Govern obert i transparència

Xarxa URBACT sobre Objectius Globals per a les Ciutats

L'Ajuntament de Manresa s'ha incorporat a l'abril del 2021 a la xarxa URBACT, integrada per 19 ciutats europees, que té per objectiu desenvolupar plans d'acció per a la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La xarxa, que ha estat rebatejada pels socis que en formen part com a "Global Goals for Cities", compta amb finançament de la Unió Europea i servirà per potenciar encara més la feina que l'Ajuntament de Manresa realitza des del 2018 per contribuir als reptes globals, així com per intercanviar coneixements amb altres ciutats sobre com implementar amb èxit a escala local els ODS establerts en l'Agenda 2030.

La nova xarxa URBACT lliderada per la ciutat de Tallin (Estònia) executarà el seu pla de treball entre l'abril del 2021 i el novembre del 2022. Compta amb un pressupost total de 1.724.310 euros, dels quals Manresa n'ha d'executar 78.620, amb una subvenció del 70% (55.000 euros) procedent del fons FEDER.

Com a contrapartida, els socis es comprometen a dur a terme polítiques que es tradueixin en el disseny, implementació, seguiment i revisió d'accions de sostenibilitat global a escala local, tot integrant l'Agenda 2030 al seu territori.

Manresa ha estat escollida per formar part d'aquesta xarxa a través de la xarxa Eurotowns, de la qual és membre, per haver demostrat un ferm compromís com a ciutat cap a l'assoliment dels ODS.

Objectius ODS, la Manresa del 2030

L'Ajuntament de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ja fa tres anys que porta a terme un procés d'alineament de les polítiques municipals per als pròxims 10 anys amb els 17 ODS. A finals del 2018, es va redactar un document dels reptes dels ODS a Manresa amb el propòsit d'incentivar un debat intern amb regidories i personal tècnic municipal. Aquest document va donar lloc a un segon document adreçat a la ciutadania.

Durant els anys 2019 i 2020 es va engegar un procés de participació ciutadana per donar veu als agents del territori i a la ciutadania en la configuració de l'Agenda 2030 local.

L'objectiu era conèixer l'opinió i els desitjos de la població sobre el model de ciutat que es vol desenvolupar durant els pròxims anys. També impulsar la implicació de la ciutadania en la implementació dels ODS a la ciutat.

A partir d'aquest treball i del posterior debat en diversos àmbits, es plantejarà la formulació de l'Agenda Manresa 2030. L'Agenda inclourà una visió compartida de la Manresa del futur, les diferents missions i els reptes associats per fer-la realitat, les accions transformadores que caldrà implementar, i els indicadors per avaluar el progrés fet en l'estratègia de sostenibilitat de la ciutat per als pròxims 10 anys.

Una visió compartida

En el marc d'aquesta xarxa, durant els mesos de desembre de 2021 i gener de 2022 i amb la implicació de 35 agents locals que formen part del Grup Local URBACT, s'ha portat a terme un treball de participació que ha permès determinar una visió compartida de la ciutat respecte dels ODS per al 2030 i les missions que es fixen per fer-la realitat, com es mostra en el següent vídeo.

Membres de la Xarxa Urbact sobre Objectius Globals per a les Ciutats

Coordinació: Tallinn (Estònia)

...
Manresa
Gävle (Suècia)
Reggio nell’Emilia (Itàlia)
Schiedam (Països Baixos)
Solingen (Alemanya)
...

Braga (Portugal)
Bratislava (Eslovàquia)
CdA La Rochelle (França)
Dzierzoniów (Polònia)
Glasgow (Regne Unit)Heraklion (Grècia)
Jihlava (República Txeca)
Heraklion (Grècia)
Klaipeda (Lituània)
Mouscron (Bèlgica)
Ozalj (Croàcia)
Trim (Irlanda)
Veliki Preslav (Bulgària)
Veszprém (Hongria)