logo pam

Pla d'actuació municipal

La Policia Local de Manresa reforça els comandaments i la plantilla, amb 23 agents més al carrer, crea una unitat de delinqüència urbana i reforça la unitat de proximitat

Divendres, 17 de Maig de 2024
La Policia Local de Manresa reforça els comandaments i la plantilla, amb 23 agents més al carrer, crea una unitat de delinqüència urbana i reforça la unitat de proximitat
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Anjo Valentí Moll, l’inspector cap de la Policia Local, Miquel Martínez Pavón, i el sergent Jordi Cesar Serrano han presentat aquest matí una bateria de mesures per millorar la seguretat, la convivència i el civisme, entre les quals destaca el reforç de l’estructura de comandament i de la plantilla de la Policia Local, amb 23 agents més al carrer, la creació d’una unitat de delinqüència urbana coordinada amb els Mossos d’Esquadra, el reforç de la policia de proximitat, la instal·lació de més càmeres de videovigilància i la programació de formació específica per als agents.

El govern de la ciutat i la Policia Local són a punt de posar en marxa una bateria de mesures per millorar la seguretat, la convivència i el civisme a la ciutat, amb l’objectiu de donar resposta a les noves necessitats de la societat, reforçar la policia de proximitat i tenir més presència al carrer.

 

Entre les mesures de més pes hi ha el reforç de l’estructura de comandament per cobrir quatre places vacants per promoció interna, amb la convocatòria d’una plaça de sotsinspector —prevista per a l’estiu— i de tres places de caporal, previstes per a finals d’any.

 

També es durà a terme un  increment molt important de la plantilla del cos policial. En concret, aquest estiu s’incorporaran 11 agents, un dels quals ja s’ha incorporat per mobilitat interadministrativa i quatre agents més que finalitzen el curs a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Els sis restants s’incorporaran a la unitat de proximitat per reforçar el patrullatge a peu al carrer. També s’han convocat dues places més d’agent, amb la previsió que entrin a l’ISCP després de l’estiu.

 

Per altra banda, està a punt de finalitzar la contractació d’un servei per l'externalització de la vigilància dels edificis municipals i d’atenció telefònica que permetrà alliberar aproximadament 10 agents, que podran passar a reforçar els patrullatges al carrer.

 

D’aquesta manera el cos de la Policia Local disposarà en els pròxims mesos de 23 agents més al carrer, 13 de nova incorporació i 10 més fruit del resultat de l’externalització de la vigilància. Es tracta de l’increment més important del cos dels últims 15 anys.

 

A més a més, es crearà una unitat de delinqüència urbana amb tres agents que treballaran de paisà i de manera coordinada amb la unitat homònima dels Mossos d’Esquadra, ja a partir d’aquest estiu. La voluntat d’aquest cos és treballar les violències urbanes, especialment entre joves, així com fer campanyes preventives als centres de secundària, entre altres mesures.

 

També es reforçarà la policia de proximitat coincidint amb l’obertura, les properes setmanes, de la comissaria compartida amb Mossos d’Esquadra al passeig de la República, que permetrà oferir un servei més proper a la ciutadania.

 

A finals d’any s’incorporarà un gos policia a la unitat de seguretat ciutadana, un element més de reforç per a la policia de proximitat. També s’instal·laran 11 noves càmeres, fet que permetrà arribar a les 25 càmeres en total i controlar 23 punts de la ciutat. A més, es contractarà un servei de dron per a determinades situacions d’emergència o per actes multitudinaris.

 

A banda, amb l’objectiu de millorar l’atenció cap a la ciutadania i la capacitació dels agents, es programaran cursos de formació orientats específicament a les intervencions policials davant d’ocupacions d’habitatges, de gestió de conflictes, de policia de proximitat, de seguretat ciutadana, d’atestats i policia administrativa i de detecció de substàncies psicotròpiques o sobre violència de gènere, entre altres.

 

Aquest conjunt de mesures és fruit d'un treball i diàleg intens del govern amb els comandaments i el conjunt del cos de la Policia Local.

 

En la roda de premsa, l’alcalde i el regidor de Seguretat Ciutadana han remarcat que una de les preocupacions més importants de la ciutadania és la seguretat i fer front a l’incivisme a l’espai públic, i han recordat el compromís del govern “de destinar-hi els esforços necessaris i assumir-ho com a una prioritat. En aquest sentit, el reforç de la Policia Local és una tasca imprescindible”. L’alcalde hi ha afegit que “tants anys obligats a amortitzar places han minvat notablement els efectius del cos”, tenint en compte que la ciutat ha crescut amb més de 10.000 habitants en els últims 18 anys i que, tal com ha apuntat el regidor, la realitat social actual és de molta més complexitat “i amb gairebé la mateixa legislació, que no s'ha actualitzat per fer front a aquesta nova delinqüència i als fenòmens d'incivisme”.

 

El govern considera que cal donar resposta a noves realitats i és imprescindible que el cos estigui preparat per fer-hi front, no només amb més efectius, sinó amb una millor especialització i formació, traient el màxim profit de les noves tecnologies i una estructura organitzativa adaptada als nous reptes.

 

El paquet de mesures forma part del conjunt d’accions que el govern va comprometre’s a tirar endavant a la Taula per la Seguretat, el Civisme i la Convivència, organisme del qual formen part entitats del teixit associatiu i veïnal de la ciutat, a part dels grups municipals.