Bages treball, talent i tecnologia

El programa BagesTTT acosta les novetats tecnològiques a la pagesia

Dimarts, 04 d'Octubre de 2022
El programa BagesTTT acosta les novetats tecnològiques a la pagesia
El Consell Comarcal del Bages proposa tres sessions per posar a l’abast de la pagesia les noves tecnologies.<

El Consell Comarcal del Bages programarà aquesta tardor tres sessions per debatre com es poden posar a l’abast de la pagesia del territori les noves tecnologies. En el marc del programa formatiu Bages TTT les jornades gratuïtes es programaran a diferents municipis del Bages en horari de matí (de 10 a 13 hores) durant els mesos d’octubre i novembre.

La situació mundial i el panorama d’emergència climàtica ens porten necessàriament a un tipus d’agricultura que ha de començar a prescindir de fitosanitaris de síntesi química i fertilitzants sintètics. Alhora, la pujada de preus dels combustibles obliguen, encara més, a optimitzar les passades de tractor. Ja fa alguns anys, alguna pagesia d’extensius ha començat a treballar amb maquinària que respon a aquests reptes, permetent una gestió més precisa de les arvenses, la sembra directa i utilitzant arreus que preserven més bé l’estructura del sòl. Tot plegat ajuda a la rendibilitat econòmica de la finca agrària. Aquesta maquinària nova serà el tema de la primera jornada, que es farà el 21 d’octubre a Aguilar de Segarra, sota el nom Maquinària innovadora per a la nova agricultura. Comptarà amb la demostració de diferents màquines i també amb el testimoni del pagès i ramader Pep Bover, que les utilitza a la seva finca.

Segona jornada

La segona jornada es fixarà amb les dificultats del relleu agrari per explorar possibles estratègies per a facilitar-lo. Hi intervindran pagesos que estan a punt de jubilar-se per entendre com estan gestionant la finalització de la seva activitat i com està sent el procés de traspàs a d’altres pagesos o pageses; també hi tindrà veu la jove pagesia que està prenent el relleu i que exposarà quines són les seves dificultats principals i com creuen que es podria facilitar la incorporació a l’activitat pagesa. Tots plegats debatran quin és el seu punt de vista sobre aquest repte del sector primari i quina funció pot fer la nova Xarxa de Relleu Agrari. La sessió serà l’11 de novembre a Castellnou de Bages.

Noves eines per a la ramaderia

La tercera jornada tindrà lloc a Sant Mateu de Bages i estarà destinada a les noves eines eficients per a la ramaderia. I és que avui dia les eines digitals permeten que el ramader o ramadera pugui individualitzar la gestió de cada un dels seus animals per optimitzar el rendiment de la seva granja i dels recursos disponibles. Algunes aplicacions digitals donen dades precises de la producció a cada granja, faciliten el registre de malalties del bestiar i del seguiment de les vacunes. En el cas de la ramaderia extensiva, permeten el seguiment dels animals, conèixer quan un d’ells està malalt i, en definitiva, estalviar temps i diners.

Inscripcions obertes gratuïtes

Les tres jornades són gratuïtes i es faran en horari de 10 a 13h. Les persones interessades poden inscriure’s al formularihttps://ja.cat/bDKJY

Logo ajuntament
Logo Consell Comarcal del Bages
Logo Treball, talent i tecnologia
Logo Diputació de Barcelona