Manresa prepara una campanya per promoure el consum cap a empreses que treballen amb criteris d'Economia Social i Solidària


06/11/2018

L’objectiu és facilitar que les persones redirigeixin el seu consum cap a empreses que treballin amb criteris ètics i responsables; l’anomenada Economia Social i Solidària.

 

La comarca del Bages i la ciutat de Manresa compten amb un entramat d’empreses i iniciatives que treballen sota criteris ètics, responsables social i mediambientalment, amb una forta connexió i responsabilitat amb el territori i amb models de governança democràtica. Totes elles comprenen el que s’anomena l’Economia Social i Solidària del Bages, i en ella trobem tot tipus d’activitats, productes i serveis.

 

Per altra banda, cada vegada hi ha més consciencia del poder del consum per afavorir determinades pràctiques o iniciatives socioeconòmiques. Tot i que estem determinats per la nostra capacitat adquisitiva i altres condicionants, cada cop més persones intenten dirigir el consum de forma conscient i responsable, tenint en compte que el que comprem genera un gran impacte en el tipus d’empreses i iniciatives que es creen i que progressen.

 

El desconeixement de en quines empreses i iniciatives es pot realment confiar, o on trobar determinats productes i serveis, dificulta aquest procés. Per facilitar aquesta tasca, i donant compliment a una moció aprovada pel ple, l’Ajuntament de Manresa ha preparat diferents eines, i així promoure que el propi consum de la ciutat i la comarca afavoreixin el sorgiment i la consolidació dels projectes que beneficien el territori i la societat.

 

Catàleg d’iniciatives de l’Economia Social i Solidària


En aquest catàleg d’iniciatives de l’ESS del Bages, hi apareixen totes les iniciatives i empreses que han realitzat l’entrevista-diagnòstic de Pam a Pam que avalua el comportament i les pràctiques de les organitzacions, i la seva responsabilitat social i mediambiental.

 

El catàleg conté una petita explicació de cada iniciativa i els productes i serveis que ofereix. Hi podrem trobar 48 iniciatives que treballen en diferents sectors com agricultura i ramaderia, alimentació, tèxtil, hostaleria i turisme, serveis  a les organitzacions, cultura, comunicació i tecnologies, educació, finançament i moneda social, servei a les persones i cures, i transport.

 

El catàleg explicarà també què son i els criteris que compleixen les iniciatives d’ESS. Se n’esperen imprimir uns 2000 exemplars que podreu trobar a diferents punts de la ciutat a partir de desembre.

 

Aplicació mòbil


Amb la mateixa intenció però amb un format més modern i digital, s’ha creat una aplicació mòbil anomenada “ESS Bages”, gràcies a la qual podrem tenir sempre disponible aquest llistat d’iniciatives, cercar quina és la més pròxima al mapa, o cercar per categoria. A través d’ella, també podrem obtenir informació general sobre en què consisteix l’ESS i estar al corrent de les novetats del sector.

 

Aquesta aplicació està ja disponible i és accessible tant per dispositius android com apple.

 

Diagnòstic


L’Ajuntament de Manresa ha apostat per a completar el mapa d’iniciatives de l’ESS. Si fins ara aquesta llista estava composada principalment per cooperatives, societats laborals i alguna societat mercantil, gràcies a la darrere diagnosi s’identificaran també les associacions i fundacions que estarien dins aquest marc. Aquesta feina, que actualment està sent desenvolupada per la cooperativa l’Arada Creativitat Social, és bàsica per a després poder difondre cada iniciativa i el conjunt de l’Economia Social i Solidària com a sector econòmic estratègic.

 

Totes aquestes accions s’estan elaborant gràcies a la subvenció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.

 

 

 

Proempresa - Palau Firal de Manresa - C/ Castelladral, 5-7, Polígon Industrial Els Dolors 08243 Manresa +34 93 878 76 25 - info@promanresa.cat | Mapa web