Govern obert i transparència

Notícies del Ple

Crònica del ple ordinari de 15 de juliol de 2021
16/07/2021
Abans de l’inici de la sessió, l’alcalde va llegir una declaració institucional acordada per tots els grups municipals per condemnar l’assassinat de Samuel Luiz Muñiz, el jove gallec que va ser víctima d’una agressió mortal de caràcter homòfob. Durant el ple, es va aprovar designar l’actual carrer Alfons XII amb el nom de Passeig de la República. També va tirar endavant la nova convocatòria de microcrèdits per emprenedors i empreses i la de subvencions per a entitats esportives.
Ordre del dia del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del 15 de juliol de 2021
13/07/2021
Crònica del ple ordinari de dijous 17 juny de 2021
18/06/2021
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó Massó, va intervenir abans de la sessió plenària per exposar l’informe que recull les consultes i les queixes tramitades a Manresa durant el 2020. Ja en el ple, es va informar que s’inicien els tràmits per canviar de manera oficial el nom del carrer Alfons XII pel de passeig de la República i també del darrer informe del Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica, que es va donar per tancat amb una aportació de més de 6 milions d’euros. Durant la sessió, es va aprovar la creació del nou cicle de Serigrafia a l’Escola d’Arts de Manresa, la modificació del contracte del bus urbà per ampliar l’horari d’estiu, l’adhesió de Manresa a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública i la sol·licitud per al reconeixement de Manresa com a municipi candidat a formar part del programa de Comerç Just, entre altres iniciatives.
El Síndic de Greuges presentarà demà al Ple Municipal de Manresa l'informe d'actuacions del 2020
16/06/2021
El Ple Municipal de l’Ajuntament de Manresa, que se celebra demà dijous 17 de juny, s’obrirà amb la intervenció del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó Massó, que presentarà un informe que recull les queixes i consultes tramitades a la ciutat durant l’any 2020. La visita s’inscriu en el marc del  conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Síndic signat l’octubre del 2017.
Ordre del dia del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa de 17 de juny de 2021
15/06/2021
Crònica del ple ordinari de dijous 20 de maig de 2021
21/05/2021
S’aproven per unanimitat subvencions per al comerç, per a l’àrea de Drets i Serveis a les Persones i per a l’escolarització i per al servei de menjador de les llars d’infants. També s’aproven per unanimitat les quatre línies d’ajuda dirigides a petits tenidors per incentivar que posin pisos buits a lloguer social i la instrucció de desplegament de la garantia del dret de les persones transsexuals, transgèneres i intersexuals a ser tractades i anomenades d’acord amb el nom i el gènere amb què s’identifiquen, entre altres punts.
Ordre del dia del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del 20 de maig de 2021
18/05/2021
Crònica del ple ordinari de 15 d'abril de 2021
16/04/2021
El ple va guardar un minut de silenci per condemnar el feminicidi que es va produir dimecres a la ciutat, en record de la manresana assassinada i com a mostra de suport a la família. De la mateixa manera, es va recordar el jove que va aparèixer mort a Manresa, i que segons tot indica hauria arribat amagat a la caixa d’un camió. Ja dins l’ordre del dia, es va donar compte del Pla Anual de Control Financer i es va aprovar per unanimitat una proposició de suport al poble gitano.
El cost del Pla de reconstrucció de l'Ajuntament de Manresa per fer front a la Covid-19 supera els 5 milions d'euros
15/04/2021
El desè informe de seguiment del Pla local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa constata que, fins a mitjans d’abril, s’han destinat 5.227.955,35 euros a l’aplicació de les mesures previstes en el Pla després d'haver registrat un increment de 383.615,79?euros (7,92%) en relació al mes anterior per les noves aportacions de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. L'Ajuntament segueix sent l'administració pública que més cost està assumint del Pla amb un 52% del total.
Ordre del dia del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa del 15 d'abril de 2021
13/04/2021
S'aprova el Pla d'Actuació Municipal del mandat, que incorpora 25 objectius estratègics i 250 actuacions.
19/03/2021
En la sessió plenària, també es va donar compte de la liquidació del pressupost de l’exercici del 2020 i de l’Informe de seguiment del Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa corresponent al mes de març, que ja ascendeix a 4,8 milions d’euros. Es va aprovar la pròrroga de l’actual concessió de recollida de residus, a l’espera de poder implantar el nou model en els propers 12 mesos, i les bases reguladores perquè les entitats culturals puguin optar a subvencions. També es va aprovar una proposició pel reconeixement dels drets de les persones trans i de suport al sector de les activitats d’ensenyament formatiu no reglat de Manresa i del Bages.
Ordre del dia del Ple ordinari de l'Ajuntament de Manresa de 18 de març de 2021
16/03/2021
Nou itinerari dels Espais de Memòria de Manresa entorn als refugis antiaeris i els llocs significatius dels bombardejos franquistes sobre la ciutat
05/03/2021
El proper dijous dia 11 de març es presenta un nou itinerari audioguiat dels espais de memòria  de la ciutat "Els bombardeigs de l'aviació franquista sobre Manresa" i les plaques identificatives i informatives dels refugis i espais bombardejats col·locades a 9 indrets del recorregut. Els dies 13 i 14 hi haurà portes obertes al Refugi del Grup Escolar Renaixença
Crònica del ple municipal ordinari de dijous 18 de febrer de 2021
19/02/2021
S’aprova una proposició per estudiar la viabilitat de canviar el traçat del carrer Granollers, dins l’àmbit de les obres de l’avinguda dels Països Catalans. També s’aproven les bases de les noves ajudes destinades a empreses que contractin persones en situació d’atur i s'explica el vuitè informe del Pla de Reconstrucció, que supera ja els 4,7 milions d’euros. Fem, ERC i JxM voten a favor d’una proposició de suport a Pablo Hasél i per la preservació del dret de llibertat d’expressió.
Crònica del ple: Unanimitat de tots els grups en la proposició de la Plataforma de la Gent Gran que demana el compliment del dret universal als serveis bancaris
29/01/2021
En la sessió també es va aprovar per unanimitat l’estudi de la creació d’un servei d’atenció a homes com a eina per combatre la violència masclista i per comprometre’ls amb la lluita contra el masclisme i les relacions sanes i equitatives.
Ordre del dia del Ple extraordinari del 20 de gener de 2021 per a la formació de les Meses Electorals
19/01/2021
El ple dona llum verda al pressupost per al 2021, dotat amb més de 96 milions d'euros i marcat per la Covid-19
18/12/2020
En la sessió ordinària també s’ha aprovat designar les piscines municipals amb el nom de Manel Estiarte Duocastella, crear el Premi Rosa Argelaguet Isanta i una proposició per garantir plenament l’exercici del dret a l’avortament a la Catalunya Central. També s’ha donat compte del sisè informe de seguiment del Pla de Reconstrucció, que ascendeix a prop de 4,2 milions d’euros, i s’ha condemnat l’atac vandàlic que han patit 15 parquímetres de la ciutat.
El ple aprova per unanimitat designar amb el nom de Manel Estiarte Duocastella les piscines municipals de Manresa
17/12/2020
La proposta, presentada pel CN Minorisa, es fonamenta en l’exemplar i destacable trajectòria de Manel Estiarte Duocastella, com a millor jugador de waterpolo de tots els temps i com a símbol universal del seu esport i de la ciutat de Manresa.
CRÒNICA DEL PLE: S'aprova per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament de Manresa al Manifest dels Drets dels Infants i Adolescents de Catalunya
20/11/2020
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó Massó, presenta al ple els informes d’actuacions del anys 2018 i 2019. Pel que fa al Pla Local de Recuperació Social i Econòmica de Manresa, s’ha informat que la seva inversió supera ja els 4 milions d’euros. S’aprova també la xifra del padró, que a data 1 de gener ha arribat als 78.269 habitants. Tots els grups aproven una proposició amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
CRÒNICA DEL PLE: El ple de Manresa ratifica les noves ordenances per al 2021, que congelen impostos i taxes com a mesura de suport a la població per la pandèmia
16/10/2020
S’aprova també el nou sistema de tarifació social, que permetrà incrementar la xifra de persones i famílies que tenen dret a ajudes. En la sessió plenària, també s’ha informat del seguiment del Pla Local de Reconstrucció Social i Econòmica de Manresa, que aquest octubre ha superat els 3,4 milions d’euros.
CRÒNICA DEL PLE: L'Ajuntament de Manresa es dota d'un protocol intern per a la prevenció, detecció i actuació davant de situacions d'assetjament sexual
24/09/2020
Durant la sessió també s’ha explicat el nou informe del Pla de Reconstrucció Social i Econòmica, que eleva a 3,2 milions d’euros els diners destinats a fer front als efectes de la Covid-19.
Crònica del ple: L'Ajuntament es proveeix d'un protocol per abordar les violències masclistes a les festes populars i als espais públics d'oci nocturn
17/07/2020
En el ple ordinari d’aquest dijous també s’han aprovat les retribucions de l’equip de govern i el conveni amb l’Agència Tributària de Catalunya, i s’ha donat compte del segon informe del Pla de Reconstrucció Social i Econòmica, entre altres punts.
El ple dona llum verd a un nou cartipàs municipal que incorpora una Junta de Govern més paritària
01/07/2020
El govern passa de sis a vuit tinences d’alcaldia amb l’objectiu que totes les àrees estiguin representades a la Junta de Govern, en un moment especialment crític pel fet que cal gestionar els efectes de la pandèmia del coronavirus.
Ordre del dia del Ple extraordinari de l'Ajuntament de Manresa de l'1 de juliol de 2020
29/06/2020
Marc Aloy és escollit sisè alcalde de Manresa des de la recuperació de la democràcia
27/06/2020
En la sessió extraordinària d’aquest migdia, Marc Aloy Guàrdia ha estat escollit alcalde de Manresa. En virtut del pacte de govern subscrit fa un any, Aloy (ERC) ha agafat la vara d’alcalde, que ostentarà fins al 2023, després que Valentí Junyent Torras (JxM), alcalde des de 2011, hagi ocupat el càrrec el primer any de mandat.
Valentí Junyent s'acomiada de l'alcaldia de Manresa després que el consistori accepti la seva renúncia per facilitar el relleu acordat
23/06/2020
Després de nou anys, Valentí Junyent ha deixat de ser alcalde de Manresa, aquesta tarda. El Ple Municipal extraordinari ha acceptat la renúncia  que va presentar dijous, per tal de facilitar el relleu pactat entre els grups d’ERC i Junts per Manresa. Al Saló de Sessions de l’Ajuntament, Junyent ha pronunciat el discurs de comiat com a alcalde, després de la intervenció de la rest de grups, que li han agraït la feina feta. El fins ara alcalde es mantindrà al govern com a regidor en la nova etapa, que comença aquest dissabte, amb la sessió extraordinària en què s’elegirà Marc Aloy nou alcalde de Manresa. Fins aquell moment, el mateix Aloy, fins ara primer tinent d’alcalde, assumeix l’alcaldia accidental.
Crònica del Ple Municipal Ordinari de l'Ajuntament de Manresa de 18 de juny de 2020
19/06/2020
L’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest dijous a la tarda el ple del mes de juny, una sessió que ja s’ha pogut de fer de manera presencial, adaptant el Saló de Sessions a la nova normativa de seguretat. S’han doblat les taules per garantir la distància entre regidors i regidores i s’ha proporcionat gel hidroalcohòlic. També s’han separat les cadires del públic i tothom hi ha assistit amb mascareta.
CRÒNICA DEL PLE MUNICIPAL: L'Ajuntament de Manresa celebra el primer ple telemàtic de la historia, centrat en les actuacions per frenar la propagació del coronavirus
02/04/2020
Mai fins ara s’havia fet un Ple Municipal amb tan poques persones al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. Amb gairebé tots els regidors a casa seva i connectats a través de la xarxa, el ple s’ha centrat en qüestions diverses vinculades amb l’actual situació d’alarma per la crisi del coronavirus. Els grups han aprovat una declaració conjunta que ha llegit l’alcalde, i han acordat destinar 70.000 euros a comprar equips de protecció i finançar un aparell per realitzar testos ràpids per a la Fundació Althaia. El Ple ha servit per fer un repàs del conjunt de mesures acordades pel consistori en el marc de la crisi.
El Ple aprova un pressupost de 90,99 milions d'euros per al 2020 amb la xifra més alta d'inversions en 10 anys
20/12/2019
L'Ajuntament de Manresa tindrà un pressupost de 90.993.622 euros milions d'euros al 2020 després que el Ple municipal ha aprovat avui la proposta presentada per l’equip de governamb els vots favorables d'ERC, JxM i PSC-CP i els vots en contra de FM i Cs. Aquesta xifra representa 3.788.623 euros més que el 2019, quan el pressupost va ser de 87.204.999 euros. 
El govern municipal es compromet davant del Ple a fer un estudi sobre la possibilitat d'assumir la gestió directa de concessions municipals
21/11/2019
D'aquesta forma, es dona compliment al compromís, expressat per l'alcalde en el passat Ple de setembre, de fer un estudi de les concessions municipals amb la voluntat de determinar la viabilitat que puguin ser gestionades directament per l’Ajuntament.  
L'Ajuntament de Manresa aprova la proposició de rebuig a la sentència del Procés, reclama l'amnistia de presos i preses i manifesta el compromís amb el dret de l'autodeterminació
16/10/2019
Amb 19 vots favorables (dels grups d’ERC, Junts per Manresa i FEM Manresa), 4 en contra (PSC) i l’absència del grup de Ciudadanos, el Ple Municipal Extraordinari Urgent d’aquest migdia ha aprovat la proposició  impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), en què es rebutja la sentència emesa dilluns pel Tribunal Suprem, es reclama la llibertat immediata de tots els presos i preses i la seva amnistia, i es mostra el compromís amb el dret a l’autodeterminació.
El Ple aprova l'adquisició a l'Incasòl del terreny de l'Edifici Impuls al Parc Central en dues anualitats
26/09/2019
La proposta del govern municipal per comprar el terreny en dos paaments anuals de 500.000 i 747.023,58 euros ha rebut els vots favorables d'ERC, JxM, PSC i Cs, i l'abstenció de Fem Manresa. També s'ha anunciat que es farà un estudi de les concessions de l'Ajuntament de Manresa per veure la viabilitat de que puguin ser municipalitzades. 
L'Ajuntament de Manresa tindrà un protocol per exercir l'acusació popular en casos d'agressió sexual
18/07/2019
Ha estat aprovat per unanimitat de tots els grups municipals amb representació del consistori davant dels casos de violació que han estat denunciats recentment a la ciutat.
Valentí Junyent és elegit alcalde de Manresa per tercera vegada i compartirà alcaldia amb Marc Aloy
15/06/2019
Valentí Junyent Torras  ha estat escollit aquest migdia alcalde de Manresa, per tercera vegada, en obtenir els 16 vots dels regidors i regidores d’ERC i de Junts per Manresa. En virtut del pacte subscrit per totes dues forces, Junyent serà alcalde durant el proper any, quan serà substituït per Marc Aloy, que ocuparà el càrrec fins al final del mandat.
L'Ajuntament s'adhereix a l'Agenda Urbana de Catalunya per impulsar un model de desenvolupament urbà sostenible, i Manresa serà el representant dels municipis a l'òrgan impulsor
17/05/2019
L’Ajuntament de Manresa s’ha adherit per unanimitat de tots els grups municipals a la Declaració per una Agenda Urbana de Catalunya, impulsada per l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan amb representants d’administracions, societat civil i teixit productiu, que té per objectiu analitzar i debatre polítiques de sostenibilitat urbana per als propers anys. 
El ple de l'Ajuntament aprova per unanimitat les actuacions per connectar el camí de la Font de Fans amb la Creu del Tort i crear un mirador a les Escodines
24/04/2019
Amb l’aprovació inicial per unanimitat de la modificació del POUM i d’un conveni entre l’Ajuntament i els propietaris de dos terrenys afectats, es fa efectiva la proposta d’ordenació de l’entorn de la Creu del Tort consensuada amb el veïnat, el Centre d’Estudis del Bages i l’Associació de Veïns que permetrà resoldre la connexió entre el riu Cardener i el barri de les Escodines després de 19 anys de reivindicació veïnal.
L'Ajuntament tira endavant l'última aprovació municipal per a la creació d'un espai lliure a l'entorn de la fàbrica de l'Anònima
22/03/2019
El Ple municipal de l'Ajuntament de Manresa d'ahir va aprovar provisionalment la modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa en l'àmbit de la fàbrica de l'Anònima, que permetrà la creació d'un gran espai lliure en aquest sector. És l'últim tràmit municipal, i ara s'envia a la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central pe a l'aprovació definitiva. 
El ple municipal aprova el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de Manresa
28/02/2019
Tots els grups municipals excepte el de la CUP voten a favor d'un pla estratègic que té per objectiu reduir els impactes del canvi climàtic a Manresa. En la mateixa sessió, s'aproven actuacions urbanístiques a l'àmbit de l'Alcoholera i el parc central i que Manresa es declari municipi antifeixista i s'afegeixi a la vaga feminista del 8 de març.
L'Ajuntament de Manresa aprova el Pla d'acció 2019-2021 com a ciutat amiga de la gent gran
25/01/2019
Es va aprovar també la modificació de l’horari de celebració dels plens municipals, que a partir d’ara començaran a les 5 de la tarda, així com l’increment de retribucions d’un 2,25% al personal i als càrrecs electes.