CAT | ESP | ENG | ITA

Xarxes

XARXA CATALANA

Manresa impulsa una xarxa de municipis i entitats que promogui el Camí Ignasià amb la vista posada al 2022

L'objectiu és estructurar una xarxa de municipis per on passa aquesta via singular per poder convertir el Camí de Sant Ignasi en una ruta cultural europea i poder accedir així a fons europeus que permetin impulsar la seva promoció de cara al 2022.

El conveni de cooperació per a la promoció del Camí Ignasià es va signar el 30 d'abril de 2015, en una reunió a la Paeria de Cervera, per part de Manresa i set municipis del tram català del camí que uneix Loiola, al País Basc, i Manresa passant per La Rioja, Navarra i Aragó.

El van signar, a banda de Manresa, Bellpuig, Castellolí, Castellbell i el Vilar, Cervera, Igualada, Ribera d'Ondara i Verdú. També van subscriure el conveni  el director general de l'Oficina del Camí Ignasià, Josep Lluís Iriberri; i el director de la Fundació Cova Sant Ignasi, Ramon Sanllehí. A partir d'ara, s'hi afegiran els municipis d'Azpeitia, Alcarràs, Castellgalí, Castellnou de Seana, el Bruc, Jorba, Lleida, Palau d'Anglesola, Tàrrega i Veciana. I també el Patronat de la Muntanya de Montserrat i ARSA, empresa gestora del monestir de Montserrat.

Potenciar el camí i aconseguir fons europeus

El conveni recull la vocació dels municipis i les entitats que el subscriuen de sumar voluntats per impulsar i potenciar un itinerari cultural i turístic centrat en la ruta que va recórrer Sant Ignasi l'any 1522, entre les localitats de Loiola i Manresa –l'anomenat Camí Ignasià- mitjançant una actuació conjunta en defensa i promoció dels respectius recursos turístics, històrics, culturals i econòmics.

Per aconseguir-ho, es preveu la creació d'una associació que permeti estructurar una xarxa de cooperació entre els municipis i altres entitats a l'entorn del Camí Ignasià, amb la perspectiva d'una ampliació futura cap a una possible Ruta Ignasiana Europea.

Les principals activitats de la xarxa de cooperació seran, segons el conveni, les següents:

  • Promoure el desenvolupament del Camí Ignasià com a producte turístic i nexe cultural i econòmic entre les ciutats, municipis, institucions i organismes de la xarxa i la resta de demandes turístiques i culturals internacionals.
  • Proposar activitats per dotar al Camí Ignasià de continguts concrets que permetin desenvolupar productes turístics i relacions culturals, així com estratègies per consolidar, impulsar i finançar les accions de la xarxa de cooperació.
  • Difondre adequadament les activitats turístiques i culturals realitzades entorn al Camí Ignasià.
  • Cercar i analitzar fonts de finançament públiques i/o privades i convocatòries de subvencions –amb especial atenció als fons europeus- per finançar el desenvolupament del Camí Ignasià.
  • Participar i col·laborar activament en el desenvolupament d'iniciatives de ciutats, municipis i comarques que contribueixin a una major potencialitat del Camí Ignasià.
  • Realitzar propostes per a identificar, inventariar els recursos, crear productes turístics i culturals, organitzar la seva difusió i distribució, amb el necessari condicionament de transport, allotjament, gastronomia i activitats per promoure el Camí Ignasià.
  • Impulsar la integració en la Xarxa de la resta de ciutats, municipis, institucions i organismes del Camí, com a punt de trobada i reflexió.
  • Mantenir de forma estable un flux d'informació sobre el Camí Ignasià entre les ciutats, municipis, institucions i organismes que l'integren, per aconseguir la necessària cohesió i participació de tots els seus membres.
  • Organitzar i executar accions de comercialització turística al voltant dels productes turístics existents i futurs del Camí Ignasià.
AZPEITIA-MANRESA

Els ajuntaments de Manresa i d'Azpeitia, ciutats capçaleres del Camí Ignasià, es van  trobar l'abril del 2018 a Luceni (població que també forma part del Camí Ignasià) en una reunió tècnica dins del marc del projecte de Manresa2022.

Ambdós ajuntaments van posar en comú les diferents accions que s'estan duent a terme a les ciutats a l'entorn del Camí Ignasià. Es va parlar d'organitzar possibles paquets turístics i accions esportives conjuntes, així com l'enfocament del cicle musical Sons del Camí. També es va posar de relleu el premi EDEN que ha rebut fa poc la ciutat d'Azpeitia i de les possibles actuacions durant els propers anys 2021-2022, quan farà 500 anys de l'arribada d'Ignasi de Loiola a la capital del Bages.

Un altre tema que van posar sobre la taula van ser les següents jornades enogastronòmiques del Camí Ignasià, que tindrien lloc a Azpeitia els dies 12 i 13 de maig de 2018 i on es podria trobar un estand amb productes representatius d'altres territoris del Camí Ignasià, tasts de sidra i visites guiades per la ciutat, entre d'altres. 

Instagram Youtube Facebook Twitter