Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Consells preventius davant la baixada de temperatures a partir de mitjanit d'avui

10/01/2019

Atenent l’avís del Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) i del Servei Meteorològic  de Catalunya, Protecció Civil de Manresa ha informat que es preveu que entre aquesta mitjanit  i possiblement la nit de divendres a dissabte es puguin assolir temperatures mínimes extremes.

 

El Servei d’Emergències de Catalunya (CECAT) ha comunicat un avís de risc de fred a causa de les baixada de temperatures que es preveu per aquesta mitjanit i possiblement per la nit de divendres a dissabte.

 

Per fer front a aquesta davallada de temperatures, Protecció Civil de Manresa ha alertat tant a Policia Local com als Serveis Socials de la ciutat d’estar amatents davant possibles persones al carrer, desvalgudes o en situació de vulnerabilitat (gent gran, persones amb problemes cardiorespiratoris o altres) per oferir-los recursos d’urgència i assegurar-los que estiguin en bones condicions.    

 

A més, també recorda un seguit de consells preventius, que són els següents:

 

Consells preventius 

 

Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats. Si us heu de desplaçar, consulteu l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir:

 

Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)

Servei Català de Trànsit

Portal de la mobilitat

012 Atenció Ciutadana (Generalitat)

010 Atenció Ciutadana (Manresa)

 

Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

 

En situació d'emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats. Informeu-vos a través dels mitjans de comunicació social (emissores de ràdio, televisió, web, twitter, etc.).

 

Recordeu, si necessiteu ajut durant l'emergència, truqueu al 112.

 

A casa

 

Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.

 

Cal que disposeu d’una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.

 

Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.

 

No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.

 

Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

 

Vigileu amb els aparells de calefacció:

 

Les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:

 

  • Si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d’evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventileu cada dia durant uns minuts.

 

  • Reviseu l'estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc.

 

  • Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el feu servir.

 

  • Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.

 

  • No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai eixugueu la roba o altres objectes a sobre, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.

 

 

En cas d'urgència:

 

Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, ventileu immediatament: obriu alguna porta o finestra.

 

Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.

 

A l'exterior

 

Eviteu els canvis sobtats de temperatura.

 

En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.

 

Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.

 

Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.

 

No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.

 

Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

 

Si heu d'agafar el vehicle

 

Feu-ho només si és imprescindible, eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.

 

Porteu el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegureu-vos que les sabeu col·locar.

 

Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.

 

Porteu també roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.

 

Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern.

 

A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.

 

Conduint aneu amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe.

 

Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.

 

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Informació i Crèdits | Política de privacitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat