Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

Activitats als centres educatius

Activitats en les campanyes de sensibilització

Per tal de treballar la prevenció de les desigualtats entre homes i dones amb els col•lectius més joves de la societat, el SIAD organitza cada any activitats per als centres educatius de la ciutat, tant de primària com de secundària (concursos de microrelats i manifestos, de dibuix, exposicions).

Aquestes activitats s'ofereixen en el marc de les campanyes de sensibilització amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el 25 de novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones i l'11 de febrer, dia int. de la Dona i la Nena a la Ciència


Tallers de coeducació a infantil i a primària

Des del SIAD Montserrat Roig es proposen tallers a totes les escoles de Manresa per treballar la igualtat entre els nens i les nenes a l'aula. S'ofereixen a tots els nivells de primària i adaptats a les diferents edats. La temàtica inclou de les joguines, els jocs al pati, els oficis... a la publicitat, els estereotips i els rols de gènere.

Maleta coeducativa

Hi havia una vegada... Contes coeducatius.

Maletes de contes adreçades a educació infantil i primària i a entitats i associacions de la ciutat.

Contenen una cinquantena de contes i àlbums il·lustrats i un dossier pedagògic, amb propostes d'activitats i material per dur-les a terme.

Trencar els estereotips de gènere, educar en la diversitat i contra la violència masclista; oferir maneres de resoldre conflictes a través del diàleg i la comunicació i defensar el respecte per les diferents maneres de ser és l’objectiu de la “Maleta coeducativa”, el projecte que han posat en marxa el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa, amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics del Bages. Són maletes itinerants, que totes les escoles de primària de la comarca podran demanar en préstec i que contenen una cinquantena de contes, àlbums il·lustrats i material pedagògic (fitxes, disfresses, jocs de taula...) per tractar aquests temes a l’aula.


S'hi desenvolupen quatre àrees:

  1. Trenquem estereotips:  17 títols
  2. Resolució de conflictes: 13 títols
  3. Diversitat sexual: 14 títols
  4. Noves masculinitats: 12 títols

El Centre de Recursos Pedagògics del Bages té dues maletes coeducatives a disposició de les escoles, que les poden demanar en préstec fins a un mes. 

El SIAD Montserrat Roig disposa d'una altra maleta coeducativa per cedir a entitats de lleure, associacions de la ciutat...

La Maleta coeducativa pot complementar-se amb el material de sensibilització LGTBI "La perruca de Luca", també en préstec, del SAI LGTBI Manresa.

Tallers de prevenció de relacions abusives a secundària

Tallers per sensibilitzar sobre la violència contra les dones als adolescents i joves. També se'ls vol proporcionar eines i recursos perquè esdevinguin agents actius en la prevenció de les relacions abusives, tot promovent el respecte mutu entre els sexes i la resolució no violenta dels conflictes. 

Aquests tallers tenen una part teòrica, en què es tracten els estereotips i rols de gènere, la construcció social de la masculinitat i la feminitat i la desmitificació de l'amor romàntic com a ideal. En la part pràctica es realitzen activitats per saber detectar els comportaments abusius en la parella, fomentar la resolució no violenta dels conflictes i que els joves sàpiguen introduir en les seves relacions els principis de llibertat i respecte mutu. 

Finalment, es donen adreces dels recursos de la zona relacionats amb aquesta temàtica.

El taller té una durada de 2 hores, destinat a l'alumnat de 4t d'ESO o cicles formatius de grau mitjà dels centres educatius de Manresa.

Cal fer la sol·licitud del taller al SIAD Montserrat Roig.

Valoració dels tallers 

FORMULARI

Projecte de prevenció de la violència masclista a través de l'experiència personal d'agressors i víctimes

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones i el Centre Penitenciari Lledoners ofereixen un projecte adreçat als centres educatius de secundària per sensibilitzar la població adolescent sobre la violència masclista, mitjançant el relat de presos condemnats per aquest delicte, i de les dones que ho han patit.

El projecte preveu abordar el tema de la violència masclista amb un conjunt d’activitats que van des de la visita al centre penitenciari del professorat i alumnat, la visualització d’una pel·lícula i posterior debat sobre el tema i la visita dels interns als centres educatius, que, juntament amb els i les professionals del centre penitenciari, exposaran quins han estat els antecedents, les causes i les conseqüències dels seus actes i quin procés de rehabilitació estan seguint perquè no els tornin a cometre.

Posteriorment, les dones que han patit violència masclista exposaran les seves pròpies vivències, les conseqüències de viure una experiència així, tant per a elles com per als seus fills i filles, les seqüeles emocionals..., però també  mostraran la  possibilitat de recuperar-se i la seva capacitat de superació. 

 Amb aquest projecte es pretén: 

-          Potenciar les relacions d’igualtat entre els dos sexes.

-          Sensibilitzar i reconèixer les conseqüències d’una conducta masclista i les justificacions que se’n fan. 

-          Prevenir la problemàtica de la violència de gènere.

-          Facilitar la detecció de situacions i actituds personals abusives tant als nois com a possibles agressors, com a les noies com a possibles víctimes.

-          Saber com actuar davant aquestes actituds masclistes.

El projecte s’adreça a l’alumnat de batxillerat.

Tallers finançats amb càrrec als fons rebuts del Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad, a través de la Secretaría de Estado de Igualdad.


Servei d'informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig - Carrer de la Canal, núm. 6, 1r - 08241 Manresa - +34 93 875 23 10 - siad@ajmanresa.cat