Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Espai Jove Joan Amades

Txema Rico protagonista de l’Oficina Jove artística d’enguany, dins la fira de l’estudiant

Dins el marc de la Fira de l’estudiant un altre any s’ha dut a terme la xerrada de l’oficina Artística, amb l’objectiu de revalorar els ensenyaments artístics i les sortides professionals d’aquests àmbits .Aquest any el tema central de la xerrada era l’art urbà, cada paret un llenç i com a artista contemporani i muralista el representava en Txema Rico.

En Txema ha estat la persona que aquest any ha explicat què vol dir fer art? Què vol dir ser pintor? Rico ha iniciat la seva xerrada donant la seva pròpia visió de la realitat laboral de la professió de ser pintor. Ens ha parlat de la seva trajectòria, de les seves feines i de tot el sacrifici i esforç que això ha suposat. Ens ha explicat que ell  no era un bon pintor, sinó que ha aprés a ser-ho. Per a ell ningú neix amb els aprenentatges adquirits i és molt important deixar-se ensenyar.

”El camí del pintor/a artista és llarg, no és fàcil, s’han de fer meravelles per arribar a final de mes, hi ha moments de tota mena, però mai pots deixar de ser pintor. He treballat de moltes coses, però sempre he estat pintor”, ens deia Rico.

Rico, en la seva exposició, aprofitava per fer recomanacions a les persones assistents a les seves dues xerrades, que provenien dels diferents Batxillerats artístics del Lluís de Peguera i també  de l’Escola d’Art.

Una centenar de persones joves, han pogut gaudir de la passió amb la que en Txema  Rico explicava la seva obra, la seva trajectòria , com era la seva manera de crear i en quins estils de creativitat gràfica es desenvolupava. Ens ha mostrat murals de grans dimensions on feia representacions de realitats costumistes, interpretacions de la realitat a petita i gran escala, murals participatius on la intervenció de la ciutadania era part de l’obra. Aquest és el cas del mural gegant de la Plaça del Pedregar a Manresa, on es mostra un seguit  de pintores oblidades. Es persegueix la idea de posar en valor 12 artistes femenines de la pintura i fer el seu particular homenatge. També ens   mostrava, parets pintades a pinzell com si fossin grafitis, falles que va elaborar per una fira mediterrània ,objectes, mobles  i quadres , tot al pur estil Txema Rico.

Rico és un  artista prolífer amb moltes obres permanents o efímeres, amant de la construcció i destrucció de les pròpies obres, valora el camí, el procés de l’obra i el que  s’aprèn d’aquest moment.

“Mai es pot deixar de pintar, és un exercici que s’ha de fer sempre, cada dia, només així és com seràs pintor/a”

En Txema és un pintor que busca la singularitat, la pròpia interpretació de la realitat, la seva  visió de les coses. Per a ell la pintura és un bàlsam, un llac on ens podem banyar al gust de cadascú, on potser no a tothom li agraden  la temperatura, els colors, però per crear no necessitem l’aprovació de ningú, no hem de tenir por.

Segons Rico: “El pintor no pot tenir por, ha de ser una persona comunicadora plàstica on l’art i la pintura són el seu llenguatge de protesta, de reivindicació “. Parla també dels encàrrecs que li fan  on, des de la seva visió subjectiva,  intenta  satisfer les necessitats dels que admiren l’obra i perquè no , també,  dels que li paguen.

Rico a mode de conclusió ens deia que “ la pintura és un acte de llibertat “ que els pintors i les pintores n’han de fer ús, que ha de ser un fet quotidià i que mica en mica, si es cultiva aquest hàbit, aquest  art, es crearà la necessitat a les diferents llars i cases de tenir art.

“ Cal valorar l’art de la pintura com es mereix i agrair tot allò que ens aporta.”

Un cop finalitzada la xerrada l’alumnat ha pogut gaudir de l’exposició de materials artístics, de Txema Rico i de l’artista emergent grafitera Atena @atena_arts i també dels diferents materials d’informació sobre ensenyaments artístics.

Espai Jove Joan Amades - Carrer Sant Blai, núm. 14 - 08242 Manresa - +34 93 877 13 60 - manresajove@ajmanresa.cat