Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

RESUM DEL PLE MUNICIPAL: L'Ajuntament aprova el nou contracte de la zona blava i un increment de l'1% del sou dels treballadors municipals

20/07/2017

L’Ajuntament de Manresa va aprovar al Ple Municipal d'ahir la modificació del contracte de concessió administrativa que regula l’aparcament en zona blava, que suposa l’abaratiment de la tarifa i l’increment de 515 places. Al mateix ple es va aprovar l’increment de l’1% de les retribucions al personal de l’Ajuntament; la nova normativa reguladora del pla de carrera dels funcionaris interins i personal laboral; una operació de préstec per cobrir el romanent de tresoreria negatiu del 2016; i el text refós del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.  També es va aprovar l’adhesió de l’Ajuntament al projecte “No puc esperar!”, per a les persones amb malalties inflamatòries intestinals, i l’adhesió a la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia.

 

 

 

El Ple de l’Ajuntament de Manresa va aprovar ahir al vespre la modificació del contracte de concessió administrativa del servei d’aparcament en superfície sota temps limitat, que consisteix en l’ampliació del nombre de places de zona blava en servei, la reducció de les tarifes, la incorporació de la zona verda al contracte i la modificació del règim econòmic financer del contracte.

 

Amb els vots favorables dels regidors de l’equip de govern, es va donar llum verd a la modificació del contracte amb l’empresa Eysa, que inclou l’ampliació de la zona objecte de regulació amb 515 noves places, fins a un total de 1.182. També s’inclouen a la concessió 75 places de zona verda, a les quals l’empresa concessionària farà funcions de vigilància i control.

 

Els canvis es posaran en marxa abans de la finalització del mes de setembre.

 

Les mesures aprovades són:


1. Reducció del coeficient de garantia del 55% al 50% de les places antigues.

 

A la concessió vigent fins ara s’hi van incloure, a banda de la zona blava, les obres de l’aparcament de la Reforma i la urbanització de la plaça,  i l’explotació de l’aparcament, així com el servei de grua. D’acord amb el contracte antic, la concessió té una ocupació garantida de les places en zona blava del 55%, un percentatge que des del 2005 només s’ha assolit en una ocasió (any 2007). Això vol dir que, en tots els exercicis en què no s’ha aconseguit aquesta ocupació, l’Ajuntament ha de finançar la diferència, amb un cost que els últims 5 anys ha superat els 200.000 euros i que el 2015 va arribar als 270.000 (+IVA).

 

Per aquest motiu, la reducció del coeficient representarà un estalvi directe en el pressupost municipal a l’entorn dels 300.000 euros anuals i va en la línia d’assolir que el cost total de la concessió es compensi amb els ingressos dels usuaris de la zona blava, i en cap cas a través del pressupost municipal. Fins ara, les persones sense vehicle o que no utilitzaven l’espai de la zona blava també feien una aportació, per la via dels impostos.

 

2. Ampliació del nombre de places

 

Actualment hi ha 668 places de zona blava. Es proposa una ampliació de 515 places, per arribar a un total de 1.183.

 

Les zones on es proposa ampliació (VEGEU PLÀNOL) són les següents:

 

  • C/ Bruc, C/ Era de l’Esquerra. Aquests carrers s’amplien per a donar més oferta a una zona en la qual la zona blava té molt alta ocupació. Els pols d’atracció en aquest cas s’apropen cap al Passeig i la carretera de Cardona.

 

  • C/ Saclosa, C/ Carrasco i Formiguera, C/ Ginjoler i un tram d’Alcalde Armengou. Aquests carrers s’amplien per a donar servei a la gran quantitat de comerços i establiments que hi ha, que generen una gran mobilitat i un trànsit important. És habitual en algunes hores veure cotxes aparcats incorrectament per anar a fer gestions o acompanyar a nens a activitats.

 

  • C/ Sèquia, Camps i Fabrés, Passatge del Ferrocarril,  Aragó i Sèquia. Aquests carrers s’amplien per a donar servei a l’estació de tren, però alhora al carrer Carrasco i Formiguera i al Passeig quan aquella zona estigui saturada.

 

  • C/ Primer de Maig, Súria i l’ampliació de Circumval·lació permeten ampliar el servei quan el tram central del Passeig o la resta de Circumval·lació està saturat.

 

  • C/ Jacint Verdaguer i C/ Joan Jorba i Pont de Vilomara: S’amplien per a donar servei a tots els vehicles que actualment estacionen incorrectament a Jacint Verdaguer, fruit dels diversos comerços que hi ha en el sector, i que amb les obres de la plaça Bonavista deixaran de disposar d’aquest espai per a aturades de curta durada.

 

  • C/ Era Firmat i C/ Bonsuccés: Serveixen per ampliar les places disponibles al tram baix de la carretera de Vic, que presenta una alta ocupació.

 

La xifra de places regulades es comptabilitza amb una ràtio per cada 1.000 habitants té a veure amb característiques de cada població: nombre d’habitants, mobilitat atreta, el fet de ser o no capital comarcal, la quantitat i qualitat de les zones comercials, hospitals, centres universitaris i altres elements d’interès.

 

Actualment, Manresa té una ràtio de 9 places regulades per cada 1.000 habitants, per sota de ciutats com Vic (la ràtio és de 42), Vilanova i la Geltrú (29), Granollers (16), Vilafranca (15) o Igualada (12). Amb l’ampliació de places, la ràtio passar a ser de 16, equiparable amb ciutats similars. L’objectiu és cobrir les necessitats de rotació d’una ciutat de les característiques de Manresa.

 

3. Noves places a risc i ventura del concessionari

 

El dictamen aprovat suposa que les places de nova creació aniran a risc i ventura de l’empresa concessionària i no tindran cap condicionant de garantia d’ingressos. Per aquest motiu, l’Ajuntament no haurà de garantir de cap manera una ocupació mínima d’aquestes places.

 

4. Establiment de la doble tarifa

 

La modificació de contracte rebaixa rebaixar globalment el cost d’aparcament en zona blava i, a més, establir una doble tarifa. Així doncs es passa d’una tarifa única de 1,88 €/hora a dues tarifes, la primera de 1,70 €/h a la zona mes cèntrica, i la segona de 1,50 €/h a la zona més allunyada del centre.  

 

Concretament, del total de 1.183 places, es proposa establir el preu d’1,70 a 722 places, i el preu reduït d’1,50 a 461 places (VEGEU PLÀNOL)

 

5.       Augment de la vigilància


El nou contracte estableix que els vigilants de la zona blava controlaran també que es garanteixi la disciplina viària a les zones de càrrega i descàrrega, parades de busos i espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda. Una tasca que aniran duent a terme progressivament i que inclou la possibilitat que facin avisos de denúncia.

 

Augment de l’1% de les retribucions del personal


Al Ple d’ahir també es va aprovar, per unanimitat de tots els grups, el dictamen de modificació de les retribucions del personal al servei de l’Ajuntament per al 2017, que cobraran a partir d’ara un 1% més, amb efectes 1 de gener.

 

Igualment, el Ple va aprovar la normativa reguladora de la Carrera de grau personal dels funcionaris interins i del personal laboral temporal al servei de l’Ajuntament, en la qual es determinen els requisits I objectius I el procediment per a la promoció mitjançant la progressió. A efectes pràctics significa una equiparació de condicions amb el pla de Carrera dels funcionaris titulars.

 

El Ple Municipal va aprovar també, en la sessió d'ahir, concertar una operació de préstec d’un import d’1.493.761,25 euros, amb CaixaBank, per cobrir el romanent de tresoreria negatiu de l’exercici 2017, a 2 anys I una carència de sis mesos, que es retornarà, doncs, coincidint amb la finalització de l’actual mandat municipal.

 

A la sessió d’ahir també es va votar favorablement el dictamen per a l’aprovació del text refós del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa, després que la comissió d’Urbanisme de la Catalunya central aprovés definitivament el document però supeditant-ne la publicació al DOGC i la consegüent executivitat a la presentació d’un text refós amb diverses prescripcions de caràcter tècnic. És l’últim pas previ a la publicació i per tant l’entrada en vigor del POUM de Manresa, que es va aprovar en sessió extraordinària del Ple Municipal el 30 de marc passat.

 

El Ple també va aprovar els dies festius locals per al 2018, que seran el dimecres 21 de febrer (Festa de la Misteriosa Llum) I el dilluns 27 d’agost (Festa Major). En el capítol de proposicions, es va aprovar per unanimitat l’adhesió al projecte “No puc esperar!”, per facilitar el dia a dia de les persones que per un problema mèdic necessiten utilitzar urgentment un lavabo. Concretament, els destinataris de la iniciativa són els pacients amb malalties inflamatòries intestinals, com la malaltia de Crohn i colitis ulcerosa. Per defensar la moció, va intervenir al Ple Judit Padilla, en nom de l’associació d’afectats per aquestes malalties.

 

També es va aprovar per unanimitat l’adhesió de l’ajuntament a la Xarxa de Ciutats per a l’Agroecologia.

 

 

 

 

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat