Govern obert i transparència

El govern de Manresa presenta el Pla d'Actuació Municipal del mandat i l'obre a la participació ciutadana

Dilluns, 04 de Març de 2024
El govern de Manresa presenta el Pla d'Actuació Municipal del mandat i l'obre a la participació ciutadana

La ciutadania podrà fer aportacions de forma presencial en l’acte de presentació que es farà l’11 de març i també a través d’internet, fins al 28 de març.

El govern de Manresa ha presentat aquest dilluns al matí el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per al present mandat 2023-2027, en una roda de premsa que ha estat encapçalada per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i pels representants dels tres grups municipals que conformen el govern local: Mariona Homs Alsina (ERC), Anjo Valentí Moll (PSC) i Joan Vila Marta (Impulsem).

 

El document s’estructura en cinc eixos (Prosperitat, Qualitat de vida, Sostenibilitat, Cohesió social i L’Ajuntament al servei de la ciutadania) i recull 80 actuacions, que són els objectius prioritaris a assolir els propers tres anys, i més de 200 accions, que han de permetre assolir aquests objectius.

 

Un cop presentada la proposta del govern, ara el document s’obre a la participació per tal que la ciutadania hi pugui fer aportacions. S’hi podrà participar presencialment, en un acte de presentació que tindrà lloc l’11 de març a la Plana de l’Om (19 h), i també per internet fins al 28 de març, a través de la plataforma Decidim Manresa (https://participa311-manresa.diba.cat). La previsió és que a través de les aportacions ciutadanes es pugui establir quines de les 80 actuacions previstes són les més prioritàries i també que es recullin noves propostes que, un cop analitzades pels serveis municipals, siguin susceptibles de ser incorporades al Pla.

 

A mitjan abril, es presentarà el document de retorn del procés participatiu, on figuraran les actuacions prioritzades per la ciutadania, així com la valoració de les propostes presentades en aquest període.

 

 

Els components del Pla

 

El nou Pla d’Actuació Municipal 2023-2027 de l’Ajuntament de Manresa recull les prioritats del pacte signat pels tres partits que integren el govern municipal (ERC, PSC i Impulsem) basat en un projecte que té com a objectiu principal reforçar la capitalitat de Manresa i dotar-la d’una visió de futur a llarg termini que il·lusioni la ciutadania i reforci les polítiques per donar resposta al dia a dia.

 

Per aconseguir-ho, es van marcar com a línies bàsiques de l’acord afrontar el repte de la promoció econòmica i empresarial, millorar la cohesió social, resoldre les situacions d’inseguretat i civisme que poden comprometre la convivència, afrontar de manera prioritària el repte de l’habitatge a la ciutat i incrementar esforços en aspectes vinculats a la mobilitat sostenible i a la millora de la via pública.

 

A més a més, el document incorpora les previsions d’altres plans sectorials municipals vigents i està alineat amb estratègies globals com l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i també s’adaptarà a nous plans que està previst aprovar en els propers anys.

 

Les principals característiques d’aquest PAM són la seva flexibilitat, per poder-se adaptar als canvis externs o de l’acció de govern; el component participatiu, per donar resposta a les necessitats de la ciutadania; la simplificació, per fer-lo més comprensible per la ciutadania; i la transparència, perquè sigui avaluable i se’n puguin mesurar els resultats i convertir-lo així en un veritable instrument de rendició de comptes. En aquest sentit, es podrà consultar l’evolució de totes les accions a la web municipal.


 

Accions rellevants

 

D’entre les més de 200 accions que contempla el PAM, dins de l’eix Prosperitat destaca el desenvolupament del projecte de la Fàbrica Nova i del nou polígon del Pont Nou, i completar el desenvolupament del Parc Tecnològic i del polígon Comtals 1. També el reforç de les polítiques públiques que facilitin l’accés de la ciutadania al mercat laboral i el foment del comerç local, de l’emprenedoria i del creixement empresarial, a través de la consolidació de ProManresa. En aquest apartat, també s’hi inclou la creació d’una xarxa d’aparcaments dissuasius connectats amb altres modes de transport, així com reclamar la millora de les connexions viàries i ferroviàries amb Barcelona i amb els municipis i comarques de l’entorn.

 

Pel que fa a l’eix Qualitat de Vida, destaca el foment de les polítiques d’habitatge —tal com es recull en el nou protocol presentat fa uns dies—, la major eficàcia i eficiència en la tramitació de les llicències urbanístiques, l’increment del pressupost per a la millora de l’espai públic, neteja, enllumenat i equipaments esportius, entre altres, i el foment de la cultura popular com a eina de cohesió social. També reforçar i ampliar els mecanismes per garantir la seguretat de la ciutadania i desenvolupar mesures de promoció i impuls del civisme.

 

Dins de l’eix Sostenibilitat trobem l’adopció de mesures per lluitar contra el canvi climàtic i la sequera, continuar ampliant el foment del transport públic o consolidar l’Anella Verda i reforçar la seva connexió amb la ciutat, entre altres accions. I dins de l’eix de Cohesió Social destaca l’impuls de la llengua catalana i de la participació ciutadana, intensificar els programes transversals de prevenció dels conflictes socials, lluitar contra la segregació escolar o promoure accions que fomentin l’apoderament, el benestar i la qualitat de vida de les persones grans.

 

Pel que fa al darrer eix, el de l’Ajuntament al servei de la ciutadania, té l’objectiu de posar la ciutadania al centre de l’actuació municipal facilitant i millorant la seva relació amb l’administració, mantenint els nivells de transparència i bon govern i garantint la sostenibilitat de les finances municipals i les inversions del mandat. Es proposa millorar els espais d’atenció ciutadana i la relació per internet, amb una nova web que millori l’accessibilitat.

 

 

(*) Consulta el PAM 2023 – 2027 en aquest enllaç