Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Components del pressupost participatiu

El pressupost participatiu impulsat per l'Ajuntament de Manresa es conforma amb una sèrie d'actuacions que van més enllà del procés de tria de diversos projectes per part de tota la ciutadania, ja que inclou altres intervencions com el pressupost territorialitzat pels districtes de la ciutat, dotat amb 120.000 euros; la sessió explicativa del pressupost general de l'Ajuntament de Manresa, les sessions dels pressupostos sectorials en diferents àmbits d'actuació municipal, i el pressupost participatiu de ciutat, amb una dotació total de 200.000 euros.


             

Pressupost participatiu territorialitzat

El pressupost participatiu territorialitzat es realitza durant l’any en els diferents consells de districte. Es destinen 120.000€ (30.000€ per cada districte) a realitzar actuacions en els diferents territoris en què s’ha dividit la ciutat:
-Zona centre, que engloba els barris de Passeig i Rodalies, Vic-Remei, Escodines i Barri Antic
-Zona ponent-sud, que engloba els barris del Xup, Salelles, Torre Santa Caterina-Oller-Bellavista, Valldaura, Miralpeix, Mion Puigberenguer, Pl. Catalunya-Barriada Saldes, Ferreres-Suanya-Pirelli
-Zona nord, que engloba els barris de Poble Nou i Crta. Santpedor
-Zona llevant, que engloba els barris de Cots-Guix-Pujada Roja, Font dels Capellans, Sagrada Família, Cal Gravat-Bufalvent, Balconada, Sant Pau, Els Comtals i Viladordis

Les actuacions es decideixen en els plenaris de cada consell en el primer semestre de l’any i giren principalment entorn a actuacions a la via pública i a projectes urbanístics. La seva execució es realitza durant el segon semestre de l’any.

Sessió explicativa sobre el Pressupost Municipal

A finals de novembre – principis de desembre es realitza una sessió explicativa de l’estructura del pressupost municipal. Des de la regidoria d’Hisenda es prepara una sessió explicativa sobre l’evolució del pressupost. En aquesta sessió s’aporten dades com ara el pressupost global, el pressupost inicial per capítols, el pressupost executat per capítols o les despeses executades per regidories. L’objectiu d’aquesta sessió és donar a conèixer a la ciutadania com s’estructura el pressupost municipal, explicitant quina tipologia d’ingressos hi ha  i a què es destinen els diners.

Pressupostos participatius sectorials al detall

Aquesta actuació s’emmarca en els consells sectorials municipals i/o en òrgans de coordinació com a espais amb funció d’assessorar, informar, debatre i proposar assumptes en relació  a diferents àrees municipals.

L’objectiu d’aquestes sessions  és explicar quins projectes s’han desenvolupat durant l’any en curs i quins són els projectes i/o les prioritats de la regidoria per a l’any següent.

Els àmbits sectorials són Barris; Comerç i turisme; Cultura; Dona; Gent gran; Drogodependències; Esports; Immigració i interculturalitat; Joves; Medi ambient; Mobilitat; Salut; Serveis socials; Solidaritat i cooperació; Urbanisme; Anella Verda; Xarxa d’inclusió; Taula del tercer sector.

Pressupost participatiu de ciutat

Les línies mestres del projecte són les mateixes que en les edicions anteriors: la ciutadania pot proposar i decidir en què invertir una part del pressupost municipal. Concretament, com l’any passat, l’Ajuntament destinarà 200.000 euros del pressupost municipal de 2018 a projectes o propostes presentades per entitats o ciutadans/es particulars, que respongui a necessitats del municipi.

Enguany, però, per tal d’enriquir el procés, s’incorporen algunes modificacions a la metodologia, com ara l’obertura d’espais deliberatius que permetin dissenyar col·lectivament les propostes que després es portaran a votació. D’aquesta manera, es pretén que la participació no es limiti a votar una o diverses propostes, sinó també en una fase prèvia, la de detecció i proposta de projectes, de manera que la ciutadania s’impliqui en els afers de la ciutat amb processos més democràtics de participació.

Un cop fet aquesta sessió (per a la qual cal inscripció prèvia), continuarà el procés del pressupost participatiu, que comptarà amb diverses fases: presentació de propostes, de l'1 de desembre de 2017 a 31 de gener de 2018; validació per part de la comissió tècnica i política de l’Ajuntament de Manresa, el febrer de 2018; període d’esmenes, el març; exposició de les propostes presentades, durant el març/ abril; sessions temàtiques de presentació de propostes,  durant l’abril/maig; i votació el mes de maig. Tot aquest procés començarà, doncs, el desembre de 2017 i finalitzarà el maig de 2018.

Una altra de les novetats d’aquest any serà a la part final del procés, un cop feta  la selecció del projecte, quan es tornarà a obrir el debat, en aquest cas, de dues maneres:

En primer lloc, la presentació de les propostes es farà no només en una sola sessió, com fins ara, sinó que els projectes s’agruparan per temàtiques i es presentaran en diversos dies, de manera, que es puguin explicar amb més temps i hi hagi temps per fer comentaris, resoldre dubtes i rebre més informació.

En segon lloc, s’obrirà també un debat on line per tal que la ciutadania pugui exposar els seus arguments en relació a cadascun dels projectes.

Podeu consultar el calendari del pressupost participatiu de ciutat.

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat