CAT | ESP | ENG | ITA

Productes gastronòmics

El Brou del Pelegrí

Sant Ignasi arribà a Manresa després del seu pas pel Monestir de Montserrat l’any 1522. Ho va fer com un pelegrí desposseït de tota riquesa i fou acollit per famílies de la ciutat, que l’ajudaren a sobreviure proveint-lo d’aliment i abric. En els deu mesos que passà a la Cova va desenvolupar els Exercicis Espirituals, el fonament de la seva filosofia i que van ser editats el 1548.

Sabem que en els seus períodes d’abstinència i meditació s’alimentava en gran part de brou, i que aquest era principalment vegetal, en un temps en què la carn era escassa i en una ciutat com Manresa, reconeguda per la seva riquesa hortícola.

És per això que els cuiners de Manresa i el Bages s’han unit per crear el Brou del Pelegrí, en col·laboració amb la prestigiosa escola d’Hoteleria Joviat. La ideació de la recepta d’aquest brou i el seu desenvolupament han seguit un rigorós procés, acompanyat per la Fundació Alícia, referent inter­nacional d’I+D en cuina.

El resultat és un brou per beure a qualsevol hora, lleuger i depuratiu, 100% vegetal i fet amb productes propis de la regió. Verdures, bolets i herbes del bosc. Més que un brou, és una infusió de vegetals pensada per a aquells que necessiten refer-se del llarg viatge i asserenar-se per fora i també per dins.

Sabies que...

Encara conservem el bol de fusta original que utilitzava Sant Ignasi per beu­re el brou? Aquest es troba a la Cova de Manresa i és una relíquia que ens recorda la relació entre la cuina i l’espiritualitat.

El consell:

Es tracta d’un brou vegetal ideal per ser consumit com a aperitiu o entre etapa i etapa del camí per gaudir d’un moment de tranquil·litat, recolliment i reconfort personal.

El Dolç del Pelegrí

Aquest dolç està dedicat a tots aquells pelegrins que arriben a Manresa se­guint el Camí Ignasià. Un dolç original que combina la tradició catalana de les pastes d’ametlla amb altres ingredients del territori. Una combina­ció d’herbes seques pròpies dels boscos del Bages i de fruits secs que han crescut de forma natural a casa nostra des de fa segles. De textura lleugera i cruixent, la recepta actual ha estat millorada combinant la saviesa de di­versos forners artesans del Bages, sempre amb un profund respecte per la tradició i la naturalitat dels ingredients.

Un caprici que no podeu deixar de tastar si visiteu Manresa i que farà les delícies dels vostres quan torneu a casa. Amb cada Dolç del Pelegrí, us endueu un bocí de la nostra terra.

Sabies que...

Aquest dolç és una evolució del tradicional carquinyoli català i un cosí ger­mà dels cantuccini italians. Es tracta d’un biscotto en italià, és a dir d’una pasta que s’ha cuit dues vegades, per això té una llarga conservació i el fa ideal per viatjar llargues distàncies.

El consell:

A la cuina tradicional catalana s’utilitzen aquests dolços per donar gust i textura als guisats. A això li diem “picada” i és tota una institució a casa nostra. Prova de picar un Dolç del Pelegrí i afegir-lo a la sopa de peix, un guisat de pollastre o fins i tot a la teva salsa preferida per carn: chutneys, barbacoa, marinades...

El compromís de la DOP Pla de Bages i el Vi del Camí

La DOP Pla de Bages és sinònim de vins de qualitat. Fa molts segles que en aquestes terres es produeix bon vi, però avui dia, a més, gaudim d’una generació de vinaters emprenedors, amb moltes ganes d’innovar i amb un gran esperit de col·laboració. Això els ha portat a fer arribar els vins de la zona més enllà d’on havien arribat mai.

Avui dia, el mateix paisatge de vinyes que observà Sant Ignasi al voltant de Manresa ens segueix regalant el seu vi, 500 anys després. No deixeu escapar l’oportunitat de conèixer els nostres cellers de primera mà.

Els cellers del Pla de Bages es caracteritzen per la defensa i la recuperació de mètodes de producció històrics, aplicats amb el coneixement i les bones pràctiques d’avui. Això vol dir preservar la identitat i respectar el llegat de les generacions precedents, sense renunciar a les millores que ens ofereix
l’avanç de la tecnologia.

Amb aquest esperit, s’està fent una gran tasca de recuperació de varietats de raïm tradicionals com el picapoll, macabeu, malvasia, ull de llebre, sumoll o mandó. Per aquest motiu, i amb la voluntat de sumar esforços en el marc del projecte Manresa 2022, els diversos cellers de la DO Pla de Bages han desenvolupat una línia de vins amb arrels tardomedievals i de varietats autòctones, inspirats en els que es podien prendre a la comarca en l’època d’Ignasi. Els vins elaborats amb un 100% d’aquestes varietat autòctones porten el nom propi de Vi del Camí, formen part dels productes del pelegrí i els podràs trobar als respectius cellers i a altres establiments adherits al projecte ignasià.

Productes associats

  • El Mossec del Pelegrí, elaborat per Porc de Palou
  • El Bisbe Celler, de la col·lecció San Miquel de ALVEN, grup Llobet
  • La Botifarra Confitada, de la col·lecció San Miquel de ALVEN, grup Llobet
  • La Cervesa del Pelegrí, elaborada per Guineu Beer
Instagram Youtube Facebook Twitter