Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

La bossa vermella: benvinguda menstruació


Us presentem aquest projecte que vol contribuir a un acompanyament en els canvis corporals i emocionals i en l'experiència vital que implica la primera menstruació. Oferim un recurs a les escoles i les famílies a l’hora d’acompanyar les nenes de forma positiva en aquest moment de canvi. Informant, parlar-ne obertament sense tabús i amb una comunicació fluida i segura sobre els canvis físics, emocionals i psicològics que experimentaran, ajudarà les nenes a potenciar la seva autoestima, la seva imatge corporal positiva i el respecte envers elles mateixes.

A banda, el projecte també pretén ser una eina de normalització a través de la qual els nens de la classe puguin entendre, conèixer i respectar els cossos de  les seves companyes i els canvis fisiològics que es donen en aquesta etapa, com també reflexionar sobre els canvis que ells també viuran. 

El projecte es dirigeix als cursos de 4t, 5è i 6è de les escoles de primària de Manresa i consta de les següents accions:

Formació per a l’acompanyament del projecte

Al llarg de la història s’ha construït un discurs del “fàstic i la vergonya” al voltant del cos de les dones, que ha fet que temes com la menstruació esdevinguin un tabú social. Afortunadament, els darrers anys el cicle menstrual ha anat sortint tímidament del calaix de la vergonya per reivindicar la seva importància com a eina d’autoconeixement. Les variacions hormonals que aquest cicle comporta poden generar malestars físics i emocionals quan són viscudes des de la por i el desconeixement. 

Aquest taller ha estat dissenyat des d’una perspectiva de pensament crític, feminista i intercultural. Revisarem els nostres coneixements sobre el cicle menstrual i analitzarem com els mites i tradicions han consolidat la menstruació com un tabú. A més, coneixerem en profunditat els cicles hormonals i els recursos que proporciona “La bossa vermella: Benvinguda menstruació!” per acompanyar des de l’escola l’arribada de la fertilitat als cossos dels infants.

OBJECTIUS

  • Reflexionar sobre les pròpies creences i experiències al voltant de la menstruació.
  • Explicar el procés físic i biològic de la menarquia i de l’espermaquia (o primera ejaculació).
  • Analitzar des d’una perspectiva intercultural el paper socioeducatiu dels mites, les tradicions i els ritus de pas.
  • Proporcionar els recursos necessaris per acompanyar des de l’escola els canvis físics i emocionals que poden experimentar els infants arran de l’arribada de la primera menstruació i d’altres canvis que comporta la vida fèrtil en societat.

EIXOS TEMÀTICS

  • La coeducació amb perspectiva feminista per la igualtat. L’educació menstrual mixta.
  • Mites i tabús al voltant del cicle menstrual. L’intercanvi cultural a l’aula.
  • Aspectes físics, biològics i emocionals de l’arribada de la fertilitat. La regla fa mal?
  • Connectar, acompanyar i cuidar. El rol del professorat davant de la menarquia i la sexualitat dels infants.
  • La bossa vermella: Benvinguda menstruació!” Continguts i guia didàctica.

METODOLOGIA

El taller tindrà una durada de 2 hores i es realitzarà en format virtual.

Debat participatiu a partir de la reflexió individual i col·lectiva. El professorat rebrà un breu dossier amb recursos escrits i audiovisuals, que es recomana revisar abans de la formació.

FORMADORA

La formació anirà a càrrec de Diana Pinzón Sanabria, llicenciada en Humanitats, Mínor en estudis de gènere i màster en investigació antropològica i intervenció social. Especialista en educació afectiva, sexual i de gènere.

Taller/xerrada per a pares i mares 

Es realitzaran també xerrades per a les famílies dels cursos implicats en el projecte. L’objectiu serà donar eines a les famílies per afrontar els canvis corporals i emocionals dels seus fills i filles, i concretament com preparar les nenes per a la seva primera regla.  

Material per a l’aula: "La bossa vermella": Benvinguda menstruació! 

A cada escola que participi en el projecte se li entregarà "La bossa vermella". Està pensada per fer-la servir als cursos de 4t, 5è i 6è. Es complementa amb una guia d’activitats i proposta de dinàmiques per treballar amb l’alumnat. 

També està pensada perquè cada nena de l’aula se la pugui endur a casa i així mirar els materials amb calma i comentar-los amb la família.

Contingut:

Una bossa de nanses llargues, de cotó orgànic i comerç just, que conté:

  • 4 llibres que tracten, de manera clara, amena i divertida, sobre la regla i els canvis físics i emocionals que viuen els infants quan s’inicien en l’edat fèrtil.
  • La capseta vermella: amb una mostra de diferents productes d’higiene menstrual (compreses de roba, compresa d’un sol ús, tampó, calces i copa menstrual). En l'adquisició s’han prioritzat els materials de proximitat i naturals.
  • La capsa s’acompanya amb una fitxa informativa de cada producte.

Servei d'informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig - Carrer de la Canal, núm. 6, 1r - 08241 Manresa - +34 93 875 23 10 - siad@ajmanresa.cat