Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Activitats als centres educatius

Activitats en les campanyes de sensibilització

Per tal de treballar la prevenció de les desigualtats entre homes i dones amb els col•lectius més joves de la societat, el SIAD organitza cada any activitats per als centres educatius de la ciutat, tant de primària com de secundària (concursos de microrelats i manifestos, de dibuix, exposicions).

Aquestes activitats s'ofereixen en el marc de les campanyes de sensibilització amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el 25 de novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones i l'11 de febrer, dia int. de la Dona i la Nena a la Ciència


Activitats en les escoles de primària

La Bossa Vermella: Benvinguda Menstruació

Per tal de treballar la promoció de la coeducació i la transmissió de valors igualitaris, des del SIAD organitzem accions als centres educatius de la ciutat. En aquest marc us presentem el projecte LA BOSSA VERMELLA: BENVINGUDA MENSTRUACIÓ!

ACOMPANYAMENT POSITIU EN ELS CANVIS CORPORALS I EMOCIONALS  I EN LA PRIMERA REGLA

La menstruació ha estat considerada durant molt temps una “cosa incòmoda” de la qual només es podia parlar en privat i entre dones. Avui dia encara l’envolten mites i tabús que poden acabar generant por, desinformació i vergonya en les nenes, i desconeixement i frivolització entre els nens.

L’objectiu d’aquest projecte és aportar eines que ajudin les escoles i les famílies a l’hora d’acompanyar les nenes de forma positiva en l’experiència vital que implica la primera menstruació. Informar, parlar-ne obertament sense tabús i amb una comunicació fluida i segura sobre els canvis físics, emocionals i psicològics que experimentaran, ajudarà les nenes a potenciar la seva autoestima, la seva imatge corporal positiva i el respecte envers elles mateixes.

A banda, el projecte també pretén ser una eina de normalització a través de la qual els nens de la classe puguin entendre, conèixer i respectar els cossos de  les seves companyes i els canvis fisiològics que es donen en aquesta etapa, com també reflexionar sobre els canvis que ells també viuran.

El projecte

El projecte es dirigeix a les escoles de primària de Manresa, als cursos de 4t, 5è i 6è.

Consta de les següents accions:

- Formació per al professorat

A l’inici del projecte es realitzarà una formació al professorat i personal del centre (personal de menjador, de consergeria, etc.) sobre com acompanyar les nenes en la seva primera menstruació.

Continguts de la formació:

  • Bloc temàtic 1: La regla, és un tema normal o un tabú?
  • Bloc temàtic 2:  Què m’està passant? Recursos per acompanyar l’arribada de la fertilitat

- Taller/xerrada per a pares i mares 

Es realitzarà també xerrades per a les famílies dels cursos implicats en el projecte. L’objectiu serà donar eines a les famílies per afrontar els canvis corporals i emocionals dels seus fills i filles, i concretament com preparar les nenes per a la seva primera regla. 

-  Material per a l’aula: La bossa vermella: Benvinguda menstruació!

A cada escola que participi en el projecte se li entregarà La bossa vermella. La bossa està pensada per fer-la servir als cursos de 4t, 5è i 6è

El projecte es complementa amb una guia d’activitats i proposta de dinàmiques per treballar amb l’alumnat.

La Bossa Vermella també està pensada perquè cada nena de l’aula se la pugui endur a casa i així mirar els materials amb calma i comentar el tema amb la família.

Contingut de la bossa

La Bossa, realitzada amb cotó orgànic i de comerç just, conté:

-  4 llibres que tracten de manera clara, amena i divertida, el tema de la regla i els canvis físics i emocionals que viuen els infants quan s’inicien en l’edat fèrtil.

-  La capseta vermella: amb una mostra de diferents productes d’higiene menstrual, (compreses de roba, compresa d’un sol ús, tampó, calces i copa menstrual). S’han prioritzar els materials de proximitat i naturals.

La capsa s’acompanya amb una fitxa informativa de cada producte.

Maleta coeducativa

Hi havia una vegada... Contes coeducatius.

Maletes de contes adreçades a educació infantil i primària i a entitats i associacions de la ciutat.

Contenen una cinquantena de contes i àlbums il·lustrats i un dossier pedagògic, amb propostes d'activitats i material per dur-les a terme.

Trencar els estereotips de gènere, educar en la diversitat i contra la violència masclista; oferir maneres de resoldre conflictes a través del diàleg i la comunicació i defensar el respecte per les diferents maneres de ser és l’objectiu de la “Maleta coeducativa”, el projecte que han posat en marxa el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa, amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics del Bages. Són maletes itinerants, que totes les escoles de primària de la comarca podran demanar en préstec i que contenen una cinquantena de contes, àlbums il·lustrats i material pedagògic (fitxes, disfresses, jocs de taula...) per tractar aquests temes a l’aula.


S'hi desenvolupen quatre àrees:

  1. Trenquem estereotips:  17 títols
  2. Resolució de conflictes: 13 títols
  3. Diversitat sexual: 14 títols
  4. Noves masculinitats: 12 títols

El Centre de Recursos Pedagògics del Bages té dues maletes coeducatives a disposició de les escoles, que les poden demanar en préstec fins a un mes. 

El SIAD Montserrat Roig disposa d'una altra maleta coeducativa per cedir a entitats de lleure, associacions de la ciutat...

La Maleta coeducativa pot complementar-se amb el material de sensibilització LGTBI "La perruca de Luca", també en préstec, del SAI LGTBI Manresa.

Accions adreçades als centres de secundària

Tallers de prevenció de les violències masclistes

Per tal de treballar la prevenció de les violència masclistes el SIAD i el SAI oferim a totes els centres de secundària de la ciutat un conjunt de tallers adreçats als diferents nivells de la educació secundària  

  • Taller “Diferentment iguals”. Centrat en la diversitat afectiva, sexual i de gènere així com en  la prevenció de la LGTBIfòbia. Adreçats a l´alumnat de 2on d´ESO
  • Taller “Lia´t sense lios”. Per sensibilitzar i promoure relacions sanes i igualitàries i donar eines  per prevenir les violències digitals. Adreçats a l´alumnat de 3r i 4art d´ESO
  • Taller “Emocions, sexe i plaer”. Educació sexo afectiva des d’una perspectiva social. Adreçats a l´alumnat de 1er batxillerat i cicles formatius de grau mig
  • Taller “Desmuntant la violència masclista: taller de masculinitats i de autodefensa feminista”. Es qüestiona i treball els rols de gènere i es dota d´eines per trencar amb la violència sexista en totes les seves vessants Adreçats a l´alumnat de 1er batxillerat i cicles formatius de grau mig

La demanda dels tallers la poden realitzar els centre de secundària o als centres educatius a través del correu siad@ajmanresa.cat

Valoració dels tallers 

FORMULARI

Projecte de prevenció de la violència masclista a través de l'experiència personal d'agressors i víctimes

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones i el Centre Penitenciari Lledoners ofereixen un projecte adreçat als centres educatius de secundària per sensibilitzar la població adolescent sobre la violència masclista, mitjançant el relat de presos condemnats per aquest delicte, i de les dones que ho han patit.

El projecte preveu abordar el tema de la violència masclista amb un conjunt d’activitats que van des de la visita al centre penitenciari del professorat i alumnat, la visualització d’una pel·lícula i posterior debat sobre el tema i la visita dels interns als centres educatius, que, juntament amb els i les professionals del centre penitenciari, exposaran quins han estat els antecedents, les causes i les conseqüències dels seus actes i quin procés de rehabilitació estan seguint perquè no els tornin a cometre.

Posteriorment, les dones que han patit violència masclista exposaran les seves pròpies vivències, les conseqüències de viure una experiència així, tant per a elles com per als seus fills i filles, les seqüeles emocionals..., però també  mostraran la  possibilitat de recuperar-se i la seva capacitat de superació. 

 Amb aquest projecte es pretén: 

-          Potenciar les relacions d’igualtat entre els dos sexes.

-          Sensibilitzar i reconèixer les conseqüències d’una conducta masclista i les justificacions que se’n fan. 

-          Prevenir la problemàtica de la violència de gènere.

-          Facilitar la detecció de situacions i actituds personals abusives tant als nois com a possibles agressors, com a les noies com a possibles víctimes.

-          Saber com actuar davant aquestes actituds masclistes.

El projecte s’adreça a l’alumnat de batxillerat.

Tallers finançats amb càrrec als fons rebuts del Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad, a través de la Secretaría de Estado de Igualdad.


Servei d'informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig - Carrer de la Canal, núm. 6, 1r - 08241 Manresa - +34 93 875 23 10 - siad@ajmanresa.cat