Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Consells de Protecció Civil de Manresa per a unes cavalcades de Reis segures

Imatge de la notícia
01/01/2018

Protecció Civil informa de diferents consells bàsics per evitar ensurts durant les cavalcades de Reis previstes per aquest divendres, 5 de gener.


 

Amb motiu de les diverses cavalcades de Reis previstes per al dia 5 de gener a Manresa, Protecció Civil Manresa demana precaució i seguretat durant la festa. Per això es fan arribar uns consells bàsics d’autoprotecció que cal tenir en compte sobre tot per evitar ensurts, especialment amb els més menuts.

 

CONSELLS PER ALS ORGANITZADORS DE LA CAVALCADA:

 

- Abans de la cavalcada s’ha de revisar tot el recorregut identificant tots els perills que hi puguin haver (línies elèctriques, cartells penjats amb cordes, altres elements que hi puguin haver i que puguin obstaculitzar el pas de la cavalcada) i retirar-los si cal.
 

- Quan el seguici circuli per carrers estrets, la distància entre carrosses haurà d’ampliar-se.
 

- Les carrosses han de complir la normativa vigent en matèria de circulació (matriculació, fitxa tècnica, permís de circulació, passar l’ITV, assegurança, etc.).
 

- S’han de revisar els sistemes de frens i comprovar-los. 
 

- Revisar i engreixar totes les parts mòbils, eixos, etc.
 

- Revisar les rodes, la pressió i l’estat dels pneumàtics.
 

- La carrossa podrà ser remolcada per un tractor o vehicle, sempre i quan es compleixin amb els requisits bàsics, és a dir, la col·locació del cable/fre de seguretat per reforçar l’enganxall de la plataforma o del remolc.

 

- Repassar l’enganxall, la llança i les connexions que siguin adequades pel vehicle de tracció.

 

- Disposar d’un kit de reparació ràpid i segur de punxades de les rodes de les carrosses.

 

- En el supòsit que la carrossa porti instal·lació elèctrica, aquesta ha d’estar en perfectes condicions (les unions amb barres de connexió o aïllada amb cinta, els cables normalitzats, etc.) i complir la normativa de baixa tensió reglamentària.

 

- Cada carrossa o altres elements que porten grup electrogen (potència màxima 5KVA), han de disposar com a mínim d’un extintor adequat. Els extintors aniran instal·lats en un lloc de fàcil accés i lluny del generador.

 

o El dipòsit de carburant (gas-oil) ha de garantir la capacitat suficient per tot el recorregut de la cavalcada. Però, en cas de necessitat, en el moment de la càrrega de combustible de les tractores o dels compressors s’ha d’evitar que es puguin produir guspires o flames. Els motors han d’estar apagats i les llums de les carrosses també. Durant la càrrega de combustible sempre s’ha de disposar de personal format en l’ús d’extintors i extintors suficients i adequats.

 

o Els grups han d’estar protegits per la pluja o altres inclemències meteorològiques i estar ben ventilats.

 

o La sortida del tub d’escapament ha d’estar totalment lliure.

 

o L’evacuació de fums dels generadors no han d’estar dirigits directament cap el públic ni dirigits a cap material inflamable.

 

o Cal disposar d’una còpia del certificat d’homologació de tots els grups.

 

- En les carrosses hi ha un servei d’ordre que vetlla per la protecció de les persones així com un responsable que vetlli perquè les mesures de seguretat funcionin en tot moment.

 

- Certificat signat per un tècnic competent o per l’empresa que ha fet el muntatge de la carrossa que garanteixi la seguretat i la solidesa de les persones.

 

- Si els materials utilitzats per a la decoració de les carrosses no són ignífugs caldrà que es disposi d’extintors adequats al tipus de foc previsible.

 

- Els vigilants de Seguretat (si n’hi ha) o el personal del servei d’ordre, han d’estar atents en tot moment a les possibles incidències i a les indicacions dela Policia Local i del personal de l’organització. Tanmateix, no podran consumir cap tipus de begudes alcohòliques ni abans ni durant la cavalcada, ni podran donar o llençar caramels.

 

- En cas d’utilitzar altres aparells (màquines de fum, confeti, etc), cal prendre les mesures preventives necessàries per evitar el risc d’incendi.

 

- Està prohibit d’emprar qualsevol tipus d’artifici pirotècnic o d’efectes especials que suposin la utilització de foc. Excepte les entitats o els grups i el personal autoritzat per l’organització (ex. Xaldiga).

 

- És obligatori que l’entitat disposi d’una Assegurança de Responsabilitat Civil (ARC).>
 

- Només donaran caramels un grup de persones de l’organització, que estaran situades darrera les tres carrosses dels Reis, i que seran degudament adaptades a aquets efecte.

 

CONSELLS PER AL PÚBLIC ASSISTENT:

 

Abans i durant la celebració de la cavalcada:

 

Abans d’anar-hi estigueu atents a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l’esdeveniment, així com les que apareguin als mitjans de comunicació.

 

- És important que porteu roba còmoda i adequada al lloc on aneu. Tingueu en compte també que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus, ja que és la part del cos on es produeixen la majoria de les ferides.

 

- Si aneu amb nens porteu-los a coll o de la mà. No els perdeu de vista en cap cas. Podeu posar-los polseres identificatives amb el nom del nen i el telèfon del progenitor o responsable del nen (en trobareu a Protecció Civil Manresa).

 

- Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments i dependents.

 

- Porteu la documentació a sobre. En el cas de gent gran i discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden. També podeu posar-los polseres identificatives amb el seu nom i el telèfon del progenitor o responsable (en trobareu a Protecció Civil Manresa).

 

- Comproveu que els nens saben que el telèfon d’emergències és el telèfon 1-1-2 i que és gratuït i funciona les 24 h del dia tot l’any.

 

- Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu. Igualment tingueu sempre present el punt on us trobeu en cada moment: en quin tram de carrer concret per poder indicar la vostra ubicació en cas de necessitat o urgència.

 

- Tingueu localitzades sempre les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.

 

- Si en algun moment teniu la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d'evacuació.

 

- No pugeu a les baranes, reixes o d’altres elements inestables que puguin ser perillosos.

 

- Recordeu que no heu d'envair l'espai del recorregut ni travessar-lo en el moment de la cavalcada. Especialment, mantingueu-vos allunyats dels vehicles i carrosses.

 

- Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenadarespectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblideu els vostres objectes personals.

 

- Si heu de fer servir el transport públic eviteu accedir a les infraestructures que puguin semblar saturades, i espereu a què estiguin menys ocupades.

 

En cas d’emergència:

 

- Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència.

 

- Dirigiu-vos a les sortides o carrers més pròxims sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.

 

- Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que hi ha concentrades.

 

- Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu alguna persona informeu-ne als serveis d’emergència presents o a través del telèfon 1-1-2.

 

- En cas d'emergència, informeu-ne als serveis d’emergència presents i si truqueu al telèfon d’emergències 1-1-2 des d'un telèfon mòbil i no us dóna senyal, pot ser que les línies estiguin saturades.

 

- Recordeu: davant de qualsevol emergència personal o col·lectiva, informeu-ne als serveis d’emergència presents o truqueu al telèfon 1-1-2, mantingueu la calma i seguiu les indicacions dels serveis operatius.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat