Govern obert i transparència

La façana de l'Ajuntament s'il·luminarà dijous de color blau amb motiu del Dia d'Europa

Dimarts, 07 de Maig de 2024
La façana de l'Ajuntament s'il·luminarà dijous de color blau amb motiu del Dia d'Europa

Parlaments, ajuntaments, institucions europees i entitats europeistes arreu del continent se sumen, amb actes i iniciatives diverses,  a la celebració del Dia d’Europa, cada 9 de maig, per commemorar l’aniversari de la històrica ‘Declaració Schuman’, un discurs del ministre francès Robert Schuman que, l’any 1950,  va assentar les bases del que és avui la Unió Europea.

 

La façana de l’Ajuntament de Manresa s’il·luminarà de blau aquest dijous al vespre -de les 21 a les 22.30 h- per commemorar el 9 de maig, Dia d’Europa. Amb aquesta iniciativa, la ciutat se suma als actes de celebració que es duen a terme arreu d’Europa, per part de molts parlaments, ajuntaments, institucions europees i entitats europeistes.

El 9 de maig és la data de l’aniversari de la històrica declaració del ministre francès d’Afers Exteriors Robert Schuman el 1950 a París, on va proposar una Europa unida, en un moment en què aquesta es trobava destruïda i dividida després de la Segona Guerra Mundial.

Robert Schuman va explicar la idea d’una nova forma de cooperació política que fes impensable un altre conflicte armat entre nacions europees, una organització supranacional amb un mercat econòmic comú. Plantejava sotmetre les dues produccions indispensables de la indústria de la guerra (el carbó i l’acer) a una única autoritat, d’aquesta forma els països que integressin aquesta nova organització ho tindrien difícil en cas que volguessin iniciar una guerra entre ells. Schuman va ser elegit primer president (1958-1960) de l’Assemblea Parlamentària Europea.

Oficialment, se celebra aquest dia des de 1985, després de la seva aprovació per part dels caps d’Estat i de govern del Consell Europeu.? Es tracta d’una celebració que pretén posar èmfasi en els valors europeus, com són el respecte a la dignitat humana, a la llibertat, a la democràcia, a la igualtat, a l’estat de dret i als drets humans i de les minories, i i en la necessitat que la ciutadania europea es mantingui unida per fer front als reptes més importants del nostre temps i construir un futur millor.