Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Serveis funeraris, cementiri. Conducció/trasllat de restes mortals (exhumació - reinhumació).

Dades del tràmit

 • Descripció del tràmit: Trasllat de despulles mortals, casos: 1.- Entre dues sepultures del Cementiri municipal; 2.- Entrada des d'un altre Cementiri; 3.- Sortida cap al Cementiri d'una altra localitat.
  Tot i que col.loquialment, l'expressió que emprarem per a qualsevol tipus de moviment de restes és la de trasllat de restes o trasllat de despulles mortals, formalment o jurídicament, la terminologia emprada per la legislació de la Generalitat sobre la matèria i pel Reglament regulador del servei públic de cementiri municipal, és la següent : 1.- Conducció: transport del cadàver o de les restes cadavèriques, des del domicili mortuori, cementiri o lloc d'enterrament, segons el cas, fins al lloc d'inhumació o incineració, sempre que ambdós llocs estiguin dins l'àmbit territorial de Catalunya. 2.- Trasllat: transport del cadàver o de les restes cadavèriques des del domicili mortuori, cementiri o lloc d'enterrament, segons el cas, fins al lloc d'inhumació o incineració, quan un d'ambdós llocs estigui fora del territori de Catalunya.
  En els casos 2 i 3 de la primera línia, la competència per autoritzar la conducció / trasllat de restes cadavèriques entre dos termes municipals o cementiris correspon a la Generalitat o, si s'escau, l'òrgan de la CC.AA. des d'on surtin les despulles mortals. (Les dades de la seu de la Generalitat a Barcelona son: Agència de Protecció de la Salut, del Departament de Salut, carrer Roc Boronat, 81-95, 08005-Barcelona, tel. 935 513 900). Si les restes han de sortir del Cementiri, un dels documents que demana la Generalitat és el volant (que farà l'Ajuntament de Manresa) sobre la data que es va obrir per última vegada la sepultura des d'on sortiran.

  Les cendres són una excepció. Des de la vessant sanitario-mortuòria, les cendres no es troben sotmeses a cap mena de prescripció. Des del punt de vista administratiu, quan les cendres no són consecutives a la defunció, el procediment es codificaria com FUN.TRA (aquest cas, per exemple, seria el d'una persona que va morir el gener del 2000, que van fer la cremació i les cendres han estat a casa de la familia i ara les volen portar a una sepultura del cementiri). En canvi, les cendres consecutives a la defunció que les porten a Cementiri tindrien la consideració d'enterrament i la codificació del procediment aniria per FUN.INH, que fan les Funeràries.
 • Quan es fa?: Durant tot l'any. Excepció, de 01/07 a 15/09 només es podrien fer els casos que la conducció/trasllat de restes vagi vinculat a un enterrament.
 • Cost del servei: Ordenança Fiscal 14
 • Òrgan Competent: Regidoria delegada de Serveis Socials, Acollida i Cooperacio
 • Termini màxim de resolució: El termini màxim per resoldre seran 3 mesos comptats a partir de la data d'entrada al registre general de l'Ajuntament de la sol·licitud.
 • Efectes jurídics per no resoldre i notificar dins del temini màxim: Desestimat per silenci administratiu
 • Última revisió: 12/05/2014

Qui ho pot demanar

 • Interessat/da: En les conduccions al mateix cementiri: tots els titulars dels drets funeraris d'origen i destí de les despulles mortals. En les conduccions/trasllats amb entrada o sortida del cementiri, el/s titular/s de la sepultura de Manresa
 • Representant: (Per a cadascun dels casos de l'apartat anterior)

Requisits

 • En les conduccions de restes entre sepultures del Cementiri de Manresa, titularitats vigents dels drets funeraris d'origen i destí de les restes.
 • En les conduccions /trasllats de restes, la titularitat ha de ser vigent (de la sepultura del Cementiri de Manresa que sigui origen o destí de les despulles mortals)
 • En les conduccions /trasllats de restes, autorització de la Generalitat o, si s'escau, de l'òrgan de la CC.AA. que correspongui.
 • En les conduccions /trasllats de restes, el seu transport es fa en una urna homologada per fer aquesta funció.
 • Que la/les sepultura/es del Cementiri de Manresa es puguin obrir per haver-se exhaurit el termini mínim de tancament (2 anys o 5 anys), desprès de la darrera inhumació.
 • Excepció, concessions adquirides a nom de dues persones una de les quals hagi faltat, com que el titular supervivent acreeix automàticament en la part del titular difunt (art. 56 RCM), aquest ja ho podria sol.licitar sense que fos requisit previ l'actualització de titularitat.

Com es fa

 • Per a informació sobre tràmits i documentació necessària: Oficina d'atenció ciutadana (OAC) Pl. Major, 1
  Mitjà: Presencialment
  Horari: De dilluns a dijous de 08:30h a 18h, els divendres de 08:30h a 15h (de l'1 de juliol al 15 de setembre de 08:30h a 17h i de 08:30h a 14h respectivament). Mes d'agost de 09h a 14h.

 • Per formalitzar la sol.licitud: Oficina de Serveis Funeraris (Cementiri) .Adreça Pl. Major, 1,3r
  Mitjà: Presencialment
  Horari: Horari habitual: de dilluns a divendres, laborables de 9.00 a 14.00 hores. Horari especial d'estiu: de dilluns a divendres, laborables, de 9.00 a 13.30 hores

Documentació a aportar

 • Sol·licitud
  Obligatori
  Descarregar document: Prem aquí per descarregar
  Presentacio: Presencial
  Signat: Si

 • Títol de dret funerari
  Obligatori
  Presentacio: Presencial
  Signat: No

Normativa

 • Reglament regulador del servei públic de cementiri municipal de Manresa
 • Decret 297/1997, de 25 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament de policia sanitària i mortuòria en l'àmbit territorial de Catalunya
 • Llei 10/2008, de 19 de juliol, pel qual s'aprova el llibre quart del Codi Civil de Catalunya relatiu a successions

Més informació

 • Oficina del Cementiri - Adreça Pl. Major, 1,3 tel. 938782387: Horari habitual: de dilluns a divendres, laboralbes de 9.00 a 14.00 hores. Horari especial d'estiu: de dilluns a divendres, laborables de 9.00 a 13.30 hores.

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Informació i Crèdits
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat