Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

El SIAD i el Consell Municipal de la Dona traslladen a l'àmbit virtual la commemoració del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones

20/05/2020

Entre el 25 i el 31 de maig es difondran píndoles informatives sobre temàtiques relacionades amb la salut de les dones a través de les xarxes socials. Les accions s’emmarquen en el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, que se celebra el 28 de maig amb l’objectiu de fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut, de fomentar accions positives per afavorir-la i de reivindicar el compromís de les administracions amb aquests objectius.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Manresa i el Consell Municipal de la Dona organitzen accions virtuals en el marc del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, que es commemora el 28 de maig amb l’objectiu de fer visible la desigualtat de les dones en termes de salut, de fomentar accions positives per afavorir-la i de reivindicar el compromís de les administracions amb aquests objectius.

 

Així, durant la setmana del 25 al 31 de maig, es difondran a través de les xarxes socials del SIAD i de la Comissió de Salut del Consell Municipal de la Dona píndoles informatives sobre temes relacionats amb la salut femenina: la identificació d’una cardiopatia isquèmica en les dones, el càncer de mama, el dolor en les dones, la menstruació, la menopausa i els beneficis del riure. El dia 28, jornada en la qual es commemora el Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, es dedicarà a la sexualitat i al plaer femení. 

 

A banda, des del passat divendres el SIAD també difon píndoles sobre mindfulness per a millorar les emocions, amb consells i exercicis pràctics per al benestar de les dones. 

 

Aquestes accions virtuals substitueixen la que havia de ser la 2a edició de les Jornades de Salut de les Dones, que haurien implicat també xerrades i tallers presencials que, a causa de la Covid-19, no s’han pogut dur a terme.

 

 

Diferències en la salut

El sexe és un element rellevant que explica diferències en la salut. Històricament s'ha accedit a l'avenç mèdic a través d'un model masculí, que posteriorment s’ha anat adaptant al femení. Actualment, l'evidència científica demostra que existeixen diferències de gènere pel que fa a la salut, que s’han de tenir en compte per tal de garantir la prevenció, poder oferir una major precisió en el diagnòstic i garantir el dret de les dones a ser ateses i tractades eficientment en les seves problemàtiques.

 

 

La Covid-19 castiga especialment a les dones

En aquests moments, amb la Covid-19, s’observa també el biaix de gènere en una crisi que està castigant amb més força les dones. En són exemple les víctimes de violència masclista —que poden quedar aïllades, incomunicades i convivint amb l’agressor— o l’afectació de la crisi sobre sectors altament feminitzats, com el comerç, l’hostaleria, la neteja, l’educació, la sanitat, els serveis socials o la cura d’infants i de persones grans. Activitats que, en moltes ocasions, són a primera línia de la pandèmia i, per tant, les persones que hi treballen corren més risc d’infectar-se. 

 

En aquesta crisi sanitària, també s’ha de tenir en compte que la pèrdua dels espais de socialització a causa del confinament —com la feina, l'escola o els centres de dia de gent gran— fa que aquestes funcions es transfereixin a l'àmbit domèstic i, de nou, la càrrega de la seva gestió recaigui majoritàriament en les dones.

 

Són, en definitiva, diferències de gènere que afecten directament sobre la salut de les dones i que aquest 28 de maig, Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, es tornaran a fer presents per tal de donar visibilitat a la desigualtat que pateixen les dones, també en termes de salut.

 

 

Atenció presencial amb cita prèvia

Recordem que el SIAD ja ofereix atenció presencial amb cita prèvia, que es pot sol·licitar trucant al 93 875 23 10 o enviant un correu a said@ajmanresa.cat. Atenen problemàtiques de parella i de l’àmbit laboral, entre altres, i ofereixen assessorament psicològic i legal.

Servei d'informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig - Carrer de la Canal, núm. 6, 1r - 08241 Manresa - +34 93 875 23 10 - siad@ajmanresa.cat