Maria Matilde Almendros Carcasona, dona de ràdio i teatre

Nascuda a Manresa el 10 d’octubre de l’any 1922, va ser locutora de ràdio, actriu i promotora escènica.

La calidesa de la seva veu, amb dicció clara i to proper, juntament amb les seves habilitats interpretatives van marcar la seva carrera professional. Tota la vida va compaginar les seves dues passions, la ràdio i els escenaris. Va ser una de les locutores més populars i estimades de Catalunya i una de les actrius més reconegudes. Fou pionera en l’ús del català durant el franquisme i els primers anys de la democràcia, emprenedora com a dona de ràdio que va tenir un programa propi i també com a directora i promotora teatral. Va contribuir a la popularització del teatre català, sobretot de Guimerà, Pitarra, Sagarra... entre altres. El programa de ràdio “De España para los españoles” la va fer popular internacionalment, sobretot en els països d’Europa on hi vivien emigrants catalans i espanyols. La seva primera activitat artística a l’estranger va ser un recital poètic  al casal espanyol de Paris i més endavant van sorgir activitats a  Holanda, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica i Itàlia... Sempre va tenir present Manresa, la ciutat on va néixer i va créixer, i on es va convertir en una dona de ràdio i de teatre. 

Maria Matilde Almendros Carcasona va desenvolupar la seva vàlua com a artista i comunicadora, el seu esperit emprenedor i la seva tasca de difusió de la llengua i la cultura catalana en el context de la dictadura franquista i en uns moments on el paper de les dones quedava relegat sobretot a l’àmbit de la llar. Cal valorar el mèrit del seu treball en aquest context.

Per tot això, l’Ajuntament de Manresa vol reconèixer la seva persona en aquest any, quan fa 100 anys del seu naixement.

També el Govern de la Generalitat de Catalunya ha volgut retre homenatge a Maria Matilde Almendros i ha aprovat commemorar de manera oficial els cent anys del seu naixement i dedicar el 2022 a organitzar i coordinar una sèrie d’actes públics de reconeixement a les seves aportacions. 

Així, sumant voluntats, l’Institut Català de les Dones del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, Ràdio Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya–Demarcació Catalunya Central i El Galliner impulsen els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria d’aquesta actriu i comunicadora manresana. 

Al llarg de l’any es desenvoluparan actuacions sota els següents eixos:   

  • Reivindicació del paper de la dona a la ràdio 
  • Emprenedoria en l’àmbit de la cultura
  • Promoció de la cultura catalana a través del teatre i la ràdio

Amb aquest web es vol donar a conèixer la figura de Maria Matilde Almendros i informar dels actes previstos i de les notícies que es generin.

Actualitat