Govern obert i transparència

Agenda 2030 i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a Manresa


El setembre de 2015, l'Assemblea General de l'ONU va aprovar la resolució: “Transformar el nostre món: L’Agenda 2030 per al  desenvolupament sostenible”, un pla d’acció amb 17 objectius generals i 169 fites específiques en temes relacionats amb la pobresa, la fam, la igualtat de gènere, la biodiversitat, l’acció pel clima i la pau, entre altres.

Encara que el mandat de Nacions Unides estigui adreçat directament als governs dels estats, la mateixa institució reconeix que sense la implicació dels governs locals i regionals no serà possible complir aquests objectius i, de fet, ja són moltes les autoritats regionals i  locals que estan treballant per donar-hi resposta.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Manresa ha dut a terme un procés d'alineament de les polítiques municipals amb els 17 objectius establerts a l'Agenda 2030, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Per això, a finals de 2018 es va redactar un primer document sobre els reptes dels ODS a Manresa per al debat intern amb regidories i personal tècnic municipal, el qual va donar lloc a un segon document, adreçat al debat amb els agents locals i la ciutadania, fent especial èmfasi a les escoles, instituts i centres universitaris de la ciutat. Aquest procés va cloure a finals de 2021 amb l’informe final d’alineament, fruit del procés participatiu, que recull 175 fites locals per assolir els 17 ODS, més un objectiu afegit per Manresa, el 18, dedicat a la Cultura.

 A banda de l’informe, la ciutat forma part del grup de treball sobre els ODS de la xarxa europea Eurotowns, que va celebrar una trobada de ciutats el novembre de 2019 a Manresa. I el març de 2021, l’Ajuntament es va incorporar a la xarxa URBACT Global Goals for Cities (Objectius Globals per a les Ciutats), formada per 19 ciutats europees per a la localització dels ODS a través dels seus propis plans d’acció locals de sostenibilitat. Fruit d’aquesta col·laboració, l’Ajuntament de Manresa ha creat un Grup Local URBACT, format per una cinquantena d’agents locals de tots els àmbits (econòmic, social i ambiental), i que treballarà fins a la fi del 2022 en la formulació de l’Agenda Manresa 2030.

L'Agenda Manresa 2030 és el pla integral de sostenibilitat de la ciutat per a la present dècada, que recollirà una visió compartida sobre el futur de la ciutat, i les 30 accions transformadores que calen per fer-la realitat al 2030.

Per dur a terme tot aquest procés, el personal tècnic municipal assisteix a seminaris internacionals sobre implementació dels ODS en ciutats mitjanes, i rep formació i assessorament continu, amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la xarxa URBACT.

També s'han dut a terme campanyes de sensibilització ciutadana per  donar a conèixer els ODS i fer una crida a l'acció col·lectiva i  individual, a través d'una exposició itinerant dels ODS a Manresa,  campanyes publicitàries, tallers a centres escolars, programa ACTUA de tallers ciutadans, xerrades i debats  públics, i edició de marxandatge, entre altres.

Per a més informació sobre les diverses iniciatives de la província de Barcelona relacionades amb els ODS, inclosa la ciutat de Manresa, consulteu el següent enllaç: Localitzant els ODS

També trobareu informació sobre els ODS a CatalunyaAgenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible