El patronat de la Fundació CTM aprova la integració a Eurecat sense cap vot en contra


27/09/2018

La fusió, que s'ha aprovat amb 19 vots a favor i 2 abstencions, culmina l’etapa de tres anys d’integració funcional dels dos centres. L’operació potenciarà el Centre Tecnològic de Manresa com a nucli neuràlgic de les competències tecnològiques de sostenibilitat, materials metàl·lics d’Eurecat i modelització i simulació de processos. L'acord garanteix que es conservaran tots els llocs de treball de la plantilla i es mantindrà i reforçarà la vinculació al territori del CTM.

 

El patronat de la Fundació CTM ha aprovat avui la fusió del CTM amb el centre tecnològic Eurecat, en una operació que convertirà Manresa en el centre neuràlgic de les competències tecnològiques de sostenibilitat, de materials metàl·lics i modelització i simulació de processos d’Eurecat. La decisió, que s'ha aprovat amb 19 vots a favor i 2 abstencions, culmina una etapa d’integració funcional que vincula el dos centres des de 2015. 

 

La reunió, que ha estat presidida per l'alcalde de Manresa i president del patronat de la Fundació CTM, Valentí Junyent, ha comptat excepcionalment amb l'assistència de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha volgut posar de manifest la importància que aquesta fusió té per poder garantir el futur del CTM dins d'Eurecat.

 

En acabar, la consellera ha manifesat que "avui culminem una formalització del procés d’integració iniciat fa anys" abans d'afegir que "el CTM passa a estar integrat a la xarxa d’Eurecat, l’eina de país que tenim per potenciar la innovació, la transferència tecnològica i la recerca a nivell industrial". Chacón ha afirmat que, amb la fusió, "a nivell pràctic i efectiu, veurem com s’incrementa la facturació, com entren nous projectes i com el CTM amplia la seva xarxa de partners i clients", i que d'aquesta evolució "se n’han de beneficiar les empreses del Bages i de tot Catalunya”

 

Per la seva part, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha recordat que la integració del CTM a Eurecat "es fa en condicions d’igualtat amb la resta de centres tecnològics que el 2015 van configurar aquest nou ens, que centralitza la innovació i la recerca tecnològica a Catalunya". També ha assenyalat que el resultat de la votació “posa de manifest molt clarament quin ha estat el posicionament àmpliament majoritari” del patronat de la Fundació CTM davant de la proposta d’acord de fusió amb Eurecat, i que “tothom ha vist que aquesta era la millor proposta de futur”.

 

Junyent ha destacat el fet que la presència de la consellera Chacón a la reunió “refrenda el compromís del Govern de la Generalitat de continuar fent costat al CTM”, que serà la seu de la nova àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, “amb la garantia que es mantenen els llocs de treball que hi ha actualment, i la perspectiva que hi pot haver un creixement i un augment de la facturació, que és la voluntat d’Eurecat i de la Fundació CTM”.

 

Potenciació de les capacitats i de l’especialització del CTM

 

D’acord amb els termes de la fusió, es conservaran els cent llocs de treball que formen la plantilla de la Fundació CTM i es mantindrà la vinculació amb el territori del centre manresà, que es reforçarà amb la figura d’un gerent del centre i d’un gerent territorial a la Catalunya Central.

 

A més, el CTM continuarà tenint un patró al patronat d’Eurecat, es mantindran els espais actuals i es subrogarà el conveni FEDER subscrit per la Fundació CTM per a la construcció de la seva seu. A nivell laboral, Eurecat es subrogarà en totes les obligacions laborals actuals i s’aplicaran les millores laborals derivades de la integració a Eurecat.

 

El patronat actual del CTM constituirà la Comissió Territorial CTM-Catalunya Central, que tindrà poder de decisió respecte a qualsevol acte de disposició dels actius o béns provinents del CTM, així com en la proposta d’un dels patrons d’Eurecat. Una altra de les seves finalitats serà realitzar el seguiment dels projectes relacionats amb les seves àrees d’especialització, així com potenciar-ne de nous.

 

L’acord estableix també la creació de la Gerència de la Catalunya Central, que formarà part del Comitè de Direcció d’Eurecat i que serà responsable de representar a Eurecat en el territori. També es crearà la Gerència d’Eurecat Manresa, que coordinarà les activitats de serveis en el centre, identificarà necessitats organitzatives i proposarà inversions en infraestructures o equipaments de suport, entre altres aspectes.

 

En els darrers tres anys, Eurecat ha crescut un 55 per cent en ingressos, passant de 33 a 51 milions d’euros, i un 89 per cent en número de clients. En termes de personal, ha superat els 650 professionals, amb un increment del 53 per cent si es compara amb la plantilla inicial, un percentatge de creixement que s’ha produït de manera gairebé proporcional a les diferents seus territorials del centre tecnològic.

 

Eurecat dóna servei a més de 1.500 empreses

 

En relació a la fusió amb el CTM, el president d’Eurecat, Xavier Torra, ha assegurat que el CTM “passarà a integrar-se plenament en l’entitat de referència a Catalunya en l’àmbit de la recerca industrial i la transferència de tecnologia”. Amb un volum anual d’ingressos superior als 50 milions d’euros i un equip de més de 650 persones, Eurecat “és, ja actualment, un dels centres tecnològics mes rellevants d’Europa i els seus plans per als propers anys són continuar creixent per impulsar la innovació i la competitivitat de les empreses catalanes”, ha remarcat.

 

Segons Xavier Torra, “la indústria ha canviat molt i les empreses busquen solucions transversals i multitecnològiques i això només es pot oferir dins d’una organització com Eurecat”. En aquesta dinàmica, “estem convençuts que la integració aportarà més clients empresarials, més línies de recerca i més facturació”, ha assenyalat.

 

En conjunt, per al president d’Eurecat, la fusió “suma experteses i coneixements que milloren la capacitat d’innovació en sectors considerats estratègics per a l’economia catalana”, com la sostenibilitat, l’energia, els materials i els béns d’equip, “reforça els vincles amb altres agents rellevants del sistema d’innovació català i ofereix un gran potencial per aportar innovació transversal a la indústria i a les empreses catalanes”.

 

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 51 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors.

 

El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.

 

Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 8 spin-off.

Proempresa - Palau Firal de Manresa - C/ Castelladral, 5-7, Polígon Industrial Els Dolors 08243 Manresa +34 93 878 76 25 - info@promanresa.cat | Mapa web