Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Manresa inaugura el Camí de les Ínyigues, en reconeixement a les dones manresanes que van acollir i cuidar Ignasi de Loiola fa 500 anys

27/07/2022

S’ha senyalitzat amb aquest nom el camí històric del rec de Sant Pau, que va des del carrer del Peix, a les Escodines, fins al carrer de la Font dels Llops, i que passa pel Pou de Llum. L’acte d’inauguració es va fer aquest dimarts al vespre amb les intervencions de l’alcalde, Marc Aloy i Guàrdia, del tinent d’alcalde de Turisme i Projecció de la Ciutat, Joan Calmet i Piqué, i de la presidenta de Dones Emprenedores i Innovadores de Manresa, Roser Soler Esmet, entitat que va proposar la designació.

L’Ajuntament de Manresa va inaugurar aquest dimarts al vespre el Camí de les Ínyigues, la nova designació amb què s’ha batejat el camí existent que va des del carrer del Peix, al barri de les Escodines, fins al carrer de la Font dels Llops, al barri de Sant Pau. Amb l’estrena d’aquest nomenclàtor, es vol fer reconeixement a les ínyigues, el nom amb què es coneix les nou dones manresanes que van acollir i cuidar Ignasi de Loiola durant la seva estada a Manresa i que van ser fonamentals en el seu període de transformació espiritual.

L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia, del primer tinent d’alcalde de Turisme i Projecció de la Ciutat, Joan Calmet i Piqué, de diferents regidors i regidores del consistori, i de la presidenta de Dones Emprenedores i Innovadores de Manresa (DEIM), Roser Soler Esmet. Es tracta de l’entitat que va proposar dedicar un vial públic de Manresa a les ínyigues. La petició va va ser acceptada per la Comissió de Treball de Nomenclàtor de Manresa, constituïda per representants dels grups municipals i tècnics de l’Ajuntament, i aprovada pel ple municipal del passat 17 de març. L’acte també va comptar amb l’actuació de l’Escola de Dansa Roser.

La denominació del camí amb el nom de Les Ínyigues significa posar en valor les dones manresanes que van oferir cura i assistència a Ignasi de Loiola durant la seva estada a Manresa. La inauguració pren especial rellevància en l’any de commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat.

Tal com va recollir la historiadora Mireia Vila Cortina en el seu llibre Les ínyigues. L’entorn femení d’Ignasi de Loiola a Manresa, “elles van ser qui el van conduir a la ciutat en el marc de 1522, quan buscava un hospital on allotjar-se. I no només això, sinó que, durant els mesos que va estar-se a Manresa, van procurar-li allotjament, el van alimentar, el van vestir, el van cuidar estant malalt i, fins i tot, algunes el van hostatjar a casa seva”. Aquest conjunt de dones manresanes van ser Agnès Pujol, Angela Seguí, Agnès Caldoliver, Miquel Sitjar, Joana Fabrés, Joana Cases, Isabel Ferrer, Isabel Gispert i Francina Salt.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Manresa va acceptar la proposta de l’entitat DEIM de dedicar una plaça o un carrer de Manresa a les ínyigues. El consistori argumenta la designació com a reconeixement a les dones que van ser fonamentals en la vida d’Ignasi de Loiola en el període de transformació espiritual iniciat a Manresa. A més, destaca que es tracta d’un nom singular, propi de Manresa i que serveix per destacar una part més de la història i el patrimoni ignasià.

El consistori ha considerat adequat batejar amb aquest nom el camí històric del rec de Sant Pau, que s’inicia al carrer del Peix i que va cap al barri de Sant Pau. Es tracta d’un camí de 678 metres de longitud i de traçat sinuós. En el primer tram, passa per la instal·lació artística del Pou de Llum dins del parc de la Balconada, on el camí té una amplada d’entre 3 i 13,5 metres. En el segon tram, el camí té la configuració de corriol, amb una amplada d’entre 1,5 i 2 metres. La inauguració del camí ha inclòs la seva senyalització amb rètols.

La proposta de designació de l’entitat DEIM va comptar amb l’adhesió de l’Associació Comerciants Sobrerroca, Plaça Major, Sant Miquel  i Voltants; l’Associació Inspiració 2022; el Centre d’Estudis del Bages; el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – Demarcació Comarques Centrals; la Fundació Cova de Sant Ignasi; l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Manresa i Òmnium Bages-Manresa.

Servei d'informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig - Carrer de la Canal, núm. 6, 1r - 08241 Manresa - +34 93 875 23 10 - siad@ajmanresa.cat