logo pam

Pla d'actuació municipal

Manresa rep un ramat de cavalls i rucs en transhumància a la finca de Can Poc Oli

Divendres, 17 de Maig de 2024
Manresa rep un ramat de cavalls i rucs en transhumància a la finca de Can Poc Oli
L’Ajuntament s’adherirà a l’associació del Camí Ramader de Marina,  per preservar els itineraris transhumants i reivindicar la ramaderia extensiva

Manresa ha rebut aquest divendres a la tarda un ramat de cavalls i rucs que estan fent transhumància i que farà nit a la finca de Can Poc Oli. Aquest ramat està format per 16 cavalls i tres rucs i ha sortit aquest matí de la zona de Can Maçana. Els animals fan un tram del Camí Ramader de Marina i van sortir dissabte passat d’Olivella (Garraf). Dimarts, el ramat va arribar a Montserrat, on ha pasturat i reposat fins avui al matí, quan ha reprès el camí per arribar a Manresa.

L’Ajuntament de Manresa dona suport logístic a aquesta iniciativa, que ha comptat amb el suport de l'ADF Pla de Bages i de l'ICHN Bages, ja que la vintena de cavalls i rucs passaran la tarda i faran nit a la finca de Can Poc Oli. Allà, el bestiar podrà pasturar en un entorn que està en procés de recuperació i en el qual es porta a terme un projecte de renaturalització. Precisament, entre d’altres mesures, aquesta actuació inclou la pastura de ramats en zones que s’estan recuperant. La pastura periòdica per aquest espai és molt beneficiosa ja que contribueix a mantenir l’espai obert. D’aquesta forma es controla l’augment del bosc i es pot mantenir un prat, amb animals que viuen o s’alimenten en aquest ecosistema i no en boscos espessos. A més, els seus fems contribueixen a la fertilització del sòl, que al seu torn és aliment per a altres espècies. Fer aquesta pastura amb animals que realitzen la transhumàncies permet imitar el comportament dels ramats salvatges i exemplifica la metodologia del rewilding: recuperar els processos naturals i utilitzar la natura per cuidar de la mateixa natura.

La previsió és que els cavalls i els rucs surtin de Manresa demà dissabte al matí, seguint la riera de Rajadell i cap a Sant Joan de Vilatorrada, amb destí a Castellnou de Bages. Diumenge faran la darrera etapa de la transhumància, des d’aquest municipi bagenc fins al seu destí final, Sant Joan de Montdarn, al terme del municipi berguedà de Viver i Serrateix.

El Camí de Marina, de la Cerdanya al Penedès passant per Manresa

El trajecte que fa el ramat és una iniciativa de la Fundació Miranda, dedicada a la difusió del coneixement, la comprensió i el respecte pels cavalls, les persones i la natura. La ruta que fan aquests dies, del Garraf fins al Berguedà, passant i fent aturada a Manresa, aprofita l’itinerari que promou l’Associació Camí Ramader de Marina, a la qual s’adherirà l’Ajuntament de Manresa.

Aquesta entitat, formada per diversos Ajuntaments de municipis que hi ha al llarg dels aproximadament 230 quilòmetres que recorre el camí, té per objectiu potenciar i promoure la ruta de la transhumància entre el Pirineu Oriental fins al litoral del Penedès i el Garraf, passant per la Catalunya Central. En aquest sentit, l’associació fa una reivindicació de la transhumància, el món pastorívol i els camins ramaders per tal de salvaguardar i fer valer la ramaderia extensiva i l’activitat transhumant. També busca la protecció cultural i ambiental del territori i la preservació del patrimoni material i immaterial relacionat amb la transhumància, en especial del Camí de Marina. Finalment, també pretén la promoció i dinamització turística del territori per on passa el camí sempre seguint els criteris de sostenibilitat econòmica, social, cultural i ambiental.

Per a l’Ajuntament de Manresa, la iniciativa es veu com una oportunitat de sensibilització ciutadana i per despertar vocacions, especialment entre la ciutadania més jove.