Govern obert i transparència

Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 27 d'abril de 2023

Divendres, 28 d'Abril de 2023
Crònica del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del dia 27 d'abril de 2023

El Ple va aprovar de manera inicial i per àmplia majoria el nou Pla de Mobilitat de Manresa, així com la despesa necessària per poder fer la contractació de les obres d’urbanització del polígon del Pont Nou abans d’acabar l’any. També es va aprovar, en aquest cas per unanimitat, el nou padró municipal, que situa la població de Manresa en 78.886 habitants, 1.444 més que l’any passat.

El Ple ordinari del mes d’abril, celebrat aquest dijous dia 27, es va iniciar amb la informació corresponent a les resolucions d’alcaldia, entre les quals van destacar la modificació de crèdit per incorporar al pressupost municipal una subvenció del Servei Català d’Ocupació (SOC) de 396.000 euros, que ha permès la contractació de 14 persones joves. També es va informar d'una modificació de crèdit d'un abast important, més de 2 milions d'euros, provinents del romanent positiu de l'exercici 2022 i que es destinaran a inversió i a fer front a factures que havien quedat pendents. Un milió més provinent del romanent servirà per reduir l'import de crèdit que l'Ajuntament demana.

 

També es va informar de l’inici de la tramitació per donar el nom de Neus Català Pallejà a la coneguda popularment com a plaça de Crist Rei, un espai que no té nom oficial. Es tracta d’una petició que el grup de Fem Manresa va fer arribar al seu dia al Ple, i que amb posterioritat ha estat estudiada per la Comissió del Nomenclàtor. En la sessió plenària d’aquest dijous, es va obrir oficialment el procés, que s’haurà de debatre i resoldre en un proper Ple.

 

Ja en l’apartat de dictàmens, els primers que es van tractar van ser els referents a l’àrea de Serveis Generals. Així, es va aprovar la despesa necessària per poder fer la contractació de les obres d’urbanització del polígon del Pont Nou abans d’acabar l’any. El punt va rebre el vot favorable de la majoria de grups municipals (ERC i JxM, que conformen el govern, i PSC, C’s i el regidor no adscrit Miguel Cerezo Ballesteros) mentre que Fem Manresa, que es va abstenir. Amb la mateixa votació, es va aprovar la cessió gratuïta a favor de la Generalitat de Catalunya de les finques de titularitat municipal del carrer Galceran Andreu, que s’estan enderrocant per construir la nova seu de la Generalitat a la Catalunya Central.

 

També es va aprovar, en aquest cas per unanimitat, el nou padró municipal, que situa la població de Manresa en 78.886 habitants, 1.444 més que l’any passat, i el reconeixement de crèdit a favor de dos proveïdors per serveis prestats durant la Festa Major de la ciutat, punt que va rebre el suport d’ERC, JxM i el PSC, mentre que la resta de grups es van abstenir.  Encara en l’apartat de Serveis Generals, es van debatre dos punts referents a diverses modificacions de crèdit. El primer es va aprovar amb el vot a favor d’ERC i JxM, mentre que el PSC i el regidor no adscrit es van abstenir i Fem Manresa i C’s hi van votar en contra. Pel que fa al segon, es va aprovar amb el vot a favor dels grups del govern i l’abstenció dels grups de l’oposició.

 

Tot seguit, es va passar a l’àrea de Territori, en la qual el punt més destacat va ser el nou Pla de Mobilitat de Manresa, que després d'haver estat retirat de l'ordre del dia en el ple anterior, finalment es va aprovar de manera inicial amb una àmplia majoria, rebent el vot favorable de tots els grups (21 dels 24 regidors presents ahir), excepte el de Fem , que hi va votar en contra. També va obtenir el vot favorable majoritari (en aquest cas només es va abstenir el PSC) el conveni urbanístic entre l’Ajuntament de Manresa i les empreses Niled i Ridelin, que ha de permetre la seva ampliació al polígon dels Dolors, efectuant una modificació del POUM que implicarà la reubicació d’una zona verda. I per unanimitat es va aprovar la pròrroga de la cessió d’ús dels terrenys de titularitat municipal situats al carrer de les Saleses 9 i 10, a favor de l’Associació de Veïns i Veïnes del Barri de Les Escodines.

 

Encara dins de l’àrea de Territori, es van tractar tres punts referents a temes de mobilitat. En el primer, es va debatre una modificació del contracte entre l’Ajuntament i Manresa Bus per incorporar aspectes derivats de la subvenció rebuda pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana —en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat amb fons Next Generation—, un ajut que ha permès electrificar la flota de busos, entre altres. Es va aprovar amb el vot favorable d’ERC, JxM, PSC i del regidor no adscrit, mentre que Fem i C’s es van abstenir. En el segon punt, es va tractar una altra modificació del contracte amb Manresa Bus, en aquest cas per incorporar millores en el servei que han permès atendre l’increment de demanda, com l’augment de busos els dies lectius i feiners en temporada alta o l’ampliació de recorreguts en dies festius. Es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte de Fem, que es va abstenir. I en el tercer punt es va aprovar la liquidació corresponent a l’any 2020 del servei públic d’aparcament en superfície sota temps limitat, amb els vots d’ERC i JxM, l’abstenció de PSC, C’s i del regidor no adscrit, i el vot en contra de Fem.

 

Es va passar aleshores a l’àrea de Desenvolupament Local, en la qual es va aprovar per unanimitat la subvenció de la Diputació de Barcelona que permet a l’Ajuntament de Manresa contractar persones en situació d’atur, en els anomenats Plans d’Ocupació. També dins d’aquesta àrea, es van aprovar les bases reguladores del Premi Beca de Recerca Pare Ignasi Puig i Simon, que enguany estrena novetats: passa de ser un premi a ser una beca, i estén el seu període d’investigació del segle XVI fins al XVIII. El punt va rebre el suport de tots els grups excepte de Fem, que es va abstenir.

 

La darrera àrea que es va tractar va ser la de Drets i Serveis a les Persones, que contenia tres punts que van ser aprovats per unanimitat de tots els grups. Així, va rebre llum verda la inclusió d’un pis fruit d’una donació d’un particular a la borsa de pisos socials de Fòrum, que ja en suma 83, la pròrroga de cessió d’ús d’un local de la Font dels Capellans a favor de l’entitat Gedi per dur-hi a terme un projete socioeducatiu, i les subvencions de menjador i per a l’escolarització a les llars d’infants municipals. 

 

Ja en el darrer tram del ple, es van debatre les proposicions. En l’ordre del dia n’hi figuraven tres, però dues van ser retirades i no es van debatre.


En una de les proposicions, que havia presentat Fem Manresa en suport a la vaga de personal de la residència els Comtals d'Ampans, va haver-hi intervenció al Ple de dos representants d'Acció Sindical del Bages, Gerard Vilella i Eudald Vilamajó. Finalment la proposició no es va debatre perquè va ser retirada de l'ordre del dia per iniciativa dels mateixos proposants.

 

Sí que es va tractar i es va aprovar per unanimitat la proposició presentada per tots els grups municipals per demanar la inclusió del tram Manresa – Vic de l’Eixbus al sistema tarifari integrat de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona. La darrera moció, que feia referència al Pla de Mobilitat, va ser retirada també per part de Fem Manresa, el grup proposant.

 

El Ple es va cloure amb dues preguntes del grup de Fem Manresa, que van ser contestades per l'equip de govern. En concret es van fer preguntes sobre el projecte d'edificació d'habitatges al barri de la Sagrada Família, a prop de l'esclola Ítaca, i sobre la reactivació del servei de Matronatació. 

 

(*) Peu de foto: Votació al Ple referent al Pla de Mobilitat de Manresa