Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
La ciutat
Ajuntament
Serveis
Oficina virtual

Itineraris verds

Tines, pous de glaç, fonts, gorgs, cingleres, boscos... Deixa't seduir per la natura al voltant de Manresa!

Aquí tens un petit recull de propostes d'excursions per gaudir!

Riera de Rajadell
Al sud-oest del terme municipal de Manresa, les rieres de Guardiola i de Rajadell, en el seu tram final, obren profundes valls, a voltes flanquejades d’imposants cingleres de roca esculpida, serpentegen, formen gorgs i acaben per confluir amb el germà gran, el riu Cardener.

La bellesa paisatgística d’ambdues valls és remarcable. A quatre passes de la ciutat i íntegrament dins del terme municipal de Manresa en els seus darrers 9,75 quilòmetres, la vall de Rajadell és una zona de natura rica i interessant; un extens i impensat pulmó verd que acull una gran diversitat vegetal i on troben refugi els animals boscans més esquerps.

  

Collbaix 
El Collbaix és un turó situat a l'oest de Manresa i compartit amb els termes municipals de Fonollosa i de Sant Joan de Vilatorrada.

És un clar referent geogràfic per als manresans com a destí habitual d'excursions matinals. Té una magnífica atalaia de tot el Pla de Bages i de Montserrat al mateix temps és també un clar exemple de relleu tabular.


Cardener - Llobregat 
L'itinerari segueix la ribera esquerra del Cardener i, passat els àrids i fossilífers roquissars de Mal Balç, gira cap a l'est per anar a buscar el Llobregat, que delimita pel sud-est el terme municipal de Manresa. Encara qye no sempre voreja el riu, ens n'ofereix, des de diferents indrets, una bona perspectiva.

Pel qui desitgin entretenir-se més en la vista de racons, sovint inèdits, que la natura amaga entre els meandres del Llobregat, és possible de desviar-se en diferents punts i apropar-se vora l'aigua, sempre respectant la tranquil·litat dels boscos i de les zones de conreu que d'han de travessar i que no són de domini públic.

La Sèquia, la màgia d'un canal medieval
La Sèquia és un canal medieval que va ser construït el segle XIV per portar l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa.
Té un recorregut de 26 quilòmetres i va ser projectat per l’enginyer Guillem Catà. Considerat com una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval, el canal tan sols té un desnivell de 10 metres al llarg del seu recorregut. Al llarg dels 26km de la Sèquia es poden visitar molts espais d'interès natural, històric o arquitectònic.
Transèquia

Montserrat - Manresa (Marxa del Pelegrí)  
La Marxa del Pelegrí recorre l'últim tram del Camí Ignasià, des de Montserrat fins al Santuari de La cova a Manresa, seguint les passes que va fer Sant Ignasi de Loiola el 25 de març de 1522.
Es tracta d'un recorregut de 23,6km en els quals podreu descobrir paisatges inspiradors! Des del Monestir de Montserrat passa per Santa Cecília, Castellbell i el Vilar, Castellgalí i el Xup, fins aribar al centre de Manresa. 

Altres itineraris

- Elaborats per Meandre (natura i modernisme, pous de glaç, etc)

- Elaborats per l'Associació de Veïns de la Sagrada Família: Als Tres Salts, al bosc del Suanya, a la Fossa de les Torres, al Mirador del Cardener, al Mirador del LLobregat, al Cingle de la Roca Tinyosa, a Sant Iscle, a l'Ermita de la Salut, a l'Oller del Mas, al Parc de l'Agulla, al polvorí tines, al gorg de les Escaletes, al turó del Xato, al bosc de les Marcetes, a Can Font de Cirerencs, la Ruta dels Cavalls...

Caminada popular Joan Vila (organitzada pel Mijac Sagrada Família)

Exemples dels itineraris:

2009: Barraca de vinya de Pladesanç, Sant Sadurní de Salelles, l'Oller del Mas, pou de glaç de Montlleó, gorg dels Esparvers, torre Santa Caterina

2010: cingleres del Llobregat i del Cardener: El Grau, Bosc de le Costes, Roca Tinyosa, Punta Sabata, Pont Foradat o de les Arnaules, Mal Balç, Font de St Pau

2011: Torre Lluvià, gorg blau, font de la Girada, Torre del Molí d'aigua, Torre Sigimona, la Massana, Torres de Fals, Font dels pins, Collbaix, Can Balcells

 

Destaquem

Notícies

Agenda

Directori

Plànol guia


Mapa web | Informació i Crèdits
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat