Pla Local per a la Reconstrucció Social i Econòmica

Aigües de Manresa rep 6 milions d'euros per millorar l'eficiència del cicle de l'aigua

Dijous, 28 de Setembre de 2023
Aigües de Manresa rep 6 milions d'euros per millorar l'eficiència del cicle de l'aigua
El Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic ha publicat la resolució de la primera convocatòria del PERTE de Digitalització del Cicle de l’Aigua. El projecte d’Aigües de Manresa ha estat un dels 30 seleccionats entre els 158 que s’hi varen presentar.

Aquest dijous s’ha publicat la resolució de la primera convocatòria del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua concedida pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Les ajudes, concedides a 30 projectes d’un total de 158, beneficiaran a 1.676 municipis de 16 comunitats autònomes. El MITECO, en la seva nota de premsa, ha destacat la qualitat tècnica dels projectes escollits. En concret, el d’Aigües de Manresa és el més ben puntuat de Catalunya.

 

El projecte d’Aigües de Manresa, titulat ‘Sostenibilitat en el Cicle de l’Aigua. Un projecte de digitalització i transformació del territori’, que ha quedat en novena posició d’entre els 30 seleccionats, comptarà amb un import d’ajuda de 6.028.016,67 euros, provinents dels fons Next Generation en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), i beneficiarà a 17 municipis i una EMD del Bages i el Moianès.

 

 

‘Sostenibilitat en el Cicle de l’Aigua. Un projecte de digitalització i transformació del territori’

 

El projecte que s’ha plantejat parteix d’un context marcat pel canvi climàtic, la manca d’aigua i una necessitat de major flexibilitat, control i eficiència del cicle integral de l’aigua. El pla abraça la totalitat del cicle integral de l’aigua, des de la captació fins al retorn al medi, i s’estructura a l’entorn de 12 objectius generals:

 

 1. Fer el pas definitiu cap a la transició digital d’Aigües Manresa, a través de l’ús de noves tecnologies i innovació.
 2. Contribuir a una millor planificació, gestió i governança en l’àmbit d’Aigües Manresa.
 3. Començar a treballar per excepció amb la finalitat d’optimitzar els costos operatius del servei.
 4. Augmentar l’eficiència energètica de les infraestructures vinculades al cicle integral de l’aigua, mitjançant la generació d’energies renovables.
 5. Reduir el nombre de fuites en les diferents xarxes i incrementar el rendiment d’aquestes.
 6. Incrementar la capacitat del processament de dades i control sobre els serveis explotats.
 7. Tenir la governança sobre els sistemes i les dades produïdes.
 8. Dotar-se de les eines necessàries per afrontar les exigències derivades del nou decret de Qualitat de l’Aigua.
 9. Adaptar les infraestructures als futurs escenaris de sequeres o inundacions causats pel canvi climàtic, i augmentar-ne la resiliència.
 10. Sensibilitzar sobre el cicle integral de l’aigua entre la població augmentant-ne el coneixement, potenciant la transparència i la vinculació social.
 11. Capacitar al personal de l’empresa per als nous perfils professionals, la creació de llocs de treball especialitzats en l’entorn digital i l’automatització.
 12. Compartir la nostra experiència amb altres operaris amb problemes i reptes semblants.