logo pam

Pla d'actuació municipal

El Ple aprova el PAM 2023-2027 que marca les prioritats de govern per a aquest mandat

Dijous, 16 de Maig de 2024
El Ple aprova el PAM 2023-2027 que marca les prioritats de govern per a aquest mandat
Durant la sessió també s’ha presentat el document que recull els resultats del procés participatiu per a l’elaboració del Pla d'Actuació Municipal, que ha recollit més de 200 aportacions.

El Ple municipal de l’Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023-2027, que és el full de ruta que marca les prioritats del govern municipal per a aquest mandat. El Pla s’ha aprovat amb els vots favorables dels tres grups que integren el govern –ERC, PSC i Impulsem– i l'abstenció dels grups municipals de Junts i FNC, i el vot en contra de Fem Manresa i Vox.

El document del PAM 2023-2027 s’estructura en cinc eixos –Prosperitat, Qualitat de vida, Sostenibilitat, Cohesió social i L’Ajuntament al servei de la ciutadania– i recull 80 actuacions, que són els objectius prioritaris a assolir els propers tres anys, i més de 200 accions, que han de permetre assolir aquests objectius.

El nou PAM de l’Ajuntament de Manresa recull les prioritats del pacte signat pels tres partits que integren el govern municipal (ERC, PSC i Impulsem) basat en un projecte que treballa per reforçar la capitalitat de Manresa i dotar-la d’una visió de futur a llarg termini, que il·lusioni als manresans i a les manresanes i reforci les polítiques per donar resposta al dia a dia. Per això, les línies bàsiques del Pla són les que proposava aquell acord:

  • Fomentar la promoció econòmica i empresarial
  • Afrontar de manera prioritària el repte de l’habitatge a la ciutat
  • Reforçar la seguretat i fomentar el civisme.
  • Incrementar el esforços per una mobilitat sostenible i per la millora de la via pública.
  • Millorar la cohesió social

A més a més, el document incorpora les previsions d’altres plans sectorials municipals vigents i està alineat tant amb l’Agenda Urbana de Manresa 2030, aprovada pel Ple municipal el març passat, com als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides

Un pla participat

La ciutadania de Manresa també ha pogut intervenir en la configuració del PAM a través d’un procés participatiu que ha tingut lloc entre l’11 i el 28 de març de 2024 que ha permès valorar les actuacions del PAM i fer noves aportacions. Ho ha pogut fer tant de forma presencial, en un acte de presentació que es va fer l’11 de març a l’Auditori de la Plana de l’Om, com per Internet a través de la plataforma Decidim Manresa.  El resultat detallat d’aquest procés ha quedat recollit també en un complet informe que també ha estat publicat.

Per una banda, ha valorat de l’1 al 5 cada una de les 80 actuacions previstes al Pla, de manera que ha establert quines són les que consideren més prioritàries, tal i com es recull en aquest document. De l’altra, ha fet les seves pròpies aportacions en relació a les actuacions previstes o n’ha plantejat de noves.

En total, s’han comptabilitzat unes 200 aportacions, que s’han traduït en 138 propostes, 92 enquestes i mig centenar de comentaris. Un cop analitzades totes les propostes pels serveis municipals, queden recollides també de forma detallada a l’informe de balanç del procés participatiu del PAM 2023-2027 de Manresa amb les valoracions corresponents.

Seguiment del PAM

Així, el PAM s’ha elaborat de manera participativa, consensuada i transversal, a partir de les propostes del govern amb la implicació del personal tècnic municipal i de la ciutadania, però està concebut com un instrument viu i flexible. De manera que es pugui adaptar tant a les noves circumstàncies i les noves necessitats que es puguin plantejar com als nous plans municipals que es puguin desenvolupar durant el mandat.

Cada una de les accions previstes en el Pla serà definida en una fitxa específica on es descriurà el seu abast, el calendari o el pressupost assignat en els casos que això sigui possible. Igualment, es preveu un mecanisme de seguiment a través de la pàgina web del PAM i també s’incorporaran altres elements que en facilitin el seguiment com els indicadors que permetin mesurar el grau de desenvolupament.

(*) Peu de foto: Moment de la votació del PAM en el Ple