Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Protecció Civil de Manresa posa en marxa el protocol d'actuació per a emergències durant la Festa Major

Imatge de la notícia
16/08/2018

Demà dissabte comença la Festa Major de Manresa. Protecció Civil ha elaborat el protocol d’actuació municipal per a emergències, i ha actualitzat els plans d’autoprotecció del Correfoc i Castell de Focs. També s’ha treballat la coordinació entre tots els cossos de seguretat i hi haurà un desplegament especial de la Policia Local de Manresa


 

Protecció Civil de Manresa posa en marxa a partir d’aquest cap de setmana, en què comença la Festa Major de Manresa, el protocol d’actuació d’emergències que ha elaborat, en el qual s’inclouen tots els actes de la Festa i els de la Festa Major Alternativa.

 

Durant la Festa Major hi haurà muntada a la Plaça Sant Domènec una caseta d’obra, cedida per l’empresa Cots i Claret, per fer front a les primeres intervencions mèdiques, a part de les ambulàncies i equips a peu de Creu Roja, que seran presents als actes segons l’afluència de públic.

 

Per dur a terme la coordinació entre tots els cossos de seguretat, emergències, entitats, etc. ja s’ha fet la primera reunió i es faran els corresponents briefings informatius i de coordinació per als actes més multitudinaris de la Festa Major, per tal d’assegurar tots els aspectes de seguretat. Tots els plans s’han informat als responsables de Protecció Civil dels Serveis Territorials a la Catalunya central i en el seu moment s’informaran al Centre Superior de Coordinació del departament d’Interior (CECAT).

 

Aquest any s’han actualitzat també els plans d’autoprotecció del Castell de Focs i Correfoc. El Castell de Focs és una activitat amb entre 100 i 200 kg de matèria reglamentada dels artificis de pirotècnia (concretament s’utilitzaran 182 quilos de pirotècnia); per tant, és una activitat d’interès per a la Protecció Civil Local, però pel fet de ser en un espai delimitat, possiblement amb un públic superior a 20.000 persones, passa a ser d’interès per a la Protecció Civil Autonòmica i també requereix un pla d’autoprotecció. Pel que fa al Correfoc, es tracta d’una activitat amb més de 200 kg de matèria reglamentada dels artificis de pirotècnia (n’hi haurà 261 quilos), i per tant també requereix d’un pla de protecció específic.

 

Moscada Infantil. 19 d’agost

 

Protecció Civil serà present a la Plaça Major durant la Moscada Infantil, aquest diumenge. També hi haurà un equip a peu i una ambulància de Creu Roja i en el recorregut hi haurà voluntaris de l’ADF Pla de Bages fent tasques de vigilància en possibles conats d’incendi.

 

Per participar en la moscada, es recorda que cal anar ben protegits amb roba i barret de cotó, calçat adient i protegir-se bé els ulls i cara. No podran participar-hi els menors de 12 anys i amb nens en cotxet. Tampoc no es pot portar menors a les espatlles.

 

Amb tots aquests consells, els que estan anunciats en el ban d’actes de foc de la Festa Major i els que es van publicant en les xarxes socials, s’intenta minimitzar el risc de cremades i d’accidents innecessaris.

 

Concert dels Catarres. 25 d’agost

 

Aquest any, pel volum de gent que s’espera al principal concert de Festa Major, també hi haurà la presència de Protecció Civil, conjuntament amb tots els cossos de seguretat i assistència que augmentaran en nombre.

 

 Castell de Focs. 26 d’agost

 

Tal com es va fer l’any passat, les operacions de descàrrega de material i muntatge de tota la pirotècnia de l’espectacle es duran a terme entre el dia anterior (dissabte 25) i el mateix dia de l’espectacle. En les zones de seguretat i de llançament hi haurà la presencia de vigilants de seguretat privada.

 

El Centre de Control, Alarma i Comunicacions de Protecció Civil es muntarà dins el Parc de l’Agulla, al costat del camí dels Ametllers. Al costat es muntarà també l’hospital de campanya. En cas d’emergència, caldrà dirigir-se a aquest punt o comunicar-ho a qualsevol agent de policia o també al personal de Creu Roja.

 

Creu Roja hi serà present amb el corresponent coordinador, 10 sanitaris a peu, 2 ambulàncies Classe B i 1 ambulància Classe C.

 

Com cada any, a les portes d’accés al parc hi haurà voluntaris de Creu Roja, que repartiran unes 3.000 polseres identificatives per als menors d’edat, per tal que en cas de pèrdua es puguin localitzar amb rapidesa i seguretat i puguin retornar amb als seus pares o acompanyants. S’aconsella els responsables dels menors que, si no porten la polsera, almenys portin algun tipus d’identificació.

 

Aquest any, Aigües de Manresa torna a cedir a Protecció Civil un socorrista aquàtic amb l’embarcació i el corresponent barquer. Per fer front a possibles incendis, es comptarà amb la presencia de l’ADF Pla de Bages amb 12 voluntaris, un camió i tres tot terrenys equipats amb motobomba.

 

En el Centre de Control Alarma i Comunicacions de Protecció Civil es comptarà amb la presència dels representants de cada grup operatiu, que col·laboraran durant tot l’acte: Policia Local de Manresa, Policia Local de Sant Fruitós, Policia Local de Santpedor, Mossos d’Esquadra de Seguretat Ciutadana i de Trànsit, Bombers del parc de Manresa, ADF Pla de Bages, Creu Roja, SEM, i els serveis de Manteniment i Cultura de l’Ajuntament de Manresa.

 

A les 9 del vespre es farà el briefing al Centre de Control, Alarma i Comunicacions per poder coordinar totes les actuacions necessàries durant l’acte.

 

Tenint en compte que després de l’espectacle pirotècnic se celebrarà el 10è aniversari de la Trobada de Bateries de Manresa, es mantindran els accessos al parc de l’Agulla tallats al trànsit durant un període de temps més llarg, per tal que la gent pugui sortir amb seguretat.

 

Correfoc. 27 d’agost

 

Durant la setmana vinent es farà la implantació del Pla d’Autoprotecció als membres de Xàldiga que actuïn com a membres dels equips d’emergència dins el Correfoc.

 

L’itinerari serà el mateix de l’any passat: Plaça Major, Sant Miquel, Piques, Pl. d’en Creus, Arbonés, Pl. Montserrat, Santa Maria, Pl. Gispert, Vilanova, Plana de l’Om, Nou, Metge Planes, Pl. Pedregar, Pedregar, Pl. del Carme, Cap del Rec, arribada a la Pl. Major i final de festa en aquesta mateix plaça.

 

A partir de les 2 del migdia, estarà prohibit estacionar i es restringirà el pas de vehicles en tota aquesta zona del Centre Històric. D’altra banda, el nou ascensor, que va des del carrer Santa Llúcia a la Plaça Major, estarà aturat durant el vespre i nit i només es podrà accedir a la Plaça Major pels carrers adjacents.

 

Un any més, el Centre de Coordinació es muntarà a la Plaça Europa. Es comptarà amb la presència de la Creu Roja amb 30 sanitaris a peu, situats en el recorregut del Correfoc i senyalitzats amb banderoles, i 2 fixos a l’hospital de campanya, 8 ambulàncies equipades cadascuna amb un desfibril·lador i una amb la presència d’un DUI (infermer/a). Com a novetat aquest any, hi haurà la presència d’un nou vehicle de Creu Roja, un Centre Mòbil d’Operacions (CMO).

 

SEM i Althaia seran presents a l’hospital de campanya amb 1 metgessa, 1 infermera i 1 administrativa, i a la Clínica Sant Josep es disposarà d’1 oftalmòleg present durant tot el Correfoc.

 

Bombers també hi serà present amb una dotació. L’ADF Pla de Bages aportarà 1 vehicle lleuger, que farà el seguiment darrere el Correfoc amb un equip format per: 1 voluntari de l’ADF, 1 bomber i 1 sanitari. Policia Local de Manresa i Mossos d’Esquadra també hi seran presents.

 

La reunió de coordinació es farà a l’Alberg del Carme una hora abans de començar el Correfoc, a 2/4 de 9 del vespre.

 

Dispositiu especial de la Policia Local

 

El cos de la Policia Local de Manresa ha dissenyat un dispositiu especial de reforç pels principals actes de la Festa Major, per tal de garantir la seguretat, la mobilitat i el civisme.

 

Una cinquantena de presències policials s’afegiran al servei ordinari del cos, amb solapaments de torns i personal de serveis extraordinaris. Així, el concert de Festa Major, el Castell de Focs, el Correfoc i el Ball del Correfoc són els actes que més policies concentraran. En aquests actes es muntarà un CCA (Centre de Comandament Avançat) on hi haurà representats els comandaments de tots els equips d’emergència.

 

Als principals actes, hi haurà un dispositiu especial coordinat amb agents de la Policia Local de Manresa i dels Mossos d’Esquadra, amb patrulles uniformades i no uniformades que treballaran conjuntament, amb canals de comunicació comuns, amb l’objectiu d’evitar fets delictius i comportaments incívics.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat