Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

CRÒNICA: L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa rep la Medalla de la Ciutat al Mèrit Educatiu

Imatge de la notícia
18/09/2018

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa gairebé s’ha omplert aquest vespre en l’acte de concessió de la Medalla de la Ciutat al Mèrit Educatiu a l’Escola Universitària Politècnica Superior  d’Enginyeria de Manresa (EPSEM). El Dr. Màrius Rubiralta, exsecretari d’estat i exrector de la UB, fill de Manresa, ha fet el parlament central de l’acte.

 

L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, adscrita a la UPC, ja té la Medalla de la Ciutat de Manresa al Mèrit Educatiu. Aquest vespre s’ha fet l’acte de concessió de la distinció, en un acte que ha tingut lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament, que gairebé s’ha omplert.

 

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, qui ha lliurat la Medalla al rector de la UPC, Francesc Torres, i la directora de l’EPSEM, Rosa Argelaguet. A l’acte hi eren presents membres de tots els grups municipals del consistori l’equip directiu i acadèmic de l’EPSEM, representants del món universitari i persones de l’àmbit econòmic, social i educatiu de la Catalunya central.

 

En el ple municipal del mes de juliol, es va debatre i aprovar, per unanimitat de tots els grups, la concessió de la distinció a l’EPSEM per la seva reconeguda trajectòria de 75 anys de vinculació i compromís amb el territori i la ciutat. Va ser una proposta de la Fundació Universitària del Bages (FUB), amb les adhesions de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el Centre Tecnològic de Manresa (CTM) i el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Manresa.

 

L’acte d’aquesta tarda l’ha obert Mònica de Llorens, delegada de la Universitat Oberta de Catalunya a la Catalunya Central, que ha parlat en nom de les entitats que han promogut l’atorgament de la Medalla. Tal com ha recordat, els promotors han considerat imprescindible reconèixer la trajectòria de l’EPSEM de servei a la ciutat, i entre els mèrits assolits ha destacat la vinculació estreta del centre amb el teixit econòmic del Bages i Berguedà des dels seus inicis, impulsant projectes de desenvolupament industrial, afavorint la millora de la competitivitat de les empreses, generant o atraient talent, o impulsant noves línies de formació i investigació; o bé la seva contribució a posicionar la ciutat dins del context català amb una oferta d’estudis superior que inclou graus que només s’imparteixen a Manresa.

 

De Llorens també ha remarcat la capacitat de l’EPSEM per dotar els estudis universitaris d’una visió global; l’impuls d’iniciatives que van més enllà de l’activitat acadèmica i que obren la universitat a la ciutat, com el Museu de Geologia Valentí Masachs i, en els darrers anys, el manteniment del compromís de formar tècnics per la indústria minera, amb una titulació única a Catalunya, i el creixement de la seva oferta acadèmica, amb estudis també únics a l’estat, com el d’Enginyeria de sistemes TIC

 

Tot seguit, ha intervingut a l’acte Màrius Rubiralta, exrector de la Universitat de Barcelona i exsecretari d’Estat d’Universitats. Rubiralta, nascut a Manresa, és doctor en Ciències Químiques i catedràtic de Química Orgànica a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona. L’exrector de la UB ha remarcat el paper que ha jugat l’EPSEM en una ciutat mitjana universitària com Manresa, i s’ha referit a les seves “fortaleses en docència, investigació i transferència de coneixement i tecnologia”.

 

Rubiralta ha recordat els inicis de l’actual EPSEM, els anys 40, quan es creà la “Escuela de Capataces Facultativas de Minas y Fábricas Metalúrgicas”, que evoluciona fins a ser considerada una Escola d’Enginyeria Tècnica l’any 1964, i s’incorpora a la UPC el 1972. Rubiralta ha lloat especialment el treball en “recerca i transferència” de l’EPSEM, i ha recordat que el personal docent i investigador del centre treballa en el marc de 25 grups de recerca de la Universitat, i de forma especial en cinc grups consolidats de la Generalitat, amb una intensa tasca de publicació en revistes científiques, aportacions en llibres i comunicacions científiques a progressos, amb una captació important de recursos econòmics”.


També ha fet referència a les càtedres universitàries de l’EPSEM, entre les quals la signada amb Iberpotash, i a la seva estratègia d’internacionalització, “una porta clara per a la visibilitat internacional i el prestigi de la ciutat de Manresa”. S’ha referit als 97 estudiants Erasmus de la ciutat i als diversos acords d’intercanvi amb centres europeus i americans i ha fet una crida a les institucions que formen el patronat per “accelerar aquest procés d’internacionalització”. També ha felicitat l’EPSEM per les seves accions de difusió del coneixement en la societat, com activitats amb alumnes de primària i secundària, i ha destacat la llarga trajectòria del Museu de Geologia Valentí Masachs.

 

Finalment, Màrius Rubiralta ha parlat de la coincidència de l’acte d’avi amb el fet que manresa sigui capital de la cultura catalana. Per a ell, “la universitat és coneixement i tecnologia, però es també cultura. Difícilment una ciutat pot tenir un alt grau d’activitat cultural sense la complicitat del món acadèmic”.

 

Tot seguit, l’alcalde ha donat la paraula a la regidora delegada d’Ensenyament i Universitats, Mercè Rosich, que ha llegit l’acord de concessió de la Medalla, i l’alcalde ha lliurat la distinció al rector de la UPC, Francesc Torres, i a la directora de l’EPSEM, Rosa Argelaguet, amb tot el públic dempeus aplaudint.

 

La directora Argelaguet s’ha adreçat a l’auditori per agrair el guardó i parlar de la “transformació radical” que ha viscut el centre al llarg dels seus 75 anys de vida. La directora s’ha referit “al treball dur i a la persistència” de l’EPSEM, “que ens ha convertit en una escola referent per al territori i les empreses”. Avui, ha afirmat, l’EPSEM és “un campus docent i de recerca d’excel·lència. Ens en sentim orgullosos i no defallim, seguim lluitant per tirar endavant”. Argelaguet ha afirmat que “no us defraudarem, ni a la ciutat de les empreses” i ha recordat que “som una universitat pública al servei de la societat, de la Catalunya central. Volem continuar fent feina ben feta, amb rigor i valentia. Hem superat temps difícils que ens han fet més forts”.


Al seu torn, Francesc Torres, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha remarcat el dinamisme de l’EPSEM i ha posat de relleu l’aposta de la UPC per l’articulació del territori a través de la universitat: “és la nostra contribució al país”, que es materialitza a través de convenis amb empreses per tal d’impulsar el teixit econòmic. El rector ha assegurat que “ens sentim part del cor de Catalunya i tots plegats ens hem d’ajudar per bategar junts”.

 

El parlament de cloenda ha anat a càrrec de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, qui ha remarcat que “la medalla que avui hem atorgat a aquesta institució acadèmica és ben merescuda i contribueix a reforçar i potenciar el paper de Manresa com a ciutat universitària”. Per a l’alcalde, des dels seus inicis, l’EPSEM ha sabut evolucionar adaptant-se a les circumstàncies de cada moment” i, entre altres coses, impulsar projectes de desenvolupament industrial o “crear noves línies de formació i investigació per donar resposta a les demandes de la societat”. Ha afirmat que la UPC de Manresa és ja “una marca coneguda, de la qual ens sentim especalment orgullosos”.

 

L’alcalde ha agraït de manera l’esforç de Rosa Argelaguet i el seu equip, del rector de la UPC, i de totes les persones que els han precedit. Igualment, ha posat de relleu de manera especial que “Manresa s’ha consolidat com a una de les set ciutats universitàries amb centres de la UPC, juntament amb Barcelona, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Vilanova i la Geltrú i Sant Adrià de Besòs”. Una dada “molt important que sens dubte reforça i potencia les aspiracions de Manresa d’aprofundir en el seu caràcter de ciutat universitària i de ciutat del coneixement”.

 

L’alcalde ha afirmat que “estem orgullosos de formar part del sistema català de ciutats universitàries, i d’aprofundir la nostra notorietat en aquest camp” i ha remcarcat que “sovint no valorem prou les coses properes, i hem de fer-ho. Segur que algunes vegades no hem estat prou consicents de la potència de la UPC”, un centre que “ens ha de permetre continuar posicionant-nos en l’àmbit de la formació tècnica i l’enginyeria”. L’alcalde ha afirmat que la presència de la UPC ha d’ajudar més estudiants del territori a afrontar els estudis d’enginyeria, “mlagrat la dificultat que porten associats”, pel fet que són uns estudis de qualitat, “que tenim a casa, de quilòmetre zero, i que ofereixen sortides laborals”.

 

L’acte d’aquest vespre ha finalitzat amb la intervenció musial del Cor de Cambra del Conservatori Municipal de Música de Manresa, sota la direcció de Jordi Noguera.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat