fotografiable”. Una recerca, al capdavall, per trobar el rostre al lloc i instant precisos per donar sentit completa a la composició. Per descriure, en el present, un petit fragment de la realitat i del temps passats.

La fotografia de Joana Biarnés s'ha ocupat sempre de coses reals i n'ha estat l'enfocament intimista el que l 'ha distingida de la resta de fotoreporters de l'època. La realitat documentada per aquesta fotògrafa es troba i es mostra en el seu rostre més intuïtiu, en un instant decisiu i en el lloc més marcat de significació. De la mateixa manera, la seva responsabilitat a l'hora de mirar la realitat que l'envolta i donar-hi visibilitat es troba en funció del principi del procés creatiu de l'exclusió i la inclusió: què cal triar i què cal eliminar.

El 1930 Eduward Weston, arran del procés fotogràfic, escrivia això: “Posar el cap sota la tela d'enfocar és tota una aventura”. I som en aquesta aventura. Convertits, a més, en descobridors de rostres, instants i llocs trobats fa dècades per Joana Biarnés per al nostre gaudi present i futur.

Mònica Carabias Álvaro i Franciso José García Ramos

(P.E. De I+D+i, Mineco, Ref. HAR2014-53871-P)

Activitats complementàries

TROBADA AMB L'ARTIST

Visita comentada a l'exposició amb Joana Biarnés

Dissabte 4 de febrer a les 18.30 h

Activitat gratuïta. Cal portar telèfon mòbil

Servei educatiu

Visites dinamitzades per a grups escolars, gent gran, esplais, entitats, etc. 
Cal concertar dia i hora al telèfon 93 872 0171 o a l’adreça centrecultural@ajmanresa.cat

Dates i horaris de visita

L’horari de visita és de dimarts a diumenge i festius de les 6 de la tarda a les 9 del vespre. Dilluns no festiu tancat.

Obert també els matins dels dissabtes 24 i 31 de desembre i dels diumenges 18 de desembre i 8 de gener.


Premi Dau 17

Del 20 de gener al 5 de febrer de 2017

Organtiza: Foto Art Manresa

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Informació i Crèdits
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat