Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

 Què és l'Anella Verda?

Què és l'Anella Verda?


L'Anella Verda és el conjunt d'espais lliures al voltant de la ciutat que pels seus valors socials, ambientals, paisatgístics i productius agraris s'han de protegir, connectar i potenciar.

Es concep com un espai lliure continu que envolta Manresa, idoni per acollir activitats de lleure, educatives, esportives i culturals d'acord amb les diferents característiques que li són pròpies; capaç de continuar essent un espai lliure i productiu, apte per generar riquesa; capaç de mantenir les funcions de connector biològic i natural amb els espais naturals externs; i capaç de conservar el patrimoni natural que conté.

El projecte d'Anella Verda de Manresa neix amb la finalitat de preservar, potenciar i difondre, des d'un vessant participativa i activa, els valors patrimonials, paisatgístics, ambientals i socials del rodal de Manresa, entès com un espai més de la ciutat, que permeti posar en valor els espais lliures que envolten la nostra població i que ens permeti créixer i desenvolupar-nos de forma sostenible i equilibrada.

                       

Objectius

  1. La preservació de la funció de connector territorial que té l’anella verda i dels valors naturals, biològics i ambientals que li són propis i singulars.
  2. La promoció, el reconeixement social i la potenciació de l’activitat agrícola i ramadera, amb especial interès en la preservació i incentivació de les hortes del Poal i Viladordis.
  3. La recuperació, la potenciació i l’apropiació de l’Anella Verda com a espai identificatiu i d’autoestima de la ciutat.
  4. La difusió dels valors de l’Anella Verda com a espai d’ús per al lleure, per a l’educació, per a l’esport, per a la cultura i per a la salut en pro d’una millor qualitat de vida per als ciutadans de Manresa i pobles veïns.
  5. La preservació del patrimoni construït com a testimoni de la seva història com ara canals d’aigua, la Sèquia i els seus ramals principals, el patrimoni industrial, les masies i cases rurals, les parets de pedra seca, els camins i senders tradicionals i les fonts, entre d'altres. 
  6. La millora de l’accessibilitat de vianants a l’Anella Verda des de la ciutat, reivindicant les actuacions d’espai públic a la ciutat que incideixin en una millor comunió i vinculació amb l’Anella Verda.
  7. Vetllar que les actuacions d’interès col·lectiu que es situïn en l’àmbit de l’Anella Verda siguin respectuoses i mediambientalment adequades per garantir la minimització del seu impacte.
  8. La recuperació, senyalització i divulgació dels recorreguts i itineraris per l’Anella Verda com a forma d’incentivar-ne l’ús i d’apropiar-se’n dels seus valors.
  9. La identificació de l’Anella Verda i dels espais representatius de l’Anella Verda com a part natural i indissociable de Manresa.
  10. El reconeixement, la conservació i la restauració de la connectivitat ecològica entre els diferents espais que configuren l’Anella Verda i el seu entorn territorial, i de la biodiversitat que apleguen els seus diferents ambients.