Govern obert i transparència

Participació ciutadana Agenda 2030


L’Ajuntament de Manresa, conscient de la importància de la implicació ciutadana en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a escala local, ha dut a terme al llarg d’aquests darrers anys accions i campanyes adreçades a informar, sensibilitzar i donar veu als agents locals, la ciutadania i el personal municipal per configurar l’Agenda 2030 de la ciutat.

Des de l’any 2019, l’Ajuntament ha organitzat diferents accions de sensibilització al voltant dels ODS, que han inclòs accions de creació de la marca Agenda Manresa 2030, difusió de material informatiu, tallers, una exposició itinerant i presentacions a diferents col·lectius (escoles, instituts, associacions, etc.). 

Els tallers, adreçats a la ciutadania, es van realitzar amb l’objectiu d’informar sobre els ODS i la seva consecució a Manresa. També amb la voluntat de recollir l’opinió del màxim d’actors locals possibles per a la posterior elaboració de l’Agenda 2030 local. 

El material es va fer arribar les escoles i instituts de la ciutat i a més de 200 agents. Hi van participar un total de 14 centres i 1.703 alumnes d’entre quart de primària i segon d’ESO,  que van realitzar 1.688 exercicis de priorització de reptes de futur i van aportar 4.276 opinions sobre l'informe "Els reptes dels ODS a Manresa. Document per al debat ciutadà".
L’Ajuntament també va elaborar dos formularis on-line; un adreçat a agents locals, que va ser respost per 85 representants d’entitats, i un altre adreçat a la ciutadania, que va rebre 860 respostes. Paral·lelament al qüestionari, es van realitzar entrevistes a 12 agents locals.