menu
Imatge de fons
CAT Acull

22 nodes Ignasians

Durant onze mesos (1522-1523) Manresa va acollir Ignasi de Loiola. La ciutat va influir, d’aquesta manera, en la trajectòria d’un personatge que acabaria sent universal. Eren temps de canvis: per primer cop s’havia fet la volta al món, el Mediterrani era un punt de conflicte entre musulmans i cristians i la crisi de l’Església desembocaria en la Reforma protestant. Després d’abandonar la vida política i militar per dedicar-se a la meditació i a la vida contemplativa, Íñigo – tal com se’l coneixia - va emprendre un pelegrinatge des de la seva terra natal, a Loiola, cap a Jerusalem. Va passar per Montserrat i es va hostatjar a Manresa on, segons ell mateix, va tenir un seguit d’experiències místiques que resultarien claus en la redacció de la seva obra més influent, els Exercicis Espirituals.

Diverses famílies manresanes el van acollir i el van auxiliar quan feia vida de penitent i quan va emmalaltir. Ignasi va trobar a Manresa nombrosos espais – alguns d’ells, en solitud- on va practicar la seva nova vida espiritual.

El paper clau que la ciutat va tenir en la configuració del pensament i l’acció d’Ignasi ha estat reconegut per la Companyia de Jesús, que ha adoptat els topònims Manresa i Cardener per donar nom a multitud d’instal·lacions, equipaments i programes vinculats a aquest orde religiós, present arreu del món.

Seguint els passos d’Ignasi de Loiola per Manresa, ens movem entre dues èpoques. D’una banda, la medieval i gòtica que va conèixer Ignasi, a través de la basílica de la Seu, el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç i l’Espai Manresa 1522: la ciutat d’Ignasi. I, de l'altra, la ciutat d’època moderna influïda pel sant, a l’entorn del santuari de la Cova i del Museu Comarcal (antic Col·legi de Sant Ignasi), especialitzat en art barroc. 

La visita als 22 llocs no tan sols permet seguir les petjades d’Ignasi sinó també conèixer la Manresa que ell va viure (1522) i la ciutat dels segles posteriors, influïda per la presència del pelegrí. Es tracta d’uns espais excepcionals i únics que guarden una estreta relació amb sant Ignasi.